De geen-challenge challenge

Overal struikel ik erover. Challenges. Een maand niet dit doen. Een maand juist wel dat. Leven van 1, 2, 3 Euro per dag. Niet pinnen. Opruimen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt wel een challenge voor georganiseerd. Al dan niet tegen betaling, al dan niet in groepsverband, al dan niet met ‘leuke prijzen’…

Ik doe er niet aan mee. Het voelt niet goed en het past niet bij mij, het is zo incidenteel. Na een maand heb je een ‘hoera het is gelukt moment’. Of weken eerder heb je al de teleurstelling dat het je toch weer niet gelukt is. En daarna verval je weer in je oude gedrag. Het is niet anders dan het gemiddelde dieet. Challenges zijn ook niet nieuw, ze bestaan al eeuwen. Bijvoorbeeld binnen de diverse religies, denk maar aan de islamitische Ramadan en het christelijke Vasten. De religies zijn we achter ons aan het laten, maar de behoefte aan de ‘challenges’ zit blijkbaar erg diep bij ons, aardse stervelingen…

Ik probeer juist om mijn gedrag structureel bij te sturen. Dat is lastiger, dat weet ik. Maar daar heb ik op langere termijn veel meer aan. Voor 2018 is dat het drastisch verminderen van mijn ‘snackgedrag’, waarover ik in januari uit de kast ben gekomen. Hierbij wil ik iedereen overigens nog bedanken voor het medeleven, de herkenning en de tips. Het is me in elk geval tot dit moment gelukt om volledig snackloos door 2018 te gaan, en daar ben ik best wel trots op.

De meest praktische suggestie daarbij kwam trouwens van Vriendin. Zij adviseerde me om bij het verlaten van mijn kantoor linksaf te gaan, en niet rechtsaf. Dan stap ik bij de volgende halte op mijn tram. Die is iets verder lopen (op zichzelf al gezond), en er zijn geen snackmogelijkheden.

Dus. Ook een challenge, maar een permanente. Die geeft overigens wel minder inspiratie voor blogjes, dat is dan soms wel weer een nadeel. Maar ja, met een geen-challenge challenge spreek ik mijzelf wel een beetje tegen, natuurlijk.

Doe jij wel eens mee aan een challenge?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Ineke

  Nee, ik vind het zo geforceerd en vaak levert het geen verbetering op voor de lange termijn. Sommige bloggers hebben de ene na de andere challenge. Die kan ik niet meer serieus nemen.

 2. mariimma

  Challenges kunnen een goede manier zijn om gewoontes te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren.

  Maar die challenges die soms zo ontzettend gehypt worden via sociale media en blogs sla ik over.

  Hoewel ik wel een paar keer meegedaan heb met de Geefmaand. En dat vond ik best leuk. Verder verzin ik mijn eigen challenges.

  1. Geldnerd

   De geen-griep challenge? 😉 Kan ik ook nog wel gebruiken…

   1. mariimma

    Haha ja bijvoorbeeld, ja!

 3. dertigermetkids

  nee. ik vind het juist moeilijker om tijdelijk (grote) veranderingen te maken en met faalangst begin ik daar dus niet aan 😉 ik ben ook van de kleine stapjes op de lange termijn die samen grote stappen maken. past perfect bij mij! kleine veranderingen en na een paar weken, maanden, jaren zie je enorm veel verschil wat blijvend is ipv tijdelijk!

 4. Bieke

  Ik maak van 2018 een jaar zonder alcohol. Na jaren een fles wijn gedronken te hebben (samen met mijn man) bij het avondeten, vond mijn lever dat niet meer fijn. (ik laat elk jaar mijn bloed preventief testen en dan vroeg ik mijn leverwaarden erbij.. want ja ik drink) bloedwaarden waren ineens fors verhoogd en 26 november stopte ik met drinken. Bloedwaarden zijn inmiddels weer normaal.. gelukkig.. en ik spaar nu elke maand €120,- wat ik anders zou uitgegeven hebben aan onze dagelijkse fles. Van dat geld gaan we in 2019 een groot feest geven als ik 60 en mijn man 65 word. De eerste weken waren lastig.. vooral in de supermarkt.. en als ik naar huis fietste en dan wist dat ik geen wijn bij het eten had.. Nu maanden later is de behoefte helemaal verdwenen, kan ik genieten op een feestje van een Spa rood in een wijnglas. Dat het een heel jaar zou worden, had ik niet gepland, maar nu het me zo gemakkelijk af gaat, kan ik net zo goed het jaar vol maken. Mijn man drinkt buiten de deur af en toe een wijntje.. maar thuis is het thee en bruiswater.. wel zo gezellig dat hij meedoet en voor zijn gezondheid natuurlijk ook beter.

 5. Erik

  Het is inderdaad net als diëten. Misschien levert het even wat op om iets extreems te doen voor een maand. Maar als je echt een verschil wil maken op de lange termijn moet je iets structureel veranderen aan je gedrag wat je ook daadwerkelijk vol kan houden.

 6. Team CF

  Ik sluit met volledig aan bij de geen-challenge challenge, lijkt mee goed dingentje om permanent vol te houden 😉

 7. geld is tijd

  Ik sluit me er helemaal bij aan, mopper-opa 😛

 8. Mark

  GE-WEL-DIG! Mooi en inzichtelijk stukje! Ik heb volgens mij nog nooit meegedaan aan challenges (misschien een sponsorloop op de lagere school?).

  Alleen als ik het mezelf opleg, ik heb bijv. de eerste 3 weken van 2018 geen alcohol gedronken. Nieuwjaarsnacht even niet meegerekend.

 9. Greet

  De enige challenge die ik me herinner te hebben gedaan, was afval verminderen. Ik mocht een maandje doorslaan van mezelf. Veel geleerd! Veel verpakkingen leren ontwijken, want wat niet in huis komt, komt ook niet bij het afval. Daarna de boel weer wat losgelaten, maar ik heb veel veranderingen laten bestaan. Kost niets extra en scheelt wel veel afval. Sterker, vaak is het zelfs goedkoper.
  Tegenwoordig moeten we betalen per zak afval. Ik denk dat ik in totaal op drie zakken uit zal komen. Toch blij dat ik toen die challenge deed.

 10. hypotheekweg

  Persoonlijk vind ik het wel jammer dat je hier wel een challenge van maakt. 😉 Maar serieus, ik ben er ook niet van. Het lijkt af en toe we lclickbait bij sommige medebloggers..

 11. Bouk

  Ik ben ook niet van de challenge enzo. Wanneer ik dat wel zou gaan doen, net als met dieet, de eerste 2 dagen ga ik als een speer en daarna….pfff…dan wil ik alles wat niet mag! Dus nee, ik doe er niet aan mee. Een maand geen nieuwe kleding kopen? Doe ik anders ook al niet, dus prima vol te houden. Een maand lang je telefoon om 8 uur ’s avonds uit? Waarom? Na die maand val je zo weer in je oude patroon terug…. Zo jammer…

Reacties zijn gesloten.