Confrontatie met mijzelf

Deze week was het weer tijd voor mijn jaarlijkse confrontatie met mijzelf. Geldnerd versus zijn boekhouding. Dat vergt enige uitleg.

Zeker eens per jaar loop ik gedetailleerd door mijn administratie heen. Ik ga dan op zoek naar de Latte Factor (zie hier een goede uitleg van wat dat is). Ik zoek dus naar kleine sluipende reguliere uitgaven, die ongemerkt optellen tot best een behoorlijk bedrag.

Zelf heb ik in elk geval een ‘letterlijke’ Latte Factor, of eigenlijk Cappucino Factor waar ik eerder over geschreven heb. Die mag van mij nog even blijven. Maar wat kwam ik verder zoal tegen?

Allereerst liep er nog een Inboedelverzekering op mijn persoonlijke polis. Die heb ik tijdens het verblijf in het Verre Warme Land gebruikt voor de dekking van mijn opgeslagen spullen. En na terugkeer voor de eigen inboedel in het tijdelijke appartement. Maar nu Vriendin en ik ons nieuwe huis hebben, hebben we daar ook een inboedelverzekering voor die loopt via de gezamenlijke rekening. Ik heb dus snel de verzekeraar gebeld en de Inboedel-component uit mijn persoonlijke polis laten slopen. Dat scheelt dit jaar € 74.

Verder moet ik goed opletten op mijn mobiele abonnement. Want dat loopt later dit jaar af. Het is niet super-gunstig, daar hoort een klein verhaaltje bij. Toen ik vertrok naar het Verre Warme Land wilde ik graag mijn Nederlandse mobiele nummer behouden. In overleg met de provider hebben we dat toen omgezet naar prepaid, en de provider zou ervoor zorgen dat het nummer niet zou vervallen. Als ik dan in Nederland zou zijn kon ik gewoon wat geld bijstorten en het nummer gebruiken. Je raadt het al: de eerste de beste keer dat ik in Nederland kwam bleek mijn oude vertrouwde nummer weg te zijn… Ik heb toen snel een vervangend nummer geregeld om bereikbaar te zijn, en daarbij heb ik niet echt goed onderzoek gedaan naar de beste opties. Dat komt dus later dit jaar wel. Ik heb er een reminder voor in mijn agenda gezet.

Loop jij ook regelmatig even door al jouw uitgaven heen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Ikkelien

  Wij hadden ook zoiets maar dan met het parkeergeld. We hebben een stadspas wat inhoud dat je auto geregistreerd wordt op het moment dat je een parkeergarage in het centrum in- en uitrijdt. Je hoeft dus geen kaartje te kopen maar kunt zo doorrijden.
  Iedere zaterdag gaan we naar de markt en we parkeerden dan in een garage. We deden dan ook boodschappen bij de supermarkt bovenop de garage. Vorig jaar heb ik eens uitgerekend hoeveel dat kost op jaarbasis…. dat was zo’n 150 euro!
  Tegenwoordig zetten we de auto net buiten de betaald parkeren zone en lopen dan met een boodschappenwagentje (zo’n ding op wieltjes) naar de markt. Daarna rijden we met de auto naar een supermarkt buiten het centrum waar het parkeren ook gratis is.

 2. Niet zo vaak als zou moeten, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik gewoon vrij weinig persoonlijke uitgaven heb. Ik zal wel vriend weer even vragen om zijn belrondje te doen langs bijvoorbeeld het kabelbedrijf, zodat we het tv-abonnement weer wat voordeliger kunnen krijgen. Dat heeft hij vorig jaar gedaan en scheelde maar liefst 400 euro op jaarbasis! Ik weet niet of dát weer lukt, maar alles is meegenomen 🙂

 3. Daphne

  Ik ben zo iemand die 5x per dag haar lopende rekening checkt en alle maandelijkse of jaarlijkse kosten die me niet bevallen, daar probeer ik een goedkopere variant voor te vinden of mee te stoppen. Dit zit inmiddels zo in mijn systeem dat ik zelfs de (voor mij) moeilijke beslissing heb genomen – na 3/4 jaar twijfel- om de sportschool op te zeggen. Ik kan immers ook 2x per week naar buiten om te sporten of youtube aanzetten

 4. Team CF

  We hebben het zelfde geintje uitgehaald met onze Nederlandse mobiele nummers toen we in het verre koude land zaten. Gelukkig ging dat bij ons wel goed en hebben we nog steeds de zelfde nummers.

  Hier niks gemist in de begroting/boekhouding, maar na vandaag een dagje klussen wel bang voor wat toekomstige kosten posten die we niet voorzien hadden…..

 5. Amber tree

  Zelf heb ik niet de gewoonte om door de uitgaven te gaan in detail. Misschien mis ik daardoor wel een paar dingen die beter kunnen.
  Recent eet ik wel meer op het werk in plaats van mijn eigen eten mee te nemen… Misschien moet dat een aandachtspuntje zijn voor 2017.

Reacties zijn gesloten.