Spaarpercentage en huis kopen

201609-spaarvarken-en-geldTot nu toe was het berekenen van mijn Spaarpercentage simpel. Voor iedere willekeurige periode haalde ik uit mijn Administratie-spreadsheet mijn Totale Inkomsten en Totale Uitgaven. Met de formule:

Spaarpercentage = ( Totale Inkomsten – Totale Uitgaven ) / Totale Inkomsten

is het vervolgens een fluitje van een cent.

Maar nu is er het huis. Geldnerd HQ. Met een hypotheek. Waar we dus maandelijks voor betalen, rente en aflossing. Gelukkig hebben we een lineaire hypotheek, dat betekent dat de aflossing elke maand hetzelfde is.

Maar de aflossing beschouw ik als sparen. Dit in tegenstelling tot de rente, wat ik een uitgave vind. De aflossing zorgt ervoor dat er iedere maand een stukje extra huis van mij wordt. Er staat dus bezit tegenover. Het wordt onderdeel van mijn vermogen.

En daarmee verandert de formule voor de berekening van het Spaarpercentage. Want de aflossing telt dus niet mee als uitgave. De nieuwe formule is

Spaarpercentage = ( Totale Inkomsten – ( Totale Uitgaven – Aflossing ) ) / Totale Inkomsten

De hypotheek wordt betaald vanaf onze gemeenschappelijke rekening. Om automatische berekening van het Spaarpercentage in mijn administratie mogelijk te maken heb ik een aparte grootboekrekening aangemaakt voor de Aflossing. Ik maak dit bedrag ook apart over naar de gezamenlijke rekening, dus los van mijn maandelijkse bijdrage aan de gezamenlijke huishouding. Dat is niet ingewikkeld of bewerkelijk, dat heb ik gewoon voorgeprogrammeerd. Op die manier blijft alles inzichtelijk.

Hoe bereken jij jouw Spaarpercentage?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Het zijn inderdaad hele berekeningen. Ik heb ik ook wel eens een hele blog aan besteed; zie: http://stoppenvoormijnvijftigste.nl/?p=92. Ik weet nog niet hoe ik het aan ga pakken als ik straks een huis heb. Het valt inderdaad wel degelijk onder sparen, maar het zit in steen, dus kan je er niet bij. Daarnaast is de waarde van je huis ook geen vaste waarde en kost het ook weer geld om het te verkopen. Neem je dat uiteindelijk ook in je overweging mee, of wordt de berekening dan helemaal (te) lastig? Ik ga er zelf in ieder geval nog even over nadenken. Het beschouwen als helemaal niet sparen vind ik wat ver gaan, maar om het compleet mee te nemen vind ik ook wat te ver gaan. Ik moet dus op zoek naar een goede middenweg…

 2. Team CF

  We berekenen ons spaar percentage ook op die manier. Met als enig nadeel dat wij een annuiteiten hypotheek hebben en dus elke maand opnieuw moeten kijken wat de waarde was van de aflossing en rente.

 3. hypotheekweg

  Ik heb het al een tijdje niet meer berekend, maar ik volg je helemaal. De aflossing is gelijk aan sparen. Datzelfde vind ik bijvoorbeeld ook met doen van investeringen. Hoeveel ik in een maand investeer vind ik sparen, maar koerswinsten reken ik niet mee…

 4. Krisp

  Omdat ik een annuïteitenhypotheek heb, noteer ik elke maand even de nieuwe stand van de hypotheek. Die voer ik op dat moment in. Verder gebruik ik dezelfde formule als jij.

  Eens per jaar kijk ik ook naar de waardestijging van mijn huis, waar ik de WOZ-waarde voor gebruik. Dat hanteer ik ook als toename van vermogen, dus ‘sparen’. Daarom reken ik dat ook mee.

 5. Ik heb het dus nog steeds niet uitgerekend, maar elke keer als ik jouw blog hierover lees, wil ik dat wel doen. Ik vind je berekening in ieder geval wel logisch, ik zie de aflossing ook als spaardeel.

 6. Koen | 10100.nl

  Onlangs voor het eerst mijn spaarpercentage uitgerekend en aflossingen meegenomen als sparen. Bij de inkomsten heb ik vakantiegeld en 13e maand naar rato meegeteld.

 7. Fred

  Blijkbaar ziet iedereen de aflossing als een vorm van sparen. Voorlopig rekenen wij dat niet mee. Heb de boter ooit gehaald uit een Amerikaanse blogpost. De eerste woning is je hoofdwoning waar je hopelijk nog vele decennia in kan blijven wonen. Je kan die in de tussentijd wel verkopen, maar dan zal je het volledige bedrag opnieuw moeten investeren in een nieuwe woning, tenzij je gaat downsizen of huren.

  Daarom reken ik bijvoorbeeld de waarde van onze woning ook niet bij het nettovermogen. Da’s voor de erfenis van kinderen en kleinkinderen 🙂

  Vorige maand was ons spaarpercentage 21,5% ). Rekenen we voor de oefening de aflossing toch even mee, stijgt ons spaarpercentage naar 35,5 %. Daar kan ik mee leven, nu we ook nog even een afbetaling voor een wagen lopen hebben.

Reacties zijn gesloten.