De prijs van flexibel werken

201510 Kopje KoffieGeldnerd is een moderne manager. En moderne managers werken flexibel. Dat zeggen de personeelsmensen tenminste. Ook in de organisatie waar Geldnerd werkt rukt de flexibilisering op. Er wordt gewerkt met ‘huisvestingsnormen’ van 0,7 werkplek per FTE. (Bijna) Niemand meer een eigen bureau. Dat betekent vooral dat het soms op dinsdag lastig is om een vrije plek te vinden, de rest van de week valt het wel mee. Want vrijwel iedereen in onze organisatie werkt part-time. Ook onze kantoren worden in hoog tempo omgebouwd. Geen vaste werkplek meer. Een locker voor je spullen. Verschillende typen werkplekken: voor groepen, concentratiewerkplekken, beveiligde werkplekken, noem ze maar op. Als manager is het soms nog best lastig om mijn mensen te vinden, ook al worden ze geacht zich in bepaalde ‘kantoorvlekken’ te bevinden.

Geldnerd vindt het een heerlijke manier van werken. Ik kom ’s ochtends binnen, haal mijn tablet en telefoon uit mijn tas, en stop de tas in mijn locker. Vervolgens ga ik zwerven, van vergadering naar vergadering. Tussen vergaderingen door zoek ik mijn mensen op, of zoek ik even een rustig plekje om wat mail en andere zaken af te handelen. Ik werk vrijwel papierloos, dus behalve tablet en telefoon heb ik eigenlijk niks bij me.

Maar toen ik onlangs weer eens wat dieper in mijn persoonlijke administratie dook, realiseerde ik mij dat het flexibel werken mij ook geld kost. Best wel veel, als ik het optel. Hoezo dat dan?

Dat komt omdat wij hele slechte koffie-automaten hebben. ‘Drab’ of ‘warm zwart water’ is nog teveel eer voor wat er uit die machines komt. En Geldnerd kan niet zonder goede koffie. Een dag zonder koffie is een dag niet geleefd. Het is niet voor niets mijn Guilty Pleasure. Dus verdenk ik onze Bovenbazen van kwade opzet. Er zijn bewust slechte (of in elk geval: slecht afgestelde) koffie-automaten in onze kantoren neergezet.

In alle kantoren zijn namelijk ook hippe koffie-corners verschenen. Met fijne zitjes. En echte koffie-automaten, waar echte mensen voor jou een mooie cappuccino of latte klaarmaken. En waar je uiteraard gewoon voor moet betalen. Niet bepaald de tarieven van de Starbucks, maar toch. Geldnerd verdenkt de Bovenbazen ervan dat de winst gebruikt wordt om hier en daar een financieel gaatje dicht te stoppen.

Maar ja, Geldnerd heeft een paar keer per dag echt wel zin in goede koffie. En Geldnerd heeft ook regelmatig “bila’s” (voor de niet-kantoortijgers: bilaterale overlegjes, oftewel één-op-één even een halfuurtje bijpraten). En die doe ik dus meestal in de koffie-corner.

Ik heb uitgerekend dat deze stijl, “Management by Coffee Moments”, mij (sinds ik in mei 2016 ben begonnen) ongeveer € 60 per maand kost. OK, daar zal ik niet failliet aan gaan. Maar dat is toch zo’n € 720 per jaar, en dat vind ik best wel veel geld. Tegelijkertijd bevalt mijn managementstijl mij uitstekend (en ook de feedback van de medewerkers is overwegend positief). Ik ga er nog eens goed over nadenken.

Wat zijn jouw ervaringen met flexibel werken?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Mr FOB

  Ik zal er binnenkort aan moeten geloven. Zal wel meevallen als ik ervaring van collega’s die het al doen en die van jou hoor

  1. Geldnerd

   Ik vind het heerlijk!

 2. mariimma

  Dat bedoelde ik dus. Van “hij vorm” (“Geldnerd”) naar “ik vorm”. Leest voor mij erg onprettig.

  Maar waar ging het ook alweer over?

  1. Geldnerd

   Ha! Ik experimenteer een beetje met de stijl, zoiets als ‘eerste alinea gaat over Geldnerd (hij) en de rest gaat over mij (ik)’. Maar jij vindt het geen succes, begrijp ik?

 3. Team CF

  Ik zwerf sinds 2012 al regelmatig door de flex plekken, en Mrs CF zelfs nog veel langer. We zijn er al een beetje aan gewend en je maakt ook een stuk minder rommel op deze manier. Heb wel altijd een extra tas mee met zaken zoals eten en kleding (indien nodig door de kantoor airco).

  Gelukkig drinken we allebei geen tot weinig koffie en zijn de assortimenten met thee aardig goed, dus daar gelukkig geen extra kosten voor ons.

 4. Bon

  Goed hoor. Ik begin om 6 uur en dan is het zo heerlijk rustig op kantoor én op de weg. Een nadeel, de locker is klein. Daar kan je maar weinig in doen.
  Met de hoeveelheid dossiers die ik heb is de trollytas eigenlijk te klein. ? Het lukt me tot nu toe nog altijd om alles in te proppen. Sommige software programma’s werken helaas traag of niet, dan ben je blij dat je het toch uitgedraaid hebt. Helemaal als je dan een keertje thuis werkt en je geen aansluiting kunt maken met het netwerk.

 5. Overgeldzaken.com

  Wij hebben hier wel een kantoortuin, maar gelukkig nog wel vaste plekken. Ik kan me altijd al moeilijk concentreren, maar met alle lawaai om me heen nog veel minder. Doe mij maar de oude hokjes.

  Moet wel zeggen dat dit voor de samenwerking met verschillende afdelingen wel een stuk beter is.

  1. Geldnerd

   Wij hebben gelukkig niet alleen maar kantoortuin, maar een divers aanbod aan werkplekken. Tuin, concentratieplekken (kleine hokjes), groepsplekken. In de praktijk zit ik nooit in de tuin.

 6. Anne

  Ha ha, maar ook bij niet flexibel werken lopen de koffiekosten enorm op als de koffie op de afdeling zelf niet te zuipen is. Ik neem altijd zelf mijn lunch mee en bezondig me dan wel aan een lekkere capucino in de ochtend. Ook een goede reden om even achter je bureau vandaan te komen.

 7. Anna

  Ha! Ik klaagde altijd over de herrie op flexibele werklvlek, de moeite om een plekje te vinden, het ge-emmer met niet werkende digitale dossiers… maar wij hoeven gelukkig niet te betalen voor goede koffie:-) ik zal mijn flexibele zegeningen tellen vanaf nu.

 8. amber tree

  Zelf heb ik ook één jaar in een flexibele omgeving gewerkt. het team zat wel steeds binnen een bepaalde ruimte, dat maakte het makkelijk.
  Bij goed weer aarzelde ik niet om een bila in the park aan de overkat te doen met een lekker koffie of thee. Beetje duurder, maar wel goed voor de relaties, de motivatie,… Niet laten vallen zou ik zeggen.

Reacties zijn gesloten.