Was dit nou dé correctie?

 • Berichtcategorie:Beleggen

En ineens was ‘ie er. Niemand zag natuurlijk aankomen dat de rente ooit weer zou gaan stijgen en dat de inflatie op ging lopen. Dus wat doen aandelenhandelaren als ze verrast zijn? Verkopen natuurlijk. En wat doen aandelenbeurzen als er meer verkopers dan kopers zijn? Dalen… In een paar dagen werd de hele winst van januari uitgewist.

Geldnerd was op vakantie. Op een plek waar het internet deels gecensureerd wordt, maar waar er voldoende toegang was om het nieuws te volgen. Over de correctie schreven al diverse collega-bloggers. Die ik dan weer niet kon volgen via Bloglovin’ want ook dat bleek geblokkeerd… Maar gelukkig kon ik wel bijblijven via mijn RSS-reader.

Op vakantie zijn hielp wel. Ik heb niet eens gekeken naar de waarde van mijn portefeuille. Drie weken lang niet. Pas enkele dagen na thuiskomst heb ik een blik geworpen op de ‘schade’. Mijn portefeuille daalde met 9%, waarvan op dit moment de helft overigens alweer ’terugverdiend’ is. Maar dat is geen echte schade, dat zou het pas zijn als ik mijn beleggingen zou verkopen. En dat doe ik niet. Gewoon doorgaan. En op naar de volgende correctie.

Onlangs zag ik bij FireMe een eenvoudige maar interessante manier om naar beleggingen te kijken, die ik zelf nog nooit had toegepast. Wat heb ik in totaal ingelegd in mijn beleggingen, en wat is de huidige waarde? Ik heb het direct ingebouwd in mijn spreadsheet. Daarbij heb ik gerekend vanaf 1 januari 2013, toen ik na mijn scheiding echt begon met mijn eigen beleggingsportefeuille. Het zegt natuurlijk niet alles, omdat de inleg gespreid over de tijd gebeurt. In die zin vind ik de XIRR een belangrijker maatstaf. Maar toch vond ik het leuk om te zien dat de waarde van mijn beleggingen momenteel ruim 47% hoger is dan de inleg over de afgelopen 5 jaar. Dat is beter dan een spaarrekening…

Hoe heb jij de afgelopen weken op de beurs beleefd?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Mooie resultaten geeft dat beleggen toch 🙂
  Wat is eigenlijk het verloop van de grafiek inleg/waarde sinds 1.1.2013? Gezien de datum vermoed ik een redelijk stabiele lijn naar boven, of toch ook wel wat dips?

 2. Team CF

  Correctie? Welke correctie? Zit nog steeds te wachten 😉

 3. FireMe

  Ik heb ook bijgekocht en zit inmiddels weer in de groene cijfers 🙂

 4. Mr FOB

  Ik heb geherbalanceerd (obligaties verkocht, aandelen gekocht) en heb bijgekocht toen ik salaris uitbetaald kreeg.

 5. Ontsladebaas

  Ik heb de laatste tijd niks bijgekocht, maar verkoop ook niet. Dat komt wel als ik met pensioen ga… De dip was voor mij inderdaad ook ongeveer 10 procent achteruit, en inmiddels weer zo’n 4-5% terug. Geen probleem dus!

  Wat inderdaad een leuke analyse is, is het kijken naar de totale rendement. Ik hou dat ook bij. Daarvoor zet ik een lijngrafiek uit tegen jaar-maand met twee lijnen, eentje de totale beleggingsinleg, en eentje de waarde van mijn portefeuille. Die lijnen uit elkaar zien bewegen is erg motiverend!

Reacties zijn gesloten.