Betere Beleggingsdiscipline

 • Berichtcategorie:Beleggen

Met collega-bloggers heb ik het er wel eens over gehad. Hoe moeilijk het is om vol te houden, om je systeem gewoon door te zetten. Periodiek extra geld op de aandelenbeurs te zetten zonder dat je zenuwachtig wordt van de beurs. Niet teveel over nadenken, gewoon doorgaan. Ik heb er de afgelopen jaren veel last van gehad. Met als direct gevolg dat ik onregelmatig bijgestort heb.

Een tijdje geleden heb ik mijn maatregelen genomen. Ik heb mijn beleggingsspreadsheet uitgebreid met functionaliteit die me vertelt wat ik bij zou moeten kopen om mijn portefeuille beter in balans te brengen. En ik heb goede voornemens gemaakt voor 2018, met reminders in mijn agenda voor de bijkoop-momenten.

Het begin is er nu, het is me gelukt. Deze week was er zo’n reminder. Ik heb in mijn spreadsheet gekeken wat ik bij moest kopen, snel ingelogd bij mijn broker, twee orders geplaatst, en gemaakt dat ik wegkwam. Zonder uitgebreid vooraf te gaan kijken, me zorgen te maken, enzovoorts. Kopen en vasthouden, die fondsen. Hoera!

Hoe is het met jouw beleggingsportefeuille?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Team CF

  He gatsie, wat efficient šŸ˜‰
  Kan me 1 van die gesprekken nog wel herinneren. Ben daarom ook wel blij met Meesman, hoef ik lekker zelf niks te doen en wordt ik ook niet getriggered om te timen (wat ik van nature wel doe). Weet dat het met DeGiro (en andere brokers) wel wat lastiger is, maar dan maar een market order ipv een limit order. Werkt wel een stuk makkelijker.

 2. NietTot71

  Goed werk. Blijven vasthouden aan je plan is heel belangrijk. Onze aandelen zijn flink gestegen afgelopen 9 maanden. Mijn strategie is maandelijks bijkopen, helaas is V daar op dit moment nog niet klaar voor. In de praktijk betekend het dat er gemiddeld eens per 2 maanden gekocht wordt.

 3. Ineke

  Ik heb besloten om te gaan balanceren op 80% aandelen en 20% cash. Dit ga ik ieder kwartaal doen. Je verkoopt dan hoog en koopt laag.
  Ook wil ik ervan verzekerd zijn dat ik over zes jaar voldoende cash heb als ik met pensioen ga en de beurs onverhoopt laag staat.

 4. Anne J

  Meesman is ook mijn redding, als ik elke maand zelfstandig moet beslissen of ik al dan niet aankoop krijg ik meestal koudwatervrees en verzin 100 redenen om niet te kopen. En dat is pas echt dom weet ik.

  Maar als je de discipline hebt om zelf wel te kopen dan is via De Giro maandelijks in goedkope indextrackers beleggen nog iets goedkoper geloof ik.

 5. Mr FOB

  Het gaat prima met mijn beleggingsportefeuille. Ik heb in de loop van de jaren afgeleerd om financieel nieuws te volgen en te proberen de markt te timen.
  Ik leg maandelijks in zodra ik salaris heb ontvangen volgens het betaal jezelf eerst principe. Ik kijk in het tooltje dat ik in mijn laatste post op mijn site geplaatst heb waar ik in moet inleggen en leg volgens die verdeling in via DeGiro. Super eenvoudig en goedkoop.

  1. Geldnerd

   Ja, die aanpak volg ik nu ook. Heerlijk! Ben benieuwd of ik dat volhoud als de markt echt een stevige correctie krijgt.

 6. Meneer en Mevrouw

  Meesman doet inderdaad braaf z’n werk elke maand. Verder kopen we met enige regelmaat wel weer wat bij. Maarja, de afgelopen jaren was het ook nooit echt spannend met beleggen..

 7. Amber tree

  Mooi gedaan. Morgen is het aan mij om zonder nadenken snel te kopen wat moet. Nog even opzoeken wat ik juist moet kopen…

  Dat timen enzo, daar ben ik mee gestopt. Soms spookt het door mijn hoofd tot ik besef dat ik toch niet weet wat er gaat gebeuren.

  1. Geldnerd

   Dat besef is bij mij ook heel sterk. Maar bij een correctie gaat dat wel op de proef gesteld worden…

 8. hypotheekweg

  Toevallig deze week juist wat verkocht. Ik had een aantal indexfondsen gekocht in december, maar daar kan ik niet van bijkopen. Dat was zo’n klein portie (nu al) van mijn portefefeuille dat ik ze niet wilde houden.
  Geld wel gelijk weer geherinvesteerd..

 9. dertigermetkids

  hier heel braaf simpel bij binck begonnen met investeren. we storten elke maand 100 euro. man heeft alles gergeld, heb er totaal geen verstand van. het is geld wat we kunnen missen als het mis gaat dus geen probleem, als t wel groeit, erg fijn šŸ˜‰ man kijkt af en toe wat t doet, gaan niet tussendoor bijkopen maar gewoon simpel via automatische overschrijving elke maand 100 euro.

 10. De Budgetman

  Zoals verschillende anderen al hebben aangegeven, doet Meesman wat ze moeten doen. Zodra ik er zelf over na moet gaan denken, dan gaat het meestal niet zo goed heeft de ervaring geleerd šŸ™

Reacties zijn gesloten.