Portefeuille balanceren

  • Berichtcategorie:Beleggen

De afgelopen weken heb ik mijn beleggingsspreadsheet weer uitgebreid met een nieuwe functie. Die functie helpt mij om te bepalen welke fondsen ik op enig moment bij moet kopen om de door mij gewenste verhouding te krijgen. Ik hanteer daarbij nog steeds een ‘buy & hold’ strategie.

In mijn beleggingsportefeuille hanteer ik drie beleggingscategorieën, en per categorie twee fondsen. Dat zie je in onderstaande figuur, met per categorie de verhoudingen. Relatief gezien beleg ik weinig in obligaties, maar dat komt omdat ik ook nog een cash reserve aanhoudt. Dat spaargeld en de obligaties tel ik samen als de laag-risico categorie.

De functie kijkt hoe groot mijn belegging in het betreffende fonds moet zijn, gegeven de actuele totaalwaarde van het fonds. Dat vergelijkt ‘ie met de actuele waarde van mijn belegging in dat fonds. Daar komt dan een bedrag uit dat ik zou meten verkopen of kopen van dat betreffende fonds. Verkopen doe ik niet, maar bijkopen wel. En iedere keer als ik wil bijkopen, geeft dit overzicht mij inzicht welk fonds ik bij moet kopen. Dit minimaliseert het aantal transacties dat ik uit moet voeren. Een portefeuille volledig in balans is toch een utopie door de koersbewegingen, op deze manier kom ik dicht genoeg in de buurt.

De functie zit nog niet in de versie van de beleggingsspreadsheet die online staat. Die zal ik binnenkort wel eens bijwerken.

Hoe zit het met de balans in jouw portefeuille?

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Divnomics

    Volgens mij had Mr. FOB ook ooit zo’n zelfde methode gedeeld. Lijkt mij enorm handig om de keuze stress weg te nemen, en de emotie uit het investeren te halen. Voor ons voorlopig alleen niet nodig 😉

    1. Geldnerd

      Ik volg inderdaad een vergelijkbare methode als de illustere Mr. FOB. Het vermindert de keuzestress en de emotie, en maakt het daarmee makkelijker om vol te houden.

  2. Erik

    Qua aandelen probeer ik gewoon een 50/50 VXUS/VTI verhouding aan te houden. Eigenlijk herbalanceer ik elke maand, want ik leg gewoon geld bij op een manier die deze verhouding in stand houdt.

    Omdat ik vrij recent ben begonnen met beleggen en ik een flinke cash buffer aanhoudt is deze nog zo’n 40% van m’n totale vermogen, dus ik heb voorlopig nog niet het gevoel dat ik obligaties nodig heb.

  3. hypotheekweg

    Onze portefeuille zit nog in de opbouwende fase zal ik maar zeggen. Dus heel veel aan balanceren heb ik nog niet gedaan. En de verhouding die ik voor ogen heb/had verdient ook nog een betere onderbouwing

  4. lezer

    Rare selectie heb je. De 4 aandelenfondsen die je hebt uitgekozen overlappen best veel.

    1. Geldnerd

      Ja hè! Dat doe ik om te zien of er (veel) verschil in rendement zit.

  5. Pollie

    Mijn portefeuille zit nog in de opbouwfase. Ik herbalanceer tot op heden nog niet. Mijn uiteindelijke doel is wel een betere verdeling te verkrijgen. Ik zit vanwege de verwachte terugval van de markt wel over vertegenwoordigd in consumenten goederen.

    Jouw methode haalt wel de emotie er uit. Complimenten hiervoor.

  6. Eddie

    Gekozen voor een simpele balans.
    1 indexfonds van vanguard (wereldwijd)
    25% in het fonds – 75% spaargeld.
    en vaste maandelijkse inleg in het fonds

  7. Eva

    Kan je de tickers achter de ETF’s zetten? Bedankt.

    1. Geldnerd

      Een aantal van deze fondsen hebben geen tickers. Wel ISIN-codes, daarmee kun je ze bij de meeste brokers terugvinden.

      ISIN – Fondsnaam (Ticker)
      US9219097683 – Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)
      IE0002639668 – Vanguard US 500 Stock Index Fund
      US4642871689 – iShares Select Dividend ETF
      US9219088443 – Vanguard Div Appreciation Index Fund
      IE00B3F81R35 – iShares Core Euro Corp Bond UCITS ETF (IEAC)
      IE00B4WXJJ64 – iShares Core Euro Govt Bond UCITS ETF (IEGA)

Reacties zijn gesloten.