Mijn nieuwe beleggingsportefeuille – deel 2

 • Berichtcategorie:Beleggen

Vorige week schreef ik over mijn voorgenomen nieuwe beleggingsportefeuille. Er ontspon zich in de comments een leuke discussie, en er kwamen een aantal tips en alternatieven langs. Afgelopen weekend heb ik die geanalyseerd, en op basis daarvan heb ik mijn concept-portefeuille nog op een paar punten aangepast. Daarbij heb ik ook gecheckt of ik de betreffende fondsen kan verhandelen via mijn broker.

Aandelen

Het percentage aandelenfondsen is aangepast van 55% naar 40%. 40% was het ook in mijn oude portefeuille. Ik heb de verdeling Large Cap / Small Cap aangepast van 60 / 40 naar 70 / 30. En voor Small Cap ga ik, in plaats van de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (WSML), nu gebruik maken van de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF EUR (IUSN). Zoals GB in de comments terecht opmerkte, is dit hetzelfde onderliggende fonds, maar met notering in Euro’s. Dat scheelt wisselkosten.

Dividend

Het percentage dividendfondsen heb ik verhoogd van 25% naar 40%, net zoals het in mijn oude portefeuille was. Op basis van de tip van SAN in de comments heb ik de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF (TDIV) toegevoegd, naast de iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR (IDVY) die ik al wilde gaan gebruiken. Voorlopig zet ik deze twee fondsen in een 50/50 verhouding.

Samenvattend

Hoe ziet dat er dan alles bij elkaar uit? Zoals in onderstaand schema!

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Geldboom

  Dag Geldnerd,

  Ik ben benieuwd wat jouw selectiecriteria zijn voor een tracker, behalve rendement? Ik heb er zelf een aantal, waaronder fondsgrootte ihkv liquiditeit. Ik zag dat het think etf fonds een zeer lage fondsgrootte van 25 mln. had, vanaf 1 mld. kun je het liquide noemen. Neem je dat soort overwegingen ook mee?

  1. Geldnerd

   Hoi Geldboom,
   In mijn vorige blog over de portefeuille heb ik aangegeven wat mijn belangrijkste criteria zijn. Omvang en verhandelbaarheid is een van de criteria. En inderdaad is de Think Dividend ETF erg klein. Uiteindelijk blijft het altijd een afweging. ‘Het ideale fonds’ dat overal goed op scoort heb ik nog niet kunnen vinden.
   Mijn strategie is ‘buy and hold’. Zeker de dividendfondsen koop ik in principe ‘voor eeuwig’, het gaat mij om de passieve inkomsten die eruit voort gaan komen. Daarin heb ik die omvang (volkomen subjectief) minder zwaar meegewogen. En bovendien verwacht ik, als onze toegang tot de Amerikaanse fondsen afgesloten blijft, dat de wel beschikbare dividendfondsen nog wel wat gaan groeien, bij gebrek aan alternatieven.

 2. An

  Dag geldnerd,
  Mooie verdeling. Iedereen moet voor zich persoonlijk uitmaken waar hij zich comfortabel bij voelt. Zelf beleg ik 100% in aandelen en aandelenfondsen. Geen obligaties meer in welk vorm dan ook, wegens o.a. slechte ervaring ermee bij ING met een structured note. Op 6 jaar tijd 260 euro opbrengst op een inleg van 5000 euro. Maar minus 150 euro instapkosten, ruwweg 90 euro roerende voorheffing aan de Belgische staat, schiet nog over voor mij een 20 euro. En dan mag ik nog blij zijn dat ik er niet aan toe leg. ING en de overheid hebben meer verdiend aan mijn geld dan ik, en dat op 6 jaar… een beetje zuur, en bij ING haalt men de schouders op. Een (voor mij) dure les geleerd. Fondsen zijn natuurlijk een andere zaak, maar ik beleg natuurlijk met geld dat ik zeker de eerste 10 a 20 jaar niet nodig denk te hebben, dus ik kan de volatiliteit van aandelen wel aan.

 3. Team CF

  Ziet eruit als een mooie verdeling met een flinke spreiding. Succes ermee! Ga je nu ook (half) jaarlijks het rendement bijhouden voor “ons”?

  1. Geldnerd

   Rendement rapporteer ik elk kwartaal!

 4. Joyce

  Is er een reden dat je geen S&P 500 ETF’s in je portefeuille hebt?

  1. Geldnerd

   Goede vraag! In mijn oude portefeuille zaten ze wel, en de S&P500is nog steeds een van mijn favoriete indexes voor het sentiment van ‘de markt’. Deze week nog heb ik ‘m gebruikt in mijn kwartaalrapportage.

   En toch niet een separate tracker in mijn portefeuille. Vooral omdat ik met VWRL en IUSN al een wereldwijde dekking heb. Een extra tracker voor de S&P500 zou dan een te zware weging van de Amerikaanse markt opleveren. Terugkijkend vond ik dat één van de minder sterke punten van mijn vorige portefeuille. Nu dus niet meer.

Reacties zijn gesloten.