Het vervolg van de geblokkeerde ETF-jes

 • Berichtcategorie:Beleggen

Afgelopen week schreef ik over mijn ervaringen met de PRIIPS-verordening, waardoor de helft van mijn ETFs geblokkeerd is. Ik heb er nog vervolgmailtjes over geschreven naar Alex, Vanguard en iShares. En ik kreeg zowaar binnen twee werkdagen van alledrie een reactie.

Alex geeft toe dat de manier waarop ze gecommuniceerd hebben ertoe leidt dat niet iedereen geïnformeerd wordt. Goh… Dat had ik al gemerkt… Verder geven ze aan dat ze verschillende fondsaanbieders benaderd hebben om een EID (Essentieel Informatie Document, belangrijke eis in de PRIIPS verordening) aan te leveren. Maar ze geven ook aan niet te verwachten dat deze fondsaanbieders (binnenkort) een EID beschikbaar zullen maken.

Dat beeld deel ik inmiddels, op basis van de reacties die ik kreeg van Vanguard en iShares, en het ‘gesprek’ dat ik (naar aanleiding van een reactie op mijn eerdere bericht) las op Reddit.

Vanguard verwijst alleen maar naar hun ‘range of European domiciled equity and fixed income ETFs’, die volledig voldoen aan de MIFID II en PRIIPS eisen. Als je daar naar gaat zoeken (een link stuurden ze niet mee) dan zie je al vrij snel dat je keuzevrijheid een stuk beperkter is dan in het Amerikaanse aanbod. Ze zeggen ook nadrukkelijk dat ze niet kunnen aangeven wanneer de Europese regels het mogelijk zullen maken om US-gebaseerde fondsen aan te bieden in de Europese Unie.

iShares geeft ronduit aan dat er momenteel geen plannen zijn om hun US iShares ETF-aanbod te registreren voor Nederlandse particuliere beleggers. Ook hier verwijzen ze naar hun Europese UCITS iShares ETFs, die wel geregistreerd zijn voor gebruik door Nederlandse particuliere beleggers. Zij sturen wel een link mee naar de lijst. Ook hier een stuk beperkter dan het Amerikaanse aanbod. Maar ik vind het wel ruimer dan het Europese Vanguard-aanbod.

Kortom, ik reken er maar niet op dat we de ETFs binnen afzienbare tijd terug zullen krijgen. Een set prachtige producten en mooie markt, om zeep geholpen door overijverige politici en bureaucraten die onwetende burgers willen beschermen tegen alle risico’s van de wereld. We zullen op zoek moeten naar fondsen in het Europese spectrum.

Voor mijn portefeuille heeft dit behoorlijke impact. De komende weken ga ik alles eens rustig vergelijken en op een rijtje zetten. Doel: een nieuwe brede portefeuille voor de langere termijn. En als ik dan toch bezig ben, dan neem ik die zoektocht naar Europees dividend meteen mee.

Ben jij ook bezig met je portefeuille?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Ach zie het zo, je houdt een oude beleggerswijsheid aan: Sell in May but always remember to come back in September… (al blijkt sell in juli en buy eins sept/okt beter te zijn).

  1. Geldnerd

   Met één belangrijk verschil: ik verkoop niet. Ik ga bepalen wat en in welke verdeling ik in de toekomst bij ga kopen.

 2. niettot71

  Het is spijtig dat de Vanguards en iShares van deze wereld de Europeanen in deze niet tegemoet willen komen. Als vervanger van de VTI/VXUS combinatie heb ik nu de VWRL. Helaas is deze wel een stukje duurder om te bezitten > hogere TER.

  Het is helaas niet anders. Volgens mij wordt de huidige wetgeving medio 2019/2020 heroverwogen en wordt het hopelijk versoepeld.

  1. Geldnerd

   Ik heb het idee dat Vanguard en iShares (en andere leveranciers) daar inderdaad een beetje op gokken / voor lobbyen: een versoepeling van de regelgeving in 2019/2020. Tot die tijd moeten wij als consumenten maar met minder genoegen nemen.

 3. dertigermetkids

  totaal geen verstand van. vorig jaar begonnen met een klein bedrag per maand bij binck.. maar mn man regelt dat 😉

  1. Geldnerd

   Ik zag het, maar ik krijg de blogpost van Mr. FOB niet geopend… Misschien moeten we een gecoördineerd (social) media offensief opzetten richting de politiek?

   1. FireMe

    Hm hij opent bij mij inderdaad ook niet (meer). In zijn blog had hij een tweet-link opgenomen naar @RoaldLinde (VVD) en @WBHoekstra (min. financiën) waarin wordt geopperd om Engels toe te staan onder de PRIIPS…hopelijk helpt het, ik ben voor het media offensief! 🙂

    1. Geldnerd

     Ik heb FOB een mailtje gestuurd.

 4. Mr FOB

  Bedankt voor je mailtje. De link doet het weer…

  1. Geldnerd

   Ik heb meteen meegetwitterd. Nu maar hopen dat het helpt!

Reacties zijn gesloten.