Eikels bij Alex en Binck!

 • Berichtcategorie:Beleggen

De afgelopen 4 maanden volgde ik vol interesse de discussie van de ‘Giro-beleggers’. Ik las dat ze niet meer konden handelen in een aantal fondsen die ik ook in mijn portefeuille had. Mij raakte dat niet. In januari kon ik nog gewoon handelen. En ook van de kant van mijn broker Alex, onderdeel van Binck, bleef het stil. Niks aan de hand, dacht ik dus.

Tot afgelopen weekend. Ik maak elke maand geld over naar mijn beleggingsrekening, maar gemiddeld eens in de drie maanden koop ik bij. Ik gebruik daarvoor de balanceertool in mijn beleggingsspreadsheet, die mij precies vertelt hoeveel ik in welk fonds moet steken om zo dicht mogelijk bij de gewenste verdeling uit te komen.

Inloggen dus, en transacties invoeren. Maar bij de controle kreeg ik een vreemde melding. ‘Voor dit fonds kunnen (op dit moment) alleen sluitingstransacties opgegeven worden’. Storing, dacht ik eerst nog in mijn naïviteit. En ik stuurde zondagmiddag een mailtje aan de servicedesk van Alex.

Gisterenmiddag (dinsdag) kreeg ik antwoord. Geen storing. Wegens de nieuwe wetgeving (PRIIPs) die begin dit jaar is ingegaan worden fondsen die geen Essentiële-Informatiedocument (EID) ter beschikking stellen, niet meer aangeboden. Die fondsen kan ik dus alleen nog verkopen. En halfhartige excuses dat ze dit bericht niet ‘pro-actief’ aan mij (en al hun andere klanten) gestuurd hebben. Eikels!

Ze sturen een link mee naar een lijst met producten die op dit moment door Binck en Alex zijn geblokkeerd (update december 2018: de lijst is door Binck verwijderd). Meer dan 1.000 geblokkeerde fondsen. Uiteraard heb ik de fondsen uit mijn portefeuille even gecheckt. Van de zes fondsen in mijn kernportefeuille kan ik er drie niet meer bijkopen. De andere drie gelukkig wel. Van de vier ‘speelfondsen’ kan ik er twee nog bijkopen, de andere twee niet.

Ons aller geliefde VXUS is dus ook niet meer verkrijgbaar via Alex en Binck. En ook mijn mooie dividendstrategie valt helemaal in duigen. Ik zoek dus niet alleen een Europees dividendfonds, maar ook een fonds ter vervanging van de ‘oude dividendfondsen’ in mijn portefeuille.

Ik heb overigens nog wel een mailtje gestuurd aan iShares en Vanguard, om te vragen naar hun plannen om met deze fondsen te gaan voldoen aan de Europese PRIIPs-verordening, de aanstichter van al dit kwaad. Als ik daar nog iets op terug hoor, dan laat ik het weten. De overheid is onbetrouwbaar, ik heb het al heel vaak geschreven…

Maar mijn grootste teleurstelling betreft Alex. Tot nu toe was ik erg tevreden over hun service. Maar in de communicatie over de impact van PRIIPS voor hun klanten zijn ze ernstig tekort geschoten. En dat neem ik hen (en hun ‘moeder’ Binck) zeer kwalijk.

Hoeveel last heb jij van de PRIIPS-verordening?

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Hypotheekweg

  Geen, ik had pas 600 euro in een aantal vanguard eft’s zitten toen het in ging. Die heb ik met een paar euro winst weer verkocht.

  Ik zoek nog naar gedegen vervangers en verder beleg ik voorlopig in individuele fondsen

 2. niettot71

  Last is misschien een groot woord, maar de ETF’s VTI en VXUS kan ik sinds begin dit jaar helaas niet meer kopen. Mijn portefeuille is nog niet zo uitgebreid dat er meer dan die twee ETF’s in zat, dus voor nu heb ik alleen nog maar een paar keer de VWRL aangeschaft. Voor nu is dat voor mij even goed genoeg.

 3. Ineke

  Ja, het kon ook bijna niet waar zijn dat de ene broker ze wel mag verkopen en de andere niet. Ik heb ook wat van die fondsen bij Degiro in portefeuille maar die laat ik gewoon staan en koop een ander indexfonds bij. Het is toch voor de lange termijn en tzt zijn die andere fondsen wellicht wel weer beschikbaar. Ik zit er niet zo mee.

 4. Mr FOB

  Ik heb mijn strategie er ook door aan moeten passen. DeGiro en Lynx waren al gestopt, Binck nu dus ook.

 5. Ik zou een klacht indienen dat dit ongeoorloofde beursbeïnvloeding is.
  Als niemand meer kan bijkopen, zal de koers ook wel weglopen.
  Ik zeg: dumpen dat spul 😉

  1. Geldnerd

   Tsja, misschien moet ik inderdaad het geld maar in fruitbomen gaan steken…

    1. Geldnerd

     Maar dan zet ik er wel een eikenboom bij, om regelmatig terug te denken aan Alex…

 6. Suvorov

  Heb hetzelfde probleem. Echt zwaar klote. 6 van mijn 10 ETFs zijn van Vanguard, de meeste zijn geblokkeerd. De EU is toch een enorme markt? Waarom zorgt Vanguard er niet voor dat ze snel complyen? Kan toch niet zo moeilijk zijn, het zijn grote jongens…

   1. Geldnerd

    Ik merk inderdaad ook dat we in Europa minder mogelijkheden hebben dan in de US. Dat wordt bevestigd door de reacties die ik inmiddels van Alex, Vanguard en iShares heb gekregen. Daar zal ik een van de komende dagen over schrijven.

    1. Suvorov

     Het is trouwens nog niet zo simpel om ETFs te vinden die in Europa geregistreerd zijn. De literatuur, ook op internet, is zeer US-centred. Zoek je op ETF + Europa dan krijg je resultaten over US ETFs met een focus op Europa. Mocht iemand ergens een overzicht hebben gevonden om alternatieven te kiezen, dan hoor ik het graag.

 7. Ontsladebaas

  Eigenlijk geen last. Mijn US fonds is VUSA, een UCITS ETF van Vanguard die de S&P 500 volgt. Voor Europa een Stoxx 600 tracker van Amundi, voor emerging markets IEMG van iShares. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik al een tijdje geen aankopen meer heb gedaan voor Europa en Emerging, dus ik weet niet 100% zeker of ik die nog kan aankopen, maar VUSA kan in elk geval wel.

  1. Suvorov

   Wel als je wat specifiekere ETFs zoekt. Het aanbod in de US is vele malen groter.

   Deze tool gevonden voor het vinden van Europese ETFs:

   https://www.justetf.com/uk/find-etf.html

   Samen met de nog beschikbare US ETFs kom ik er wel uit 🙂

 8. Consuminderen

  De overheid die steeds meer onbetrouwbaar wordt.

  Voor mij zijn de pensioenen het meest belangrijk. Pieter Omtzigt constateerde afgelopen week dat ABP belangrijke info had onthouden aan de klanten en bovendien de regels niet naar behoren uitvoerde .

  Het meest eng vind ik dat de EU probeert de Nederlandse pensioenpotten uit te hollen.
  Onbetrouwbare EU.

  Het bewuste media gesteggel over de begroting. Het beïnvloeden van de bevolking.
  Maar geen enkel zicht op de jaarrekening van de EU. Niks, niks, nada.

 9. Ik ben m’n VXUS/VTI-strategie ook kwijt, nadat ik daar net mee begonnen was. Dat was echt wel even vervelend, vooral omdat ik daar gewoon een goed gevoel bij had. Nu dan o.a. VWRL, maar dat voelt toch een beetje als tweede keus.

  Maar goed, wie weet komt het straks nog wel. Uiteindelijk doe ik het toch voor de lange termijn en ik kan me niet voorstellen dat er straks in de tussentijd niet eens iets verandert.

 10. An

  Idem Binck in België. In gids voor de Beste Belegger van het VFB stond een lijst met alternatieven van Binck, voor VTI met een beheerskost van 0.03% wordt onder andere een alternatief iShares voorgesteld met beheerskost van 0.33% (geen typo). Nu lijkt 0.33% nog steeds niet veel, maar dit is wel x11!!! en een random check van andere fondsen vs. alternatieven lijd tot een gelijkaardige conclusie. Dus door de overijverige bureaucratie zijn de goedkope fondsen voor ons niet meer beschikbaar.

  1. Geldnerd

   Ik overweeg een brief te sturen aan de AFM. Want als niemand langs de officiële kanalen klaagt, dan denken ze dadelijk nog dat het beleid een succes is… Heb je voor mij een kopie van/link naar de gids die je noemt?

   1. An

    Hallo,
    Het VFB boekje van mei met de alternatieven heb ik in pdf gedownload, want op de website van het VFB zit dit achter een gebruikersnaam en paswoord. Ik heb geen idee hoe ik dit hier kan toevoegen
    Als je mij je e-mail adres doorgeeft (in vertrouwen uiteraard) dan mail ik je de pdf door. Er staan helemaal op het einde 4 pagina’s met alternatieven van Binck in.
    De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat er voor VTI nog een 2e alternatief wordt aangeboden, maar daar zitten ook 0.25% beheerskosten op, dus niet veel beter dan het alternatief met 0.33%

Reageren is niet mogelijk.