Op zoek naar Europees dividend?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Mijn dividendinkomsten in het eerste kwartaal van 2018 waren bijna drie keer zo hoog als in 2017. Dat is een bewuste strategie. Het afgelopen jaar heb ik een deel van mijn inleg in dividendfondsen gedaan, volgens een vaste verdeling. Ik herbalanceer vooral door te sturen op de fondsen die ik bijkoop. Van het verkopen van fondsen die ik heb, en het vervolgens kopen van andere fondsen, wordt immers alleen mijn broker rijker.

Top of the cycle

Voor ons gevoel begon de economische crisis in 2008, en duurde tot ongeveer 2016. Maar de aandelenmarkten zijn alweer aan het stijgen sinds maart 2009. Ik acht de kans dus groter dat we dichter bij een volgende ‘bear market’ zitten (een daling van 20% of meer ten opzichte van de 52-weken top), dan dat de markten nog eens 9 jaar zo door stijgen. Het lijkt me dus verstandig om de nieuwe inleg meer op dividend te richten, en minder op groei.

Valutarisico

Tegelijkertijd heb ik onlangs ook geconstateerd dat mijn portefeuille een beetje topzwaar is in de Verenigde Staten (68%) en in Amerikaanse dollars. Voor mijn beleggingen niet zo erg, valutarisico is pas een ding als ik verkoop. Maar in het cash dividend dat ik ontvang, zou ik graag ook iets meer Euro’s zien. Want dat is contant geld hier en nu.

Dus…

Ik ben aan het zoeken naar een goede Europese dividend ETF. Eentje die in Euro’s genoteerd is, met (uiteraard) lage kosten. En ook met een behoorlijke omvang, brede spreiding en goede verhandelbaarheid. Daar ga ik me de komende weken eens in verdiepen.

Hoe is het met jouw beleggingsstrategie? Weet jij nog een goede Europese dividend ETF?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. hypotheekweg

  Ik heb wel Europees dividend, maar dat komt uit Europese bedrijven, niet uit fondsen. Als je er één vindt, ben ik wel geïnteresseerd…

 2. Pollie

  Goedemorgen Geldnerd,

  Wederom lees ik jouw blog met veel plezier.
  Leuk om te lezen dat jij ook aan het dividend beleggen ben.
  Zelf maak ik geen gebruik van ETF’s. Ik beleg in individuele aandelen.
  Daarom kan ik je geen advies of suggesties geven.

  Voor wat betreft je weging in US aandelen, als je wereldwijd kijkt dan is de weging ca 53% US.
  Dus je zit er niet veel vandaan.
  Ik ben benieuwd welke etf je aanschaft.

  Cheers,

  Pollie

 3. Geldboom

  Ik heb niet een specifieke Europese ETF, maar wel een mooi wereldwijd fonds: Kempen Global High Dividend Fund N.V. De kosten zijn met 0,73% wel wat hoger dan een gemiddelde ETF, maar het is een zeer goed presterend fonds (gold rating morningstar) en selecteert ook op zaken als houdbaarheid van dividend. Enige nadeel is dat ze de opbrengsten niet herbeleggen. Het probleem met dividend ETF’s vind ik vooral dat het (enige) criteria om een aandeel in de ETF op te nemen een zo hoog mogelijk dividend is, ongeacht of dit houdbaar is of niet.

  1. Geldnerd

   Ik ga er eens naar kijken, maar vind de kosten inderdaad wel hoog.

   1. Geldboom

    Mee eens, kosten zijn hoog maar toch laat ik dat criterium soms wat vieren om een mooi fonds/tracker op te kunnen nemen. Als dit fonds immers door actief beheer beter presteert dan enige ETF, dan verdient een iets hogere TER zich vanzelf terug.

    1. Geldnerd

     Ik ben door ervaringen uit het verleden wat cynisch over het ‘beter presteren’ van actief beheerde fondsen…

 4. Mel

  Misschien de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF? Hij trackt 40 dividend aristocrats uit de eurozone. Met alleen maar 40 bedrijven en een TER van 0.3% is dat zeker geen top index tracker, maar in dit segment is de concurrentie helaas nog laag…

  1. Geldnerd

   Dank voor de tip, deze ga ik ook eens nader bekijken.

 5. Ontsladebaas

  Hier ben ik ook wel in geïnteresseerd. Mijn strategie is niet zozeer het beleggen in dividendaandelen, met name door het slecht gespreide karakter hiervan. Een ETF zou uitkomst bieden.

  De ETF die Mel hierboven aangeeft klinkt best prima, maar even zoeken geeft een 3,3% dividend, dat klinkt mij laag in de oren of valt dat wel mee? Ik dacht dat bij een focus op divivendaandelen de yield tegen de 5% zou liggen?

  1. Mel

   Is afhankelijk van wat je bedoeld met focus op dividend, dividend yield of dividend groei…

 6. Bram

  Hier ben ik toevallig ook net naar op zoek als vervanging van mijn obligatie deel (corporate bonds: IEAC) deel van mijn portfolio.

  Deze ‘jonge’ ETF van Nederlandse bodem ben ik tegen gekomen:
  Think Morningstar High Dividend UCITS ETF
  Met een TER van 0.38%, een ander bezwaar tegen deze ETF is het grote aandeel (2.5%) in British American Tobacco. Dat knaagt toch aan mijn geweten.

  Andere optie is wellicht:
  iShares Euro Dividend UCITS
  Met een TER van 0.4%, nadeel is dat het maar 30 bedrijven omvat wat ik toch wat weinig vind. Voordeel is weer dat het in de kernselectie van DeGIRO zit.

 7. John

  Tja ETF’s zijn leuk maar kijk eens naar Shell (nu iets van 1.60 per jaar (1.88 $) op koers = 6% ; of wachten op leuk instapmoment).
  Ik ben geen beleggingsexpert maar Shell geeft sedert jaar en dag fors dividend (zelf ingestapt op koers €21).
  Daarnaast een aantal groenfondsen om toch ook aan de “groene” economie te denken (geen redement hopelijk ooit koerswinst).

Reacties zijn gesloten.