Help mee de politiek bestoken!

 • Berichtcategorie:Beleggen

Wij willen VXUS en VTI terug!

Zoals jullie wel weten zijn onze mogelijkheden om te beleggen in Amerikaanse ETFs fors ingeperkt door de Europese PRIIPS en MIFID-II regelgeving. Ik schreef er de afgelopen weken diverse keren over.

Collega Mr. FOB is een actie gestart die ik jullie hierbij van harte aanbeveel. Zelf heb ik zojuist ook meegedaan. Via een link in dit artikel op zijn site kun je heel makkelijk een Twitterbericht sturen aan onze minister van Financiën en een van de leden van de Tweede Kamer, die hem wil overtuigen om ook documentatie in andere talen dan Nederlands toe te staan. Het zal zeker helpen als zoveel mogelijk mensen laten weten dat ze dit graag willen.

Doe dus vooral mee! En zegt het voort!

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mel

  Ik denk dat dit geen oplossing is. Ik denk niet dat Vanguard & Co een PRIIPS document in het Engels gaan schrijven, want dat moeten ze dan nog wel. Zeker niet gezien er geen engels-talig land in de EU zit. — Tenzij misschien als heel Europa beslist dat éen PRIIPS documentatie voor de hele EU voldoende is, en dat die in het Engels mag zijn. En ik zie echter niet dat de belangrijke markten in de EU, met talen zoals Duits en Frans, Engels gaan accepteren. Of klein Nederlandje dan met Engels ok is of niet, dat maakt echter nix uit…

  1. Geldnerd

   Het zijn Amerikaanse fondsen. De documentatie is er al in het Engels. Het probleem is dat dat in Nederland niet geldig is. Dit kan dus echt wel een oplossing zijn.

   1. Mel

    Echt? Kan je naar z’n documentatie linken? Er is natuurlijk veel Engelse documentatie beschikbaar voor deze fondsen, maar ik denk niet dat die voldoende PRIIPS zijn.

 2. Petra

  Ik denk dat er bij de mensen die hier last van hebben, sprake is van enige arrogantie:

  “Ik kan bést goed Engels lezen, dus dat de documentatie niet in het Nederlands verkrijgbaar is, is niet erg.”

  Punt 1. Misschien ben jij wel helemaal niet zo goed in Engels als je denkt – en zeker niet goed genoeg om ingewikkelde documentatie over een financieel product te begrijpen.
  Punt 2. Zelfs als jij wel goed genoeg bent in dat soort Engels, wil nog niet zeggen dat iedereen in Nederland die wil beleggen, dat is. En niet alleen jíj bent belangrijk, die mensen zijn ook belangrijk.

  Dus nee, ik ga jullie petitie zeker niet ondertekenen.

  1. Geldnerd

   Dat is jouw goed recht. Maar ik vind het principieel verkeerd dat de overheid denkt ons te kunnen/moeten beschermen tegen elk gevaar dat deze wereld op ons pad kan gooien. Daar wil ik zelf nog wel enige zeggenschap over.

  2. lezer

   Het klinkt bijna alsof je jouw medebewoners van dit land geen goede beleggingsopties gunt.

   Als iemand geen Engels kan lezen dan kan deze persoon toch zelf de keuze maken om niet te beleggen?

  3. Sprite

   Als je deze redenering nog een beetje doortrekt zou dus helemaal niemand meer überhaupt mogen beleggen omdat er ook mensen bestaan die niet kundig zijn in aandelen/etf’s?

   Ik snap dat er een zekere wens tot zorg bestaat bij de overheid, maar het lijkt er hier toch op dat er ergens iets fout is gegaan. Links en recht zijn mensen ongehinderd door enige kennis van zaken en zonder weerstand door regulering ingestapt in Bitcoin/Ethereum/Dogecoin (zoek daar maar eens Nederlandse documentatie bij). Dan lijkt me toegang tot rotsvaste ETF’s die hetzelfde doen als UCITS etf’s tegen minder dan de helft van de kosten niet te hoog gegrepen. Laat desnoods mensen een test afnemen voordat ze toegang krijgen, maar dit gaat wat mij betreft te ver.

Reageren is niet mogelijk.