Wordt dit mijn nieuwe beleggingsportefeuille?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Het verhaal is inmiddels wel bekend. Ten gevolge van de PRIIPS regelgeving waren mijn favoriete ETFs niet meer verhandelbaar. Tijdens mijn vakantie en in de weken daarna heb ik de alternatieven op een rijtje gezet, om te komen tot een nieuwe goede portefeuille-opbouw. Maar voordat je verder leest herinner ik je graag even aan mijn disclaimer!

Even recapitulerend, in onderstaand overzicht zie je de gewenste opbouw van mijn portefeuille zoals ik die in het afgelopen jaar gehanteerd heb. De fondsen met een rood kruisje kan ik op dit moment niet meer aankopen via mijn broker.

Mijn uitgangspunten blijven ongeveer hetzelfde. Ik wil 80% van mijn vrije vermogen (het deel dat niet in ons huis zit) zo gespreid mogelijk beleggen over de hele wereld. De overige 20% beleg ik in Obligaties, zowel van bedrijven als overheden, en zit in spaargeld. Bij de beleggingen wil ik een goede mix van Large Cap en Small Cap aandelen. Na enig nadenken heb ik besloten om geen extra nadruk te leggen op Emerging Markets. Dat blijft mij teveel speculeren.

Dan houd je nog best wat keuze over. Helaas wel minder dan in het Amerikaanse spectrum. Bij de selectie kijk ik naar een aantal factoren:

 1. De Total Expense Ratio, oftewel de kosten voor het gebruik van de ETF. Liever een lage dan een hoge, dat moge duidelijk zijn.
 2. Omvang en verhandelbaarheid van de ETF. Bigger is usually better.
 3. Een zo klein mogelijke ’tracking difference’. Oftewel, ik wil graag dat mijn ETFs zo nauwkeurig mogelijk de index volgen.
 4. Eventuele valutarisico’s
 5. En (uiteraard), ik moet de fondsen kunnen kopen en verkopen via mijn broker.

Voor mijn onderzoek heb ik vooral gebruik gemaakt van JustETF en van Morningstar. Op beide websites vind je een schat aan informatie.

Large Cap

Net als vele anderen kom ik voor deze categorie uit bij de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Daar ga ik niet meer al te veel over schrijven, dat heeft ondermeer Mr. FOB al uitgebreid gedaan. Maar ik onderschrijf wel de conclusie dat dit een verslechtering is ten opzichte van de VTI / VXUS constructie.

Small Cap

Dan de small caps. Een categorie die mensen vaak lijken te vergeten. Terwijl ik met mijn Russell 2000 ETF hele goede resultaten boek, die doet het zelfs beter dan de S&P500. In deze categorie kom ik uit bij de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (WSML). Ook hier niet ideaal, maar as good as it gets.

Dividend

Dit vond ik (helaas) veruit de moeilijkste categorie. Ik ben inmiddels dol op dividend en zou er juist meer van in mijn portefeuille willen hebben. En ik had een paar mooie Amerikaanse dividendfondsen, die ik helaas niet meer kan bijkopen.

In het Europese fondsenspectrum is er bar weinig concurrentie op dit terrein, en er zijn dan ook heel weinig breed gespreide fondsen te vinden die zich specifiek op dividendrendement richten. Ik kom uiteindelijk uit bij de iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR (IDVY), die zag ik ook bij FinanceMonkey langskomen. Lopende Kostenfactor is 0,4%, het dividendrendement in de laatste 12 maanden was 4,19%.

Ik heb ook gekeken naar de iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA). Lopende Kostenfactor 0,46%, het dividendrendement in de laatste 12 maanden was 3,51%. ISPA wordt door Morningstar omschreven als een niet heel aantrekkelijke optie en krijgt de rating Neutral. En de rest is nog erger, lijkt het. Op dit terrein is er wat mij betreft (te) weinig concurrentie. Hier ga ik mijn ‘oude’ dividendfondsen wel missen.

Obligaties

Voor obligaties hoef ik gelukkig niets te veranderen, de beide fondsen die ik hiervoor gebruik kan ik nog gewoon verhandelen. Het gaat om de iShares Core Euro Corporate Bond ETF (IEAC) en de iShares Core Euro Government Bond ETF (IEGA).

Samenvattend

Alles bij elkaar levert dat de onderstaande verdeling op, die ik in wil stellen in mijn Balanceer-tool in de beleggingsspreadsheet. Ik moet nog wel even kijken hoe ik mijn reeds bestaande ‘oude’ portefeuille daarin meeweeg. Als ik die buiten beeld laat, dan wordt mijn weging in aandelen te zwaar, en mijn weging in obligaties veel te laag.

Ergens houd ik hier toch wel een beetje frustratie aan over. Ik heb niet helemaal het gevoel dat deze portefeuille dezelfde spreiding en kwaliteit heeft als mijn voorgaande versie, met dank aan de Europese Unie (waar ik normaliter een groot fan van ben). Maar vooralsnog zal ik het ermee moeten doen. Want de minister van Financien (of eigenlijk de AFM) is niet genegen om Engelstalige documentatie toe te laten, dus de oude fondsen zijn we voorlopig echt wel kwijt.

Hoe pas jij jouw portefeuille aan?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Ik ben ook nog een beetje zoekende. Voorlopig heb ik wel wat in VWRL gezet (ondanks dat ik liever mijn oude vertrouwde combi had, vind ik het een aardig alternatief). Daarnaast heb ik wat IEAC, wat IEAG, wat IDVY en wat SDGPEX (ook eentje van iShares). Helemaal tevreden ben ik daar overigens nog niet mee, want waar al mijn Vanguard-dingen in de plus staan, staan al mijn iShares dingen in de min. Niet veel, maar wel frappant.

 2. Ik ben ook zeker fan van dividend, het geeft een kick als er echt geld uit komt rollen ipv waardeeverhoging op de beurs.. maar zoals iedereen mis ik hier ook wel de Amerikaanse fondsen, misschien als meer mensen gaan beleggen kunnen hier ook de management kosten worden gedrukt. Al snap ik nogsteeds niet waarom deze voor ETFs zo hoog moeten zijn, het wordt immers allemaal door een computer bijgehouden en aangekocht en verkocht..

  Ik vind je fonds voor smallcap nog wel iets om over na te denken binnen mijn portefeuille. Smallcap is daarin op dit moment nog wel een beetje ondergewaardeerd.. Altijd tijd voor verbetering.

  Bedankt voor de link naar m’n blog! Appreciate it! 🙂

  1. Geldnerd

   Graag gedaan. Je staat ook in mijn blogroll.

 3. Jos

  De iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (WSML) is volgens mij niet via DeGiro verkrijgbaar. Het wordt dus lastig om een goed alternatief te vinden 🙁

  1. Geldnerd

   Ik zit bij Alex. En de fondsen die ik gekozen heb kan ik daar wel verhandelen.

  2. Joyce

   Als je op de code zoekt (IE00BF4RFH31) dan kom je uit op BlackRock Asset Management Ireland en dat komt overeen met de informatie die op de website van Ishare staat.

 4. FireMe

  Super post Geldnerd, mooi! Bedankt voor het delen van je inzicht, ik had voorheen BND obligaties, maar ook die zijn niet meer te krijgen…ik ga eens kijken naar de door jou genoemde dividendfondsen.

 5. Jos

  Ik ga voorlopig voor 85% IWDA aangevuld met 15% EMIM. Ik kies voor accumulerend ETF’s omdat ik het geld pas over zo’n 30 jaar nodig heb. Of ik er nog een ‘Small Caps ETF’ bij neem weet ik nog niet. Heb bij DeGiro nog geen geschikte ETF kunnen vinden. Iemand suggesties?

 6. de budgetman

  Heb je ook de optie overwogen om losse aandelen te kopen als alternatief voor je dividendfondsen? Je hebt dan (veel) minder spreiding maar ook veel lagere kosten.

  Ik baal echt van dit gedoe, want voor onze middellangetermijn plannetjes had ik ook graag een goede dividendportefeuille gehad. Ik herken je zoektocht naar een goed alternatief dus helemaal.

  1. Geldnerd

   Ja, die optie heb ik overwogen (en ook nog steeds niet helemaal afgeschreven). Maar ik vind de spreiding erg zwaar wegen, ik wil niet afhankelijk zijn van een beperkt aantal fondsen die in een onvermijdelijke nieuwe bear market ineens hun dividendbetalingen fors verminderen.
   Voor wat betreft het ‘gedoe’, ik ben nog steeds van plan om een boze brief naar de AFM te sturen (uit de antwoorden op de Kamervragen lees ik namelijk dat de minister van Financien zich achter hen verschuilt). Maar ik heb nog onvoldoende tijd gehad om dat uitgebreid te researchen. Zodra ik daaraan begin zal ik er zeker eens blog aan wijden en wellicht ook mijn brief delen, zodat zoveel mogelijk mensen die ook kunnen sturen.

 7. GB

  Alternatief voor small cap WSML is IUSN. Voordeel is dat deze hetzelfde onderliggende fonds heeft maar in Euro genoteerd staat. Vermijdt dus wisselkoers kosten. IWDA, EMIM en IUSN (75-12.5-12.5 weging) coveren dan mooi de totale wereld market cap met de juiste verhoudingen. En gecombineerde TER is slechts 0.225%! Eventueel kan je nog deeltje IWDA vervangen door IMAE om Europese aandelen wat meer te laten doorwegen in de portefeuille. En allemaal te krijgen bij DEGIRO!

  1. Jos

   Beste GB,
   iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc) (IUSN – IE00BF4RFH31) zou inderdaad een goed alternatief voor WSML kunnen zijn, maar …. ik kan deze etf niet vinden bij DeGiro. Kijk ik met m’n neus of heeft DeGiro haar aanbod gewijzigd?

   1. GB

    Beste Jos,

    Ik heb hem in mijn DeGiro portfolio en lijkt er op dat ik nog kan kopen. (Ben wel niet tot laatste stap gegaan om effectief bij te kopen) Code komt overeen met die in jouw bericht. Misschien belangrijk om te vermelden: zit niet in de kernlijst en staat genoteerd op Xetra (Frankfurt). Dus niet op de Amsterdamse beurs.

  2. CvP

   De gecombineerde TER wordt nog iets lager, de TER voor IWDA is thans 0.18% (factsheet 310518). In plaats van IMEA zou ik eerder Lyxor Core STOXX Europe 600 (LU0908500753) overwegen vanwege een TER van 0.07% en 4*/goud bij Morningstar. Het enige nadeel van Lyxor is voor mijn gevoel een behoorlijke overweging in “Pothole Britain” aka “The Divided Kingdom”.

 8. Erik

  Ik hoor af en toe wat langs komen over small caps. Wat is volgens jou de reden dat het goed is om dit mee te nemen in je portefeuille ter aanvulling op een fonds als VWRL? En zijn er dan andere dingen waar je specifiek rekening mee moeten houden bij small caps?

 9. Ontsladebaas

  Mijn portefeuille bestaat uit 40% US (30% S&P500 via VUSA en 10% Russel 2000 via R2US), 40% Europa (Eurostoxx 600 via ETZ), en 20% emerging markets via EMRG.

  Ik zie wel dat DeGiro een aantal wijzigingen heeft gedaan op hun kernselectie, wat betekent dat ik voor sommige fondsen ineens weer transactiekosten moet betalen. Daar moet ik dus nog eens goed naar kijken…

 10. GB

  2 redenen voor mij om small caps mee te nemen in je portfolio:
  – Small caps zorgen voor extra diversificatie (maken ~10-15% vd totale marktcapitalisatie uit globaal gezien) Deze weglaten is dus impliciet een keuze maken voor grotere large cap bedrijven.
  – Small caps presteren typisch iets beter dan large caps op lange termijn. Maar zijn ook iets risicovoller en volatieler op kortere termijn.

  Nadeel is natuurlijk dat je een extra ETF aan je portefeuille toevoegt die je moet beheren, dus geeft beetje extra complexiteit, maar lijkt me niet onoverkomelijk. (liefst zou ik gewoon 1 ETF hebben die de totale wereldeconomie afdekt, dus large cap, small cap & emerging markets)

 11. San

  VergeetThink High Dividend niet (4-5%)

  1. Ontsladebaas

   Hi San,

   Ik kijk net naar Think High Dividend (SIDV) en zie dat zij viermaal per jaar € 0,55 uitkeren. Bij DeGiro is de koers zo’n € 27. Dat komt op een yield van bijna 8% uit. Ik ben zelf nog niet zo thuis in specifiek dividendbeleggen. Mis ik iets in mijn berekening?

 12. Geldboom

  Ik merk dat de meesten zich erg veel laten beperken in de uiteindelijke keuze door de kosten, waardoor je dus voor een second of third best optie kiest. Ik zit zelf bij degiro en bink fundcoach. Binck fundcoach kost iets meer qua beheervergoeding, maar hier heb je wel echt megaveel keuze in wat je zonder transactiekosten periodiek kan beleggen. Daarnaast heb ik het kempen dividend fonds in mijn portefeuille, met 1% kosten wat duurder maar voor een dividendfonds vind ik dat oké. Een dividend etf kijkt vaak alleen naar hoogte van dividenduitkerig voor de samenstelling maar niet naar bijvoorbeeld de duurzaamheid van het dividend en andere kwalitatieve zaken. Onderschat het belang van een goede tracker/fonds niet, ik zou liever iets meer betalen zodat ik mijn 1e keuze heb.

  Nog even over smallcap, ishares heeft ook 2 goede in het assortiment (die ik via fundcoach kan kopen): iShares MSCI EMU Small Cap UCITS ETF EUR (Acc) en de iShares usa variant hierop.

Reacties zijn gesloten.