Tussenstand Abonnementen

Abonnementen zijn sluipmoordenaars van je persoonlijke financiën. Eén keer afsluiten en het daarna vergeten en steeds maar blijven betalen. Ik heb er al diverse malen over geschreven. En ik kijk regelmatig even in mijn eigen administratie, want ook bij Geldnerd glipt er nog wel eens iets door de controles heen.

Media

In Huize Geldnerd waren er twee abonnementen op streamingdiensten. Vriendin betaalde het abonnement op Netflix. Maar Geldnerd zelf keek nauwelijks, Vriendin keek af en toe voor achtergrond-beeld-en-geluid.  Na de recente prijsstijging hebben we het abonnement opgezegd.

We hebben nog wel een abonnement op Spotify. Dat werd betaald via de creditcard van Geldnerd, maar heb ik nu overgezet naar de gezamenlijke rekening. Andere streamingdiensten hebben we niet. Geen Disney+, geen Videoland, geen Amazon Prime, en omdat ik nooit naar sport kijk heb ik ook geen andere abonnementen nodig voor Engels voetbal of Formule 1 of andere overbodige nonsens.

Internet en telefonie

Verder hebben we hier nog steeds ons eenvoudige ZIGGO abonnement, dat betaald wordt vanaf de gezamenlijke rekening. Alleen voor internet, want daar is een basispakket aan TV-zenders gewoon bij inbegrepen. Dat maakt het vooralsnog lastig om een aantrekkelijker internetabonnement te vinden bij een van de glasvezel-aanbieders. Want helemaal zonder TV-abonnement vinden we toch nog wel lastig.

Mijn tweejarig contract voor mobiele telefonie was deze zomer afgelopen. Ik heb een aantrekkelijk alternatief abonnement bij dezelfde provider afgesloten, tegen de helft van de abonnementskosten van het vorige abonnement. Dat scheelt mij € 10 per maand. Daarnaast heb ik nog steeds een abonnement op Evernote. Ik houd de alternatieven in de gaten, maar heb nog steeds geen mogelijkheid gevonden met een betere prijs/kwaliteitverhouding.

Waar wel iets gaat gebeuren is mijn webhosting. Het bedrijf dat ervoor zorgt dat geldnerd.nl en mijn andere websites zichtbaar zijn op internet. De prijzen zijn daar fors verhoogd (ze willen op kwaliteit concurreren, zeggen ze) en inmiddels zijn ze op aan het gaan in één van de andere hostingbedrijven in hun groep. Dat werd allemaal uiteraard aangekondigd net nadat de uiterste opzegdatum van mijn jaarcontracten verstreken was. Ik kijk het dus allemaal even aan, maar uiterlijk volgende zomer verwacht ik te verhuizen naar een provider met een betere prijs/kwaliteit verhouding. Dat kan me, met de huidige tarieven bij deze provider, een paar honderd euro per jaar schelen.

Overige abonnementen

Tijdens de coronapandemie heb ik mijn NS-abonnement omgezet naar Flex. Een maandfactuur vind ik handiger dan af en toe bijstorten of automatisch € 50 af laten schrijven als mijn saldo te laag is. Ik heb het abonnement stopgezet tijdens de lockdown, want in die tijd heb ik het nauwelijks gebruikt.

Een nieuwe aanwinst is mijn abonnement op de Sportschool. Abonnementen zijn evil, maar dit is wel met afstand de goedkoopste manier zo lang als ik regelmatig blijf gaan. Ik heb eerst een paar maanden ‘proefgedraaid’ met een tien-ritten kaart. Maar daarna werd het snel een abonnement, dat is 40% goedkoper per bezoek.

Gehandhaafd is mijn abonnement op The Economist. Die loopt nog tot eind 2023. En Geldnerd en Vriendin hebben elk ook een Museumkaart. Strikt genomen geen abonnement, we moeten ‘m zelf verlengen. Sinds de musea weer open zijn hebben we er alweer regelmatig gebruik van gemaakt. En onze Nederlandse musea verdienen alle steun!

Hondje

En zelfs Hondje heeft hier twee abonnementen. De Uitlaatservice werkt met een maandelijkse abonnementsvorm. Wij hebben nog steeds de variant waarmee hij elke werkdag mee gaat. Zo’n wandeling van anderhalf uur door het bos of op het strand is meer dan wij hem op onze werkdagen kunnen bieden. Dat houdt hem fit. En uitgaan met een groep houdt hem sociaal.

En verder maken we nog steeds gebruik van een zorgplan dat via de dierenarts wordt aangeboden. Dat is geen echte dierenverzekering, want daar is ons Hondje te oud voor. Het is meer een korting die je krijgt op twee medische controles per jaar, zijn jaarlijkse vaccinaties, en de reguliere medicijnen voor ontwormen en tegen vlooien en teken. Als ik dat allemaal afzonderlijk moet betalen ben ik duurder uit, en met een maandelijks abonnement is onze maandelijkse cashflow ook gelijk verdeeld. Alleen als ons hondje iets bijzonders heeft moet ik nog bijbetalen.

Samenvattend

We hebben dus best wel veel abonnementen hier in Huize Geldnerd. Het zijn er 11, wat volgens het NIBUD in 2019 ook het gemiddelde van een Nederlands huishouden was. En dan laat ik de abonnementen van Vriendin buiten beschouwing, ik heb geen idee hoeveel zij er heeft. En dat is maar goed ook.

Hoe is het met jouw abonnementen?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Tiny

  Hier valt het wel mee, Ziggo alles in 1, VPN, mobiele telefonie 3 (1 is zakelijk), Webhosting, Spotify, sportschool, allebei lid van sportvereniging. Dus 10 met z’n 2en, waarvan 1 dus door de zaak betaald wordt. Eigenlijk 9 dus.

 2. Jeroen

  Online TV kijken via een App op je TV, bv via NPOstart is geen optie voor jullie?

  Als hostingprovider kan je eens kijken naar Gandi.net

 3. Marjolein

  Bij ons valt het ook nog erg mee. Tv/internet, 2 mobiele telefoons (waarvan 1 van schoonmoeder), Deezer, 2x sport, postcodeloterij en alarm op het huis. 8 vind ik een net aantal voor 2 volwassenen en een peuter.

 4. Joris

  Ik heb (nog maar) relatief weinig abonnementen:
  * Mobiele telefoon
  * Spotify
  * Password manager (inclusief VPN)
  * Office 365
  * Hosting + wat domeinen
  * Sportschool
  * Internet + TV (gezamenlijk)

  Buitenbeentjes:
  * OV-fiets (kost €0,01 per jaar als verificatie van IBAN en is randvoorwaardelijk om een OV-fiets te kunnen huren)
  * SSL-certificaat voor de NAS-units (strikt genomen geen abonnement aangezien ik actief moet verlengen)

  Ik heb recent de lidmaatschapen van een vakbond (individueel) en een belangenvereniging (gezamenlijk) beëindigd. Ik ervoer te weinig meerwaarde.

  1. Geldnerd

   Potverdorie, ik ben Office365 vergeten! Die heb ik ook.

   1. Tiny

    Ook vergeten. ANWB lidmaatschap ook nog, of telt dat als verzekering?

   2. Mr. FEF

    Deze wilde ik net aanhalen in het licht van je Evernote abo. Ik gebruik zelf MS Onenote uit mijn Office365 abo. Voldoet die voor jou qua functies niet? Ik vind de Evernote abo’s nogal aan de prijs voor alleen een notitie applicatie.

    1. Geldnerd

     Ik kan maar niet wennen aan de interface van OneNote, en heb nog steeds het plan / de droom / de illusie dat ik helemaal van Office365 af kom en overstap naar LibreOffice. Overigens heb ik al sinds 2013 een oud soort Evernote abonnement dat al jaren niet meer verkocht wordt (Plus) van € 30. Ik word gebombardeerd met berichtjes om te upgraden naar een Personal abonnement, maar dat kost € 60 per jaar. En dat vind ik ook wel prijzig voor een notitie app…

 5. Joris

  Misschien onderschat ik je eisen en wensen aan webhosting, maar een besparing van enkele honderden (!) euro’s door van hoster te wisselen? Een eenvoudig pakket met een database volstaat toch? Voor totaal €100 per jaar zou dat moeten lukken.

 6. Vigo

  Dank voor weer een interessante post! Heb je wel eens Devonthink overwogen als alternatief voor Evernote?
  Het heeft een steile leercurve, maar ik ben er erg tevreden over. De zoekfunctie van Devonthink is erg goed, net als bij Evernote. En qua privacy is het vele malen beter. Er is geen abonnementsstructuur, wel een eenmalige aanschaf.

  1. Geldnerd

   Ga ik naar kijken, dank voor de tip!

 7. Geldsnor

  Hier lokale dierentuin, Ziggo, hosting voor websites, twee mobiele telefoon abonnementen, Videoland en Zwift. Verder helemaal niets. Geen magazines, geen musea, geen verenigingen en geen onderhoudscontracten. Als de CV ketel het niet doet blijft het huis warm en via de Quooker hebben we altijd warm water.

Reacties zijn gesloten.