Corona en een oude Healthnerd

Onlangs verscheen er een grote groene vink in mijn CoronaCheck app. Dus moet ik van mijzelf ook weer naar de sportschool. Ik heb bewust gewacht tot ik volgens de vaccinatie-experts beschermd ben, ik probeer om niet teveel risico te nemen met mijn gezondheid. Die grote groene vink was voor mij dus een voorwaarde. Maar ook het moment van de waarheid. Ik moest weer.

Mijn wekelijkse sportuurtje was geschrapt sinds eind december 2020. Toen werden de coronamaatregelen aangescherpt en ging de sportschool ook weer dicht. Gezien het seizoen zag ik buiten trainen niet zo zitten. En hardlopen deed ik af en toe wel, maar met die vorm van bewegen heb ik een haat-liefde verhouding. Ik vind het, zelfs met een afwisselende muzieklijst, niet leuk genoeg om dat echt in mijn systeem te krijgen.

Omdat mijn eerdere sportstudio en personal trainer inmiddels niet meer samenwerken ga ik daar niet meer heen. Het was de combinatie van de trainer en ‘op kruipafstand van huis’ die voor mij werkte. Dezelfde trainer op een kwartier fietsen zag ik niet zitten, en dezelfde sportschool met een andere trainer vond ik ook geen fijn idee. Ik ben dus best goed in het opwerpen van barrières voor mijzelf…

Gelukkig zijn er andere opties. Ik wist van een andere sportschool, ook op kruipafstand van huis. Een ‘gewone’ sportschool waar ik zelf kan trainen en desgewenst hulp kan vragen. Dat scheelt ook nog eens een paar honderd euro per maand in de uitgaven. En ik vertelde mijzelf dat ik altijd nog terug kan naar de personal trainer als het me niet lukt om mijzelf te motiveren. Want sporten, dat heb ik nodig.

De anderhalf jaar werken met een personal trainer heeft mij een mooie collectie aan oefeningen opgeleverd voor specifieke spiergroepen. Ik deed dus een proeftraining bij deze sportschool, die op minder dan 5 minuten lopen van ons huis zit. Want het kan niet laagdrempelig genoeg zijn… En dat beviel me. Het is een echte ‘buurtsportschool’. Mensen van middelbare leeftijd, zoals ikzelf. Geen keiharde technomuziek die door de ruimte schalt en het gebruik van oordopjes noodzakelijk maakt. Geen opgeblazen spierbundels en graatmagere skeletmeisjes die een onderlinge competitie hebben wie het meest sterk / slank / sneu is. Maar passend bij een Healthnerd op leeftijd.

Op basis van mijn collectie oefeningen heb ik een programma voor mijzelf samengesteld. En ben ik weer vrolijk begonnen met een wekelijkse training. Keurig in een spreadsheet waarbij ik wekelijks bij elke oefening bijhoud hoeveel herhalingen ik met elk gewicht uitvoer. Mijn training heb ik verschoven naar de vrijdagochtend. Voorheen trainde ik vrijdag van 17.00 – 18.00. Inmiddels werk ik vier dagen per week, en gebruik ik dus het sportuurtje op vrijdagochtend om met een goed gevoel mijn weekend te starten.

Waar ik wel even van schrok… Je weet dat je oud bent als je leeftijdskorting krijgt op je sportschool abonnement. Ja echt. 50+ krijgt 15% korting. Ik moet even wennen aan het idee. Mijn allereerste leeftijdskorting. Nou ja, het helpt bij het spaarpercentage zullen we maar zeggen.

En waar ik ook van schrok… Ruim zeven maanden stilzitten betekent de facto opnieuw beginnen. Bij elke oefening. Ik kom nog niet in de buurt van de persoonlijke records die ik eind 2020 bereikt had. Mijn verdiende loon, denk ik. Dus nu weer hard aan het werk om die coronakilo’s eraf te trainen.

Hoe gaat het met jouw gezondheid?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. SB

  Deze sneue (gemotiveerde?) sporters zijn wel gedisciplineerd genoeg om meer dan 1 uurtje per week aan hun doelen te werken. Naast een baan, relaties en andere verplichtingen. Ergens ook weer bewonderingswaardig en wellicht heb je meer met ze gemeen dan je denkt 🙂

 2. Anna H.

  Ha, goedemorgen. Mijn gezondheid is in dezelfde abominabele staat. Behalve dan die leeftijdskorting 😉
  Na mijn verhuizing ga ik voor straf lid worden van een sportschool, net zo lang tot de Coronakilo’s eraf zijn. Betaalpijn is de beste motivator in mijn geval. Zo jaloers ben ik op mensen die een kick krijgen van hardlopen.

 3. Anoniem

  Ik ben helaas zwaarder geworden, maar ook fitter. Eens per week krachttraining voor de moet en iedere dag buiten zwemmen voor de leuk. En nog een sportcursus er bij genomen omdat het me leuk leek, drie maanden een avond.
  Ik houd vooral van functioneel bewegen, huis en tuin en boodschappen en zo. Vanwege gewrichtsslijtage vallen ook sommige activiteiten af. Van de zomer was ik nog niet volledig gevaccineerd en heb ik buiten bij de oefen aal wekelijks een paar oefeningen gedaan, vooral om het ritme te houden.

 4. “Geen opgeblazen spierbundels en graatmagere skeletmeisjes die een onderlinge competitie hebben wie het meest sterk / slank / sneu is. Maar passend bij een Healthnerd op leeftijd”

  Wauw…

  1. Joris

   Goed omschreven, he!

   1. Vanuit jaloers en vinnig perspectief? Ja, dan wel. Waarom altijd zo snerend naar mensen die er anders uitzien of die kennelijk wel discipline hebben.

    1. Geldnerd

     Als je hier langer meeleest weet je dat cynisme mijn favoriete stijlfiguur is. Daar houd ik nu eenmaal van. Ik heb geen oordeel over die mensen, ik geef alleen maar aan dat ik mij niet thuis zou voelen in een sportschool waar een dergelijke sfeer hangt.

    2. Het oordeel druipt er juist af. Je kunt het ook fanatieke sporters noemen, maar in plaats daarvan zijn ze opgeblazen en graatmager.

    3. Geldnerd

     Ik kan alleen verantwoordelijkheid nemen voor wat ik schrijf, niet voor hoe iemand dat leest. Verder ga ik niet in discussie over hoe ik dingen opschrijf. Maar niemand verplicht je om hier te lezen.

    4. True, al is dit geen gevalletje interpretatie. Daarnaast vooral een makkelijke weg om je te verschuilen achter je zogenaamde blogidentiteit: “ik zeg nare dingen en beroep me op ‘het is mijn blog en als je het stom vindt ga je weg’.” Ga dan op z’n minst niet in de verdediging als je er kritiek op krijgt, maar laat het zijn. Joe! Over en uit.

  2. Geldsnor

   Ik hardloop ongeveer 3x per week, minimaal een uur per keer. Verder regelmatig op de racefiets een rondje van een uurtje ofzo. Dagelijks wat krachttraining, in de vorm van oefeningen met eigen gewicht. Geen sportscholen of trainers voor mij. Ook geen coronakilos of anderen om rekening mee te houden. Sporten is voor mij een zuiver individuele aangelegenheid waarbij ik geen gezelschap duld…Tenzij ik wedstrijden doe, maar dan is het nog steeds individueel.

 5. Luxe of Zuinig

  Sinds wij een dochter hebben (ja ja geboren in het weekend van de eerste lockdown) ben ik fitter dan ooit. We lopen erg veel, kruipen over de vloer, maken de meest rare bewegingen die eerst voor een verrekte spier zorgt en nu zonder centje pijn gerealiseerd kan worden.
  Een kleintje is een goede workout zullen we maar zeggen.

  1. Meneer

   Die workout is toch de reden dat er een kleintje is gekomen?

 6. Ik ben min of meer in de conditie van mijn leven. Ik durf nog geen victory te roepen omdat ik niet echt heel specifieke ijkpunten uit mijn jeugd heb om exact te vergelijken maar ik kan er niet ver af zitten.

  Als ik nu nog 20 kg vet verlies ben ik er helemaal!

Reacties zijn gesloten.