Snel snel internet

In het jaar des Heeren 2019, op den achtsten dag van den Zoomermaand Juni (of Juno, zoals sommige dinosaurussen plachten te zeggen), arriveerde er een postduif postkoets epistel brief van den Konincklijken Posterijen, Telegrafie en Telefonie Nederland NV, in den volkschmond beeter bekend onder den bedrijfschname KPN. In dit schrijven werd ons medegedeeld dat onze wijk de eer te beurt was gevallen om mee te mogen gaan in de vaart der volkeren. We konden een glasvezelaansluiting krijgen.

Deze brief wekte enige verbazing bij mij. Want enkele weken daarvoor hadden we een vergelijkbare brief gekregen van T-Mobile. Twee glasvezelnetwerken? In onze wijk in een grote stad in het westen van Nederland? Dat was een interessante ontwikkeling.

Op zich had ik wel interesse in een glasvezelaansluiting. Niet eens meteen om een glasvezelabonnement te nemen, maar infrastructuur is infrastructuur. Het geeft keuzemogelijkheden. En daar ben ik dol op. Bovendien leek glasvezel mij wel een nuttige aanvulling op de koperdraad en coaxkabel die Huize Geldnerd tot op dat moment binnenkwamen.

KPN 1 – T-Mobile 0

De brief van T-Mobile had ik na een online check terzijde gelegd, Want daar was de aansluiting alleen gratis als je er meteen een abonnement bij nam. En dat vond ik niet meteen een goed idee. Maar toen ik een check deed op de brief van KPN, bleek dat zij niet met deze ridicule en onverstandige eis werkten. En dus schreef ik Huize Geldnerd in voor een glasvezelaansluiting via het KPN-netwerk.

En toen werd het stil…

In september 2019 verschenen er posters in alle bushokjes dat ze eraan kwamen, de vrienden van KPN. En we kregen een e-mail van dezelfde strekking. De voorbereidingen waren begonnen.

En toen werd het stil… Heel stil…

Heel lang stil. Ergens rond de zomer van 2020 las ik een berichtje dat KPN en T-Mobile geprobeerd hadden om een akkoord te sluiten zodat er maar één netwerk hoefde te worden aangelegd. Dat scheelt een hoop, dat snap ik. Alleen, het was partijen niet gelukt om tot een akkoord te komen. Dus kwam er een rechtszaak met als uitkomst dat KPN gewoon verder mocht gaan graven. En een tweede netwerk aan mocht leggen bovenop de kabels van T-Mobile. Gelukkig maar. Want de kabels van T-Mobile lagen er inmiddels al een tijdje, maar daar hadden wij niet op ingetekend.

En toen werd het weer stil…

Tot oktober 2020. Toen kregen we ineens bericht dat er jongens en meisjes van KPN langs zouden komen om een opname te doen, om te kijken waar de glasvezelkabel het huis binnen zou moeten komen. En op een ochtend stond er ook daadwerkelijk zo’n KPN-jongetje voor de deur. In januari 2021 werd het nog spannender. Op een maandag zagen we aan het eind van de straat de stoep weer opengaan. Groene mannetjes met KPN-logo’s op hun hesjes begonnen te graven. En na verloop van een paar dagen was die stoeptsunami tot bij ons voor de deur gekomen (we wonen aan een lange straat, ja). Op vrijdag staken er voor onze voordeur een paar glasvezelsprietjes langs een stoeptegel omhoog. Er lag glasvezel van KPN in de straat, ruim anderhalf jaar na de eerste aankondiging. Nu nog ons huis in.

En toen werd het stil…

Medio maart kregen we een brief met een afspraakvoorstel voor de monteur. Omdat we toch voortdurend thuiswerken hebben we die snel bevestigd. En op de bewuste vrijdag kwamen er ook gewoon twee mannetjes. Die groeven de stoep weer open, trokken de kabel naar binnen, en monteerden in onze meterkast een aansluitpunt waar een glanzende oranje glasvezelkabel naar toe loopt.

Dus was ‘ie er zomaar. Op een vrijdag. Een glasvezelaansluiting in onze meterkast. Huize Geldnerd, inmiddels ruim 100 jaar oud, doet nog helemaal mee in de 21e eeuw. Na de aankondiging op 8 juni 2019 vond de uiteindelijke realisatie van de aansluiting plaats begin april 2021. Bijna twee jaar. Het gaat op deze manier nog wel even duren voordat heel Nederland een glasvezelaansluiting heeft, denk ik…

Overstappen?

Tot op heden maken we in Huize Geldnerd gebruik van ZIGGO. De oude vertrouwde COAX-kabel. Met gratis televisie, we hebben alleen een internetabonnement bij ze. En dat laatste is een dingetje. Dat voordeel hebben we volgens mij alleen bij ZIGGO. Omdat ZIGGO de oude kabelinfrastructuur beheert. En verplicht is om bij een basisabonnement ook een basisset aan TV-zenders door te geven. Een pakket dat genoeg is voor Geldnerd en Vriendin. Zonder aanvullende stroomslurpende instabiele kastjes met allerlei extra diensten die we nooit gebruiken.

Een glasvezelabonnement zal dus van goede huize moeten komen om dat te overtreffen. Snel internet en een basispakket televisiezenders voor dezelfde prijs of goedkoper. Maar goed. De glasvezelaansluiting ligt er nu. En dat geeft extra keuzemogelijkheden. Het is altijd fijn om die te hebben in het leven. Binnenkort ga ik wel eens verkennen wat de mogelijkheden zijn.

Zit jij ook te wachten op een glasvezelaansluiting?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. T. Soares

  KPN installed the fiber at my place some 4 months ago. And I was one of the first to call them as soon as the fiber was available in my street. And we’re talking about an intersection between the Coolsingel and Blaak in Rotterdam… 2021… But so far so good

 2. Tom

  Hartelijk glasvezel! Hier hebben we glasvezel tot aan de straatkast. Daardoor zijn er gelukkig op DSL ook hoge snelheden mogelijk, maar ik hoop dat het een lapmiddel is en dat er ooit ook glas aan huis komt.

 3. Geldsnor

  In mijn ieniemienie-dorpje tegen de Duitse grens ligt al een poosje glasvezel (eerder dan in jouw grote RandStad :-)). Ik heb me er niet op ingeschreven, want ik zie geen enkele noodzaak om over te stappen. Zelfs het traagste internet van Ziggo (we hebben het goedkoopste abonnement) is ruimschoots voldoende, zelfs met elke dag thuiswerken en MS Teams & Zoom-sessies.
  Het abonnement van glasvezel is in de basis al duurder, en dat zonder de mogelijkheid om mijn geliefde F1 te kijken. Dat kan wel, maar kost 15 EUR per maand extra. Dat gaan we dus niet doen: een duurder abonnement nemen met minder mogelijkheden, wat niets toevoegt aan wat ik nodig heb.
  Overigens is Ziggo ook volop bezig de snelheden flink te verhogen.

  1. Geldnerd

   Ik heb juist wel nu een aansluiting genomen. Op dit moment was het gratis. Als je het later een keer aan wilt laten leggen kost het waarschijnlijk geld. Maar gebruiken ga ik die glasvezelaansluiting voorlopig niet.

   1. Geldsnor

    Dat trucje haalden ze hier ook uit. Trap ik niet in. Ik heb gezien hoe ze in een naburig dorp de stoepen hebben verrabezakt (is dat Nederlands?) en door de rioleringen heen schoten en dergelijke. Die komen dus mijn erf niet op, gaat niet gebeuren. En ook in de toekomst verwacht ik het niet te gaan gebruiken. Bekabeld internet is nogal 2010 – de volgende stap is alles draadloos en 5G is net zo snel of sneller als/dan glasvezel.

 4. Herminez

  Is dat nog steeds zo bij Ziggo dat je met alleen internet ook de 3 NPO (?) zenders krijgt, of zijn het er nog meer? Mijn jongste kind heeft een heel kleine portemonnee en kijkt nauwelijks televisie, zou voor hem een uitkomst kunnen zijn.

  1. Geldnerd

   Dat is nog steeds zo. Je krijgt er veel meer, een stuk of 45. Waaronder ook de Nederlandse commerciele zenders en de Belgen en de Duitsers. Voor ons meer dan genoeg. Ik beschouw dat als ‘gratis televisie’, vandaar dat een overstap op een glasvezelabonnement niet snel aantrekkelijk is. Want dan moet ik weer gaan betalen als ik TV wil kijken.

   1. Michelle

    Daarentegen betaal je bij Ziggo eigenlijk al voor tv. Ik betaal nu voor alleen internet (100 Mbit glasvezel) zo’n 25 euro* per maand. Als ik televisie erbij zou willen dan is dit 15 euro extra. Bij Ziggo ben je blijkbaar €48,50 per maand kwijt voor het goedkoopste abonnement.

    Wat ik wel mis nu ik geen tv abonnement meer heb is de BBC. Helaas lijkt deze niet legaal te bekijken zonder een tv abonnement of een schotel.

    * Ik heb een Unlimited mobiel abonnement waardoor ik korting krijg. Vooral voor de pandemie gebruikte ik onderweg veel data.

 5. Erwin

  Al 10+ jaar glasvezel in het Oosten van NL. Werk zelf met een gigabit up/down aansluiting (internet only) van Tweak.nl voor €410 p/j. Dat combineer ik met een abo op NLZiet voor de TV van €7,95 p/m. De app te installeren op smartTV, telefoon (of AppleTV zoals ik doe). Voor totaal €42 p/m is dat een prima deal.

 6. Erik

  Wat een herkenbaar verhaal zeg. Bij ons heeft het ook 1,5 jaar geduurd vanaf de eerste aankondiging tot nu. Er steken nu overal in de straat oranje sprietjes uit de stoep bij de gevels. Omdat wij op 2 hoog wonen moet er volgens KPN een hoogwerker aan te pas komen om de kabel omhoog te krijgen en daar in ons huis binnen te laten komen. Er werd een belafspraak gemaakt voor een week daarna. We zijn nu 3 weken verder en heb nog niks gehoord. Ik heb zojuist gechat met KPN Netwerk en zij gaan opnieuw zorgen dat we worden gebeld, zodat er een afspraak kan worden gemaakt om de aansluiting te voltooien.

  Eigenlijk willen wij glasvezel van T-Mobile (alleen internet), omdat onze mobiele abonnementen daar afgenomen worden. Dan krijg je mooie korting. Alleen ik lees op veel plekken dat T-Mobile qua techniek nog niet op het KPN Glasvezelnetwerk kan, terwijl het netwerk van KPN wel openbaar is. Vreemd. Wie weet beter hoe dit zit? Klopt dat verhaal?

  Ik hoop in elk geval dat T-Mobile met glasvezel ook snel beschikbaar komt op het netwerk van KPN.

 7. Olga

  Dat is nog snel gegaan. Bij onze gevel steekt nu bijna een jaar een groene spriet omhoog, waar het onkruid alle kanten opschiet wil deze maar niet naar binnen toe groeien. En ik had me nog wel laten wijsmaken dat glasvezel zo snel gaat…

 8. Micko

  Enjawel, je verhaal inclusief dat het huis 100 jaar oud is,kan 1 op 1 op mijn situatie leggen. De beste man heeft afgelopen donderdag het laatste werk gedaan. Nu eens kijken wat de abonnementen glasvezel / ADSL in de toekomst gaan doen

 9. Marc

  In mijn vorige woonplaats had ik in mijn nieuwbouwappartement direct glasvezel. Toen een heel gedoe om daar een alleen-internetabonnement bij te krijgen. Nu in het wonderschone Amstelveen is een initiatief voor glasvezel een trieste dood gestorven vorig jaar. Ziggo klopt zich trots op de borst dat hun hoofdnet hier wel glasvezel is, wat inderdaad een groot basisprobleem van COAX oplost, namelijk dat hoe verder je op de kabel zit, hoe langzamer.
  Televisie boeit mij niet, want ik kijk geen televisie. Dus die gratis zenders die Ziggo mij nu door de strot douwt, daar wil ik niet voor betalen. Politieke debatten en voetbalinterlands kun je gratis online kijken. Dus zodra het kan, wil ik graag weer van Ziggo af. Ook omdat er regelmatig storinkjes zijn. Nu nog zien dat die glasvezelabonnementen goedkoper worden. Want glasvezel kost met alleen internet vaak ongeveer hetzelfde als een basispakketje met TV bij bijvoorbeeld Ziggo. En ik wil graag een aanbieder die niet standaard ieder jaar het bedrag verhoogt met ‘inflatie’, ook al is er geen enkele inflatie. Bovendien is het argument voor inflatie lulkoek, want hun kosten stijgen echt niet gelijk aan de inflatie.

 10. Chris

  Hier al weer ruim 7 jaar geleden overgestapt van Ziggo naar glas. Eerst XS4ALL, maar de laatste anderhalf jaar T-mobile unlimited. De standaard Zylex router haalt ongeveer 600mbps up en down, maar de buurman heeft een betere router gekocht en komt in de buurt van de 1gbps.

  De kosten zijn €25 per maand door de combi korting met (unlimited) mobiel. Tv abo 4,5 jaar geleden eruit geknikkerd. Nieuws is prima online te vinden. NPO start, Youtube en Pathé thuis heeft voor ons voldoende content.

  Wanneer je (nog) twijfelt met overstappen, kan je altijd overwegen om Ziggo te bellen voor extra korting (of meer zenders.) Nu ze weten dat er glas beschikbaar is, versterkt dit je positie als klant. Wel via de afdeling opzeggingen. Die hebben meer mandaat dan de gewone klantenservice.

 11. Meneer Spekvet

  Het T-mobile netwerk is een stuk interessanter dan het KPN-netwerk, omdat het voor derde aanbieders (Tweak, Freedom, etc) eens tuk goedkoper is om over dat netwerk een aansluiting aan te bieden. Die aanbiedingen zijn meestal beter dan Ziggo. Bovendien kun je dan zelf je eigen router gebruiken…

Reageren is niet mogelijk.