En nog een jaar Hondje

Vorig jaar rond deze tijd bezorgde ons Hondje ons een enorme schrik. Het scheelde weinig of hij was er niet meer geweest. Maar sinds die episode dribbelt hij weer vrolijk door het leven. Inmiddels 13,5 jaar oud.

Ouderdom en gebreken

Ouderdom komt met gebreken. Dat geldt voor honden minstens net zo veel als voor mensen. Ons Hondje is helaas geen uitzondering. Hij had al wat last van staar, dat wordt langzaam maar zeker erger. Tijdens onze vakantie merkten we bij de avondwandelingen dat hij last heeft van nachtblindheid. Thuis merken we dat niet zo, op ons vaste rondje kent hij elke boom, struik, en graspol. Maar in een vreemde omgeving werd hij toch onrustig als er geen straatverlichting was.

En het afgelopen half jaar is ons Hondje stokdoof geworden. Hij hoort alleen nog heel harde geluiden dichtbij. En dan schrikt hij zich ook echt een hoedje. Lastig is dat hij ons gewoonweg niet meer hoort als we hem roepen. Dat betekent beter opletten als hij buiten niet aan de lijn is. De combinatie van slechter zien en weinig horen maakt dat hij ons af en toe kwijt is. En in paniek rent hij dan alle kanten op om ons te zoeken. Meestal de verkeerde kanten. En af en toe de straat op. Dat is ook weer slecht voor het hart van Geldnerd en Vriendin…

Verder merken we dat met de leeftijd zijn gewrichtjes wat strammer worden. ‘s Ochtends bij het wakker worden moet hij zich even goed uitrekken, de honden variant van de bekende Dog Pose uit de yoga. Doet hij dat niet, dan is de trap een bijna onneembare hindernis. Hij is er inmiddels een paar keer van afgevallen. Totnogtoe zonder schade, maar we letten dus wel goed op dat hij zijn yoga-oefeningen doet voordat we de ochtendwandeling doen.

En ons Hondje heeft een slecht gebit, dat had hij al toen wij hem adopteerden. Dit voorjaar had zijn gebit weer een saneringsronde nodig, er bleven een stuk of 10 tanden en kiezen achter in de operatiekamer. Hij heeft nog een paar hoektanden over en een aantal kiezen. Maar veel last lijkt hij daar niet van te hebben, de brokjes en hondensnoepjes worden gretig verorberd…

Verder is hij overigens in een prima conditie. Hij slaapt iets meer dan vroeger, maar is verder nog steeds heel levendig en heeft vaak nog de energie van een jonge pup. Dat is ook wat we horen van onze uitlaatservice en de dierenarts. We hopen dan ook dat de gebreken hem niet teveel gaan belemmeren, en dat hij zo lang mogelijk een beetje lol in het hondenleven kan houden.

Medische hondenwetenschap

Sinds zijn ziekte vorig jaar staat Hondje op een dieet van speciale brokken, dat houdt hij de rest van zijn leven. Inmiddels zijn daar twee voedingssupplementen bijgekomen die we dagelijks door zijn brokjes mengen. Hij krijgt een supplement met Omega-3 olie (vis olie) voor zijn stramme gewrichten, en een speciale siroop die de staar in zijn ogen moet afremmen. Aan de doofheid is helaas niets te doen.

Het blijft een duur Hondje…

Eerder schreef ik al dat ons Hondje twee abonnementen heeft. Een eigen Zorgplan en de Uitlaatservice. Die laatste indexeert, voor het eerst in vier jaar, zijn tarieven. Het maandtarief voor een wandeling op elke werkdag gaat per 1 januari aanstaande van € 255 naar € 278. Het zorgplan kost € 15,75 per maand. We zijn dus al bijna € 300 kwijt aan ons Hondje voordat hij ook maar een brokje gegeten heeft.

En soms slijten er dingen. Zijn uitlaatriem gaf onlangs de geest na ruim 7 jaar trouwe dienst. Daar moest dus een nieuwe voor komen. Verder komt er regelmatig een zending met dieetbrokken, kauwstokjes, speeltjes, en hondensnoepjes, van de internetdierenwinkel. En sinds kort dus ook de voedingssupplementen. Kortom, ons Hondje blijft bakken met geld kosten in ruil voor alle liefde en vreugde die hij ons geeft. Er zijn weinig dingen waar ik blijer en rustiger van wordt dan ‘s avonds met een e-book in mijn favoriet stoel zitten terwijl Hondje op mijn schoot ligt te slapen.

In onderstaande grafiek zie je de uitgaven per maand per jaar aan ons Hondje. Gemiddeld is dit € 380 per maand, exact hetzelfde gemiddelde per maand als na de medische episode vorig jaar.

En natuurlijk ook weer de procentuele verdeling van de kosten van Hondje over de verschillende categorieën. Ook die is nauwelijks verschoven ten opzichte van vorig jaar. Ons Hondje is dus best een constante factor in onze financiën.

Nog steeds een duur Hondje, en nog steeds zouden we hem voor geen goud willen missen. We hopen dat hij nog heel langs bij ons mag blijven.

Ben jij ook zo dol op jouw huisdier?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Tom

  Blijft een lief beestje! 😍

 2. Tiny

  Ben gek op m’n huisdier, maar kost een stuk minder dan jouw hondje. Laatst na 13 jaar wel een nieuw verblijf moeten regelen, dat kostte redelijk wat geld. Verder zitten de kosten vooral in eten en speeltjes. Gelukkig de dierenarts maar 1x nodig gehad voor een algehele gezondheidscheck. Zal ooit op latere leeftijd wel weer nodig gaan zijn. Maar dat zal het geld waard zijn.

 3. Bon

  Als je hond minder goed ziet en ook nog doof is, dan is loslopen eigenlijk iets wat je niet meer moet doen. Zo creëer je rust bij hem. Het zal misschien wel wennen zijn voor hem om niet meer los te lopen, maar dieren zijn gewoonte dieren. Ze wennen er snel aan.
  Onze hond van 16 jaar had deze problemen ook. Daarom hadden we altijd aan de lijn. Toen hij steeds moeilijke kon lopen en we hem toch echt op een stukje groen bij de duinen uit wilde laten, hadden we een hondenbuggy gekocht. We reden hem er heen en lieten hem daar lekker snuffelen en lopen.
  Verder geven jullie hem best wel veel snacks. Op een kauwlapje na, kreeg onze hond geen snack. Het is zo menselijk denkwijze dat huisdieren een snack moeten hebben.

  1. Geldnerd

   Hij krijgt een kauwstokje per dag, en tijdens langere wandelingen regelmatig een snoepje als beloning bij prestatie. Maar net als het voer zitten zijn snacks in het duurdere segment.

  2. Geldnerd

   Ja, dit is een punt waar wij ook over aan het nadenken zijn. Minder / niet meer loslopen.

 4. Marianne

  Jullie hondje heeft het goed😊 ons hondje was ook doof de laatste 1,5 jaar ofzo ze moest helaas wat meer aan de (uitschuif) lijn. Gelukkig had ik haar heel wat commando’s geleerd mét gebaren dus dat was geen probleem.
  Ze hield me ook altijd goed in de gaten. Toen ze veertien was begaf haar hartje het en hebben we haar moeten laten gaan. Ik mis haar nog steeds, het is al 6 jaar geleden. Gelukkig hebben we nog drie katten die nogal veel aandacht vragen dus die houden ons wel zoet. Qua kosten zijn ze duurder dan onze vorige katten. We hadden Perzische katten en op een enkel dierenartsbezoek na waren die goed gezond. Ze zijn 16 en 18 jaar geworden. De Ragdolls die we nu hebben zijn al meerdere keren bij de dierenarts geweest , hebben diverse (kaak) operaties gehad en eten speciaalvoer. Ze zijn een heel stuk duurder dus maar ze zijn elke euro waard 😀

  1. Geldnerd

   Ja, de commando’s met gebaren zijn hier ook een dingetje…

 5. Joris

  In ons huishouden 3 katten (12, 12 en 18 jaar oud). De oudste loopt wat mank (door een ongeluk) en lijkt inmiddels helemaal doof (ouderdom), de anderen hebben geen klachten. Ze zijn allemaal geholpen en gechipt zodra dat kon. Bezoeken aan de dierenarts daarna zijn incidenteel (ingegroeide nagel, vechtwond). Afkloppen. Dat kost dan een keer een consult en wat medicatie. Ik heb het niet actief bijgehouden, maar afgaande op de pin-transacties bij de dierenarts is dat over de afgelopen 6 jaar totaal zo’n €150 geweest (voor de 3 samen) – da’s €25 per jaar. Ze eten allemaal regulier voer. Dat kost €200/jaar. Opgeteld dus grofweg €225 per jaar aan terugkerende kosten voor 3 katten. Zo nu en dan nieuwe etensbakjes, drinkbakjes, een kattenluik (en periodiek nieuwe batterijen) en een automatische voermachine (en periodiek nieuwe batterijen) – tientjeswerk op jaarbasis – wat het afgerond tot zo’n €250 brengt. Dat is te overzien.

  De katten zijn leuk, maar we zijn er niet dermate aan gehecht dat we bij serieus lijden (i.c.m. ouderdom) alles uit de kast zullen trekken om ze op te kalefateren om de levensduur op te rekken als de kwaliteit van leven dat niet waard is. Ook kiezen we niet voor cremeren of begraven, maar voor destructie.

 6. Geldsnor

  Ik ben dol op onze honden. De oudste is net zo oud als Hondje, de jongste een jaartje jonger. We hebben ze beiden vanaf puppy-leeftijd geadopteerd (“terugbrengers” bij de fokker). De kosten voor de honden hou ik bij sinds 2012. Tot nu toe 7700 EUR in de 10 jaar die het betreft. Hier komt dit jaar nog het een en ander bij ivm. pension. Ik moet voor het werk op reis, en dan mogen/moeten zijn het pension in. Anders is het niet te managen thuis en dat is voor hen ook niet leuk.

  Tot nu toe dus 7700 EUR in 117 maanden: 65,80 EUR per maand. Dat is inclusief voer (ze zijn niet kritisch, eten alles), pension, riemen, speeltjes, nieuwe kussen etc. Het betreft hier 2 labradors, die samen zo’n 12kg per maand eten.

 7. Patrick

  Onze oude beagle kreeg ook last van zijn gewrichten. Diagnose: artrose. Dat werd zo erg dat hij nog amper overeind kon komen. Gelukkig is er een middel voor dat pijnstillend en licht ontstekingsremmend werkt. Na een paar dagen liep hij weer als een kievit. Nou ja, bijna dan. Naam van middel in kwestie is Metacam (ook bekend als Novacam)
  Check ook: https://www.dierenziekenhuis.nl/site/behandeling-van-artrose

  1. Geldnerd

   Zo ver is het hier gelukkig nog niet, maar goed om te weten dat er opties zijn. Dank voor de tip!

 8. Audrey

  Misschien dat Hondje ook wel baat kan hebben bij een behandeling door een honden-osteopaat. Ja, ouderdom komt met gebreken, maar even dubbelchecken dat er niet een blokkade zit die onnodig extra ongemak geeft kan geen kwaad. En mijn honden vinden het ook wel heerlijke quality time, zeker Mango.

 9. Adriaan

  Wat een lief hondje! Zelf heb ik op dit moment geen huisdieren. Over twee jaar is de verbouwing van mijn huis afgerond en dan ga ik één of twee katten houden. Of oude dieren een rustige oude dag geven of twee jongen raskittens. Een hond vind ik heel leuk maar i.v.m. werk vind ik dat er te vaak niemand thuis is. Vandaar mijn keuze voor toekomstige een kat. Op dit moment heb ik wel regelmatig in het weekend een gasthond omdat haar baas nachtdienst heeft. Dat is een win win win situatie voor de hond baas en mij.

Reacties zijn gesloten.