11 abonnementen en het begin van Geldnerd

Het is al een wat ouder nieuwsbericht en veel andere bloggers hebben er ook al over geschreven. De meeste Nederlanders weten niet hoeveel abonnementen ze hebben. Gemiddeld zijn het er 11, zegt het NIBUD. We leven tegenwoordig in een abonnementen-economie, zelfs een fiets of een wasmachine kun je via een abonnement krijgen. Dat is fijn voor bedrijven (elke maand inkomsten) en riskant voor consumenten. Want voor je het weet vergeet je om het tijdig op te zeggen, en lopen de kosten gewoon door.

Voor Geldnerd bracht het nieuwsbericht ook herinneringen terug. Het was op een regenachtige zondag ergens in het najaar van 2003. Geldnerd en Ex hadden zich net af zitten vragen waar al hun geld naartoe ging. We verdienden heel aardig, maar ons spaarsaldo groeide niet echt. Dus op die regenachtige zondagmiddag werd er Aktie ondernomen. Onze bankboekingen werden gedownload uit internetbankieren, en geïmporteerd in Excel. Vervolgens ging ik ze ordenen, destijds nog maar in 10 categorieën. Allemaal met de hand, want ik had toen nog niet zoveel kennis van de mogelijkheden van Excel.

Een van de grote verbazingen was het aantal abonnementen dat we bleken te hebben. Toen we om ons heen keken in de woonkamer zagen we ook diverse tijdschriften nog in het plastic rondslingeren. Dat was makkelijk verdiend. We zijn veel abonnementen gaan opzeggen, de week erna gingen er wel 10 opzeggingsbrieven de deur uit (ze deden we dat toen, op papier). En we maakten een afspraak: allebei mochten we één tijdschriftabonnement houden.

Sinds die zondagmiddag in 2003 houd ik al mijn uitgaven bij. Dus treden er vrijwel geen vervelende verrassingen meer op. Dat is een fijn gevoel. Eigenlijk was die regenachtige zondagmiddag dus het begin van Geldnerd. En daar moest ik wel even aan terugdenken toen ik dat bericht las.

Uiteraard heb ik nog even in mijn administratie gekeken welke abonnementen ik heb. Ik kom op 9 stuks, waarvan 4 gezamenlijk met Vriendin. Vriendin heeft er iets meer, die is donateur van allerlei goede-doelen-clubjes. Alhoewel zich hier in huize Geldnerd meteen een discussie ontspon of dat abonnementen zijn… Gezamenlijk rekenen we Spotify, Netflix, internet en TV, en de museumjaarkaart. Voor mijzelf komt daar nog mijn lijfblad, de mobiele telefoon (SIM only), de loterij, NS en de webhosting voor Geldnerd bij.

Houd jij goed bij hoeveel abonnementen je hebt?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mr. Kaskoe

  Herkenbaar. Mijn abonnementen-verlichtings-momentje stamt uit november 2016. Ook geboren uit de drang om meer inzicht te krijgen in waar die maandelijkse uitgaven naar toe gingen. De opbrengst: 14 abonnementen c.q. diensten. Met stip de duurste en meest nutteloze: een abonnement op een financieel dienstverlener. Hoe dom kan je zijn… Ik heb er het mes in gezet (in die abonnementen). Score nu: Netflix, Spotify, Internet, Evernote, Lastpass, hosting en twee kranten.

  1. Geldnerd

   Verdorie, ik ben er eentje vergeten! Ik heb ook een betaald abonnement op Evernote.

 2. Zuinigeman

  Wij hebben een aantal abonnementen. Internet 32,50 , krant 18,95, NLziet 7,99, Netflix 13,99 (gedeeld met 4 personen), icloud opslag 0,99, NS abonnement 132 euro. Wij willen zo veel mogelijk abonnementen beperken.

  Zo is de icloud voor mijn oude telefoon die geen opslag meer heeft en voor 12 euro per jaar gaat hij nog een aantal jaren mee, in plaats van een nieuwe te kopen.

 3. Eddie

  het zijn er toch meer dan ik dacht. Het aantal betaalde abonnementen zijn namelijk:
  – drie goede doelen
  – onderhoud cv ketel
  – icloud
  – spotify
  – readly (tijdschriften bundel)
  – 1 tijdschrift
  – krant
  – de correspondent
  – internet+bellen
  – 1 sim kaart

 4. – internet
  – webhosting
  – wegenwacht
  – 1x telefoon (alleen Merel)
  Ik heb persoonlijk altijd een hekel aan abonnement-vormen. Zeker ook bij plug-ins etc. Maar het wordt steeds moeilijker ‘life-time’ licenties te vinden.

  1. Geldnerd

   Life-time licenties! Those were the days… Ik heb jarenlang backupsoftware gebruikt die ik ooit eens zo heb aangeschaft.

 5. B at Fire The Boss

  Ik kom op het volgende:
  – Webhosting
  – Internet & tv (samen met Vriendin)
  – Sportschool
  – Brazilian jiu jitsu lessen
  – Hosting van de Goed met Geld Podcast (samen met Stoppen Voor Mijn Vijftigste)
  – Spotify (samen met Vriendin)
  – Netflix (samen met ouders)

  Nog geen 11 dus, en dat wil ik graag zo houden!

Reacties zijn gesloten.