Duurste Hondje van de wereld?

Niet zo heel lang geleden schreef ik een update over de kosten van ons Hondje. Blijkbaar heeft hij dat gelezen, en zinde hij op wraak omdat wij zo weinig aan hem uitgeven….

De afgelopen maand heeft hij ons dan ook behoorlijk op kosten gejaagd. En ons behoorlijk laten schrikken, want het scheelde maar een haartje of we waren ons Hondje kwijt geweest.

Ruim € 1.300 in iets meer dan een maand. Vooral aan medische kosten. Je weet dat dit kan gebeuren met een huisdier, zeker als het beestje wat ouder wordt. Ons Hondje is inmiddels 12,5 jaar. En we houden heel veel van hem, dus ik heb het er graag voor over om hem nog langer bij ons te houden. Maar mijn achterstand op de spaardoelstelling zal ik wel niet meer inhalen dit jaar. En de gemiddelde maandelijkse kosten van ons Hondje stijgen van € 352 naar € 380, de dierenarts heeft nu een iets groter aandeel in de totale kosten….

Wat is er gebeurd?

Het begon op een zaterdagochtend. Hondje wilde absoluut niet opstaan en had ook geen zin in de ochtendwandeling. Eén plasje maar. Verder stond hij bibberend naast me. Nou doet hij wel vaker gek als hij iets verkeerds gegeten heeft. Maar het werd erger gedurende de dag. ‘s Middags droeg ik hem naar het uitlaatgebied, 50 meter van onze voordeur. Bibberend stond hij om zich heen te kijken, een zielig hoopje ellende. Ook zondag werd het niet beter. Integendeel. We overwogen om de weekenddienst van onze dierenarts te bellen, maar ‘s middags leek hij wat op te knappen. De tweede nacht bracht geen verdere verbetering. Dus op maandagochtend belden we de dierenarts, waar we snel terecht konden.

De dierenarts gaf ons Hondje een antibiotica-injectie en deed een algemene controle. Ons Hondje is al wat ouder, en uit eerdere controles weten we dat hij een hartruisje heeft. We zijn dus snel doorverwezen naar het dierenziekenhuis. Daar kreeg ons Hondje een hartecho. Dat is iets wat zowel Vriendin als ik nog nooit gehad hebben, maar Hondje dus inmiddels wel. Gelukkig bleek uit de echo dat zijn hart geen problemen geeft. Dat is fijn nieuws, maar daarmee wisten we nog niet wat de oorzaak van de symptomen van Hondje was. Dinsdag ging het ook nog niet beter. ‘s Middags gingen we terug naar de dierenarts en werd er bloed afgenomen. Maar alle waarden waren normaal. We kregen een kuurtje met ontstekingsremmers mee. We kregen ook het verzoek om de dag erna op drie tijdstippen urine op te vangen en de samples te komen brengen voor onderzoek. Het werd weer een slapeloze nacht. Hondje was rusteloos en wij waren bezorgd.

Woensdagochtend om 06.30 uur liep ik met Hondje en een soeplepel buiten. Zodra hij zijn poot optilde stak ik de soeplepel eronder om de urine op te vangen. Met een pipet nam ik een sample. Later op de ochtend en in de loop van de middag deden we dat nog een keer, en daarna bracht ik de samples naar de dierenarts. Eind van de middag kregen we een telefoontje. Ook zijn nierwaarden waren fantastisch voor een hondje van deze leeftijd. Dat was fijn nieuws, maar daarmee wisten we nog steeds niet wat de oorzaak van de symptomen van Hondje was. We gingen dus gewoon door met het kuurtje dat we de dag ervoor gekregen hadden.

Donderdag verliep rustig. Het ging bij vlagen iets beter, maar echt zichzelf was hij niet. En vrijdagochtend was het weer slechter. Telefonisch overlegden we met de dierenarts. We gingen naar het dierenziekenhuis voor een echo van de buikholte. En vreesden ondertussen voor het ergste, want ons Hondje was inmiddels een lusteloos hoopje ellende. De buikecho leverde gelukkig wel iets op. Zijn alvleesklier was duidelijk opgezet. Er werd gelukkig geen tumor gezien, want dat was waar we bezorgd over waren. Een gericht bloedonderzoek bevestigde vervolgens dat de alvleesklier ontstoken was. Hondje kreeg een morfine-injectie en een injectie met middelen tegen de misselijkheid. En gewapend met een stapel medicijnen, dieetvoer en ons Hondje mochten wij weer naar huis.

Enkele uren later thuis stortte Hondje volledig in. Wankelend stond hij te bibberen op zijn pootjes en te piepen. Even later lag hij doodstil op mijn schoot. Daar, op dat moment, was ik bang dat we hem zouden verliezen. Een telefoontje met het dierenziekenhuis bracht geruststelling. Hondje was zo stoned als een garnaal door de morfine. Niet alle honden reageerden zo heftig, maar hij had duidelijk een ‘slechte trip’. En dat kon nog wel even duren….

We hadden eindelijk weer een redelijke nacht. Dat zal van de uitputting geweest zijn. En de volgende ochtend rond 06.30 uur werden we gewekt door een Hondje dat met veel kabaal van het bed sprong om uitgebreid te gaan drinken. Bij de wandeling daarna had hij zelfs alweer een beetje praatjes, liep hij vooruit en nam hij uitgebreid de tijd om te snuffelen en te plassen. Eten wilde hij nog nauwelijks en het toedienen van de medicijnen was een drama. En hij was rusteloos. Stukjes kip en andere snacks waar pilletjes in verstopt waren herkende hij feilloos en legde hij naast zich neer. Dat bleef eigenlijk het hele weekend zo en ook op maandag werd het niet beter.

En ondertussen werd ons Hondje incontinent. Als we ‘m niet elke drie uur uitlieten gebeurden er ongelukjes. Hij dronk ook veel, veel meer dan normaal. Dus belde ik dinsdagochtend de dierenarts maar weer op. En liep weer met een soeplepel naast het Hondje om een nieuw urinesample op te vangen. Nog een onderzoek, en het bleek dat Hondje nog weer een nieuwe infectie had opgelopen, vermoedelijk een blaasontsteking. Waarschijnlijk omdat na anderhalve week ziek zijn z’n weerstand erg verzwakt was. Dus liep ik even later met een antibioticakuur voor een week de praktijk weer uit. De dierenarts verzekerde mij dat deze pilletjes naar lever smaken. Ik heb haar niet gevraagd of ze dat zelf voorgeproefd heeft…

Het hielp gelukkig wel. We verpulverden de tabletjes, mengden het met wat water en strooiden het over de gekookte kipfilet waar we hem nog steeds mee verwenden, en die hij (met de medicijnen) gulzig opat. De incontinentie verdween. En langzaam kreeg hij zijn levenslust en energie weer terug. Hij is er nog.

Bij ons overheerst de opluchting dat we ons Hondje nog wat langer bij ons kunnen houden. We zijn blij dat onze financiën op orde zijn en dat we ons deze medische kosten kunnen veroorloven. En ook dat we ’s nachts weer gewoon door kunnen slapen. Hij moet wel de rest van z’n leven op dieet, dus de eerste zak met dieetbrokken zit ook al in dit kostenoverzicht.

Hoe gaat het met jouw huisdier?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Bon

  Vorige maand bijna net zoiets gehad met de kat. Meerdere malenonderzocht en de kat is ook meerdere malen gezond verklaard. We weten nog steeds niet wat de kat heeft of heeft gehad. Totale kosten plusminus € 550.

 2. Kimberley

  Oei, kan me voorstellen dat dat echt even schrikken was. Wat fijn dat hij weer aan de beterende hand is. Toen wij onze Max kochten hebben we ook altijd gezegd; we kunnen/willen overal op besparen, maar niet op de hond en wat hij nodig heeft. En dat kunnen soms hele dure grapjes zijn.. Maar goed, alles voor je diertjes 🙂 Met Max gaat het gelukkig erg goed. Hij vind het maar wat leuk en gezellig dat we allebei dankzij Corona thuiswerken.

 3. GeldHamster ?

  Goed te lezen dat het goed gekomen is! Vast even spannend geweest. Fijn dat je met een financiële buffer altijd dit soort zaken kunt opvangen. De vrijheid die dit geeft om kosten noch moeite te sparen voor een beestje waar je van houdt is inderdaad veel waard.

 4. Geld Coach

  Dat is schrikken zeg, gelukkig is het weer goed met hondje en de baasjes!

 5. Bankspaarder

  Eerlijk is eerlijk: als je een lepel onder de kont van en huisdier schuift om urine op te vangen denk ik idd dat je veel om ‘m geeft.

 6. fighttofire

  Mooi om te lezen dat het alsnog goed is afgelopen. Dat je nog vele mooie jaren plezier hebt aan die ondertussen ouwe rakker 🙂
  Ik had vroeger twee honden maar ze zijn ondertussen toch al een goede 10 a 12 jaar niet meer bij ons. Voorlopig zit een huisdier er ook niet in gezien het plaatsgebrek. Misschien als we naar iets groters verhuizen.

 7. Tom

  Wat fijn dat Hondje er weer helemaal bovenop is! Lijkt me erg schrikken, ook qua kosten natuurlijk. Maar geliefden laat je niet vallen voor een paar centen ?. Ik heb geen huisdier. Soms vind ik dat jammer.

 8. sabinehoeweetjedatallemaal

  Ik heb het laatst ook doorgerekend voor onze beide mannen en het is een serieuze post, maar mag me gezegend gunnen dat dit soort akkefietjes ons (nog) bespaard zijn gebleven.

  Geef t menneke maar een dikke kroel.

 9. Audrey

  Ik ben erg blij dat het weer goed gaat met Hondje! Ik heb over Sproet geen klachten medisch gezien, maar de puppy is wel een beetje ziekjes nu. Ze eet nog steeds graag, dus we kijken het nog even aan.

 10. AssOnFire

  Wat fijn dat jullie lieve hondje weer opgelapt is. Wij lopen sinds juni met een van onze poezen bij de dokter. Ze is ergens allergisch voor. Ondertussen zijn vlooien en voedselallergie uitgesloten. Wat overblijft is een atypische allergie. Wat betekent dat we er wellicht niet achter gaan komen waar ze allergisch voor is. Afgelopen maanden heeft ze aan de prednison gezeten. Maar dat was een noodoplossing. Als het goed is krijgt ze vandaag medicijnen die haar immuunsysteem remmen. En die blijft ze dan gebruiken. We hopen dat het snel helpt. Want onze poes heeft zo’n jeuk!

 11. Marianne

  Oei, wat spannend allemaal. Gelukkig goed afgelopen:) 🙂
  Wij hebben veel kosten gehad aan onze Ragdolls, zowel broer als zus moesten onder narcose om kiezen en losse tand wortels te verwijderen. Broer zelfs twee keer. Daarna kreeg hij een ontstoken oog en mocht hij weer naar de dierenarts. Ze zijn pas vijf jaar en volgens de dierenarts is het een geval van pech hebben dat van allebei het gebit zo slecht is. (We hebben de fokker zorgvuldig uitgezocht toendertijd). Maar alles bij elkaar toch weer 1000 euro kwijt. Gelukkig voelen de poezenbeesten zich weer helemaal hun oude zelf en zitten ze elkaar weer ouderwets in de haren.
  Dat Hondje nog maar lang bij jullie mag blijven.! Ik mis mijn lieve cocker spaniel nog steeds. 14 jaar mochten wij van haar genieten.

 12. Geldsnor

  Wij hebben 2 “hondjes”, categorie >30kg. Toevallig heb ik net een artikel ingepland over de kosten van de honden door de jaren heen. Voor 2012 hield ik het niet bij, maar sindsdien wel. Hond1 is inmiddels 12.5, hond 2 11.5jr. De ouderdom komt met gebreken: doofheid en een traag looptempo.
  Maar zo duur als die van jou zijn die van ons zéker niet, we zitten op ongeveer een kwart per maand, voor 2 honden.

  Ik ben erg blij voor je dat het wat beter met Hondje gaat.

  1. Geldnerd

   Geen uitlaatservice, denk ik dan? Want dat zou bij ons ook behoorlijk schelen in de kosten.

   1. Geldsnor

    Absoluut zeer definitief geen uitlaatservice. Er is vrijwel altijd iemand thuis: mijn vrouw werkt 3 dagen per week. 2 van die 3 dagen werk ik thuis (voor corona), tegenwoordig werk ik altijd vanuit huis.
    Sowieso zijn onze honden met z’n tweeën en dus nooit alleen. En ik leef op het platteland: uitlaatservice bestaat hier niet.

    Toen we “vroeger” nog in een Middelgrote Stad in Gelderland woonden, gingen de honden elke dag naar de “dagopvang”. Onderweg naar mijn werk in de Grote Lichtstad bracht ik ze weg (rond 6u ’s ochtends) en haalde ik ze op de terugweg op (rond 18u). We werkten toen beiden fulltime. Helaas had ik toen een andere bank en géén afschriften gedownload, dus die historie ben ik grotendeels kwijt.
    De kosten waren ongeveer 11 EUR per dag, met 2 grote honden. Het was wel in 2010 🙂

 13. Yolanda

  Als ik het zo lees wat jullie allemaal gedaan hebben vallen de kosten nog wel mee. Gelukkig gaat het met jullie allemaal beter. Duidelijk is dat jullie heel erg veel van hondje houden. Ik heb zelf geen huisdieren meer, mijn twee poezen zijn 18 en 20 geworden en nauwelijks ziek geweest. Zou in jullie geval een dierenverzekering zinvol zijn? Een knuffel ? voor het hondje.

  1. Geldnerd

   We hebben een huisdierenzorgplan dat de reguliere controles, vaccinaties en reguliere medicijnen dekt. Mijn ervaring met verzekeringen is dat je altijd meer premie betaalt dan wat je uitgekeerd krijgt, en een ouder hondje is lastig (duur) te verzekeren….

  2. Kim

   Zeker geen vreemde bedragen voor een huisdier hoor. De kosten zijn hier zeker vergelijkbaar; helemaal met inbegrip van de trainingen en activiteiten. En helaas zit meestal 80% van de kosten voor het hebben in de laatste 20% van het leven van een dier…

 14. mariimma

  Op zulke momenten besef je hoeveel je kunt gaan houden van je huisdier. Fijn dat het weer goed gaat met Hondje!

 15. Marijke Kramer

  Ach lief hondje, wat zal hij zich beroerd hebben gevoeld. Gelukkig gaat het weer beter met hem! Mooi zoveel liefde als hij krijgt!

Reacties zijn gesloten.