Spaarrente buffer op 0,1%

Begin vorige week kreeg ik een mailtje van Nationale Nederlanden, de financiële dienstverlener waar ik mijn contant geld buffer gestald heb. De rente werd weer eens verlaagd, nu van 0,15% naar 0,10%. Dat was altijd nog ruim 3 keer zoveel dan de 0,03% bij de Rabobank, waar ik mijn lopende rekening heb staan. Maar het is natuurlijk helemaal niks. Over mijn buffer heb ik dit jaar tot nu toe een paar tientjes aan rente opgebouwd.

Prompt kwam medio vorige week het bericht dat ook de Rabobank de spaarrente verlaagde, van 0,03% naar 0,01%. Daarmee volgen ze de andere grote banken.

Ruim twee jaar geleden schreef ik ook al eens over de rentes die ik ontving. De grafiek van toen heb ik bijgewerkt, de blauwe lijn is de Rabobank en de oranje lijn NN. Het goede nieuws is dat de daling is afgevlakt, zullen we maar zeggen. Al denk ik dat dat vooral is omdat vooralsnog niemand onder de nul durft te duiken. En gegeven het beleid van de Europese Centrale Bank verwacht ik het komende jaar (2020) echt nog geen stijging van de spaarrentes. Alhoewel je nooit weet wat er gaat gebeuren als de economie inderdaad verder afkoelt.

Mijn contant geld buffer hoeft niet te renderen. Dat geld hoeft er alleen maar te zijn zodat ik het kan gebruiken wanneer ik het nodig heb. Voor onvoorziene of grote geplande uitgaven. Ook maak ik maandelijks een bedrag over naar de buffer voor het jaarlijks betalen van mijn zorgpremie en voor het vervangen van mijn gadgets. Ik wil het wel apart houden, bij een andere bank dan waar mijn lopende rekening staat. Dit om te voorkomen dat ik te makkelijk even ‘mijn saldo aanvul’. Maar ik zou natuurlijk geen nee zeggen als de spaarrente weer eens 5,0% zou zijn…

Ik heb nog even gekeken naar de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen. Maar dat is niet om over naar huis te schrijven. Ik wil eigenlijk mijn geld alleen stallen bij een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt en afkomstig is uit de Euro-zone. Dan vallen allerlei partijen in de lijst al af. Alleen NIBC Direct vind ik dan eigenlijk nog een optie. De rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder beperkende voorwaarden is daar momenteel 0,20%. Het dubbele van wat ik bij Nationale Nederlanden ontvang. Voor zolang het duurt.

Denk jij überhaupt nog na over je spaargeld?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. MsMimi

  De buffer staat hier ook op een erg-lage-rente-rekening. Grotere spaarpot op een iets-minder-lage-rente-rekening maar de aangroei van vermogen zet ik bijna helemaal weg in ETF’s.

 2. Stella

  Ik spaar op verschillende manieren. Ik heb 3 verschillende potten voor 5, 10 en 15 jaar vaststaan met redelijke rentetarieven, daarnaast nog een pot waar ik zo bij kan maar waar ik nauwelijks rente over ontvang. Ook beleg ik heel voorzichtig wat via Semmie. Ik durf geen grote risico’s te nemen met beleggen. Verder ben ik er niet zo mee bezig, die rentetarieven zijn nu eenmaal zo en daar doen we weinig aan. Als ik een paar keer iets niet koop heb ik ook een boel geld verdiend en dat maakt die lage rente dan weer goed. Omdenken noemen ze dat geloof ik 😉

 3. Uitklokken

  Op vrij opneembare spaarrekeningen reken ik al meer dan een jaar geen rendement meer. Waar ik voorheen – op het compulsief-obsessieve af – mijn spaarrekening en betaalrekening optimaal liet renderen, maakt het me nu niet meer uit. Op een spaarrekening verlies je sowieso, gezien de VRH en inflatie. Ik heb een spaarrkening alleen voor een noodbuffer.
  En die kan nog zelfs best klein zijn, aangezien ik ook wel een jaartje zonder auto kan.
  Voor de echt grote financiële rampen ben ik verzekerd.
  Dus nee, spaargeld is buffergeld, niets meer. Als je je uurloon afzet tegen de winst van uitzoeken, is het dan nog positief? 🙂

 4. Tom

  Jammer inderdaad, die dalende rentes. Ik heb mijn spaargeld bij een groene bank gestald, waar ik helemaal geen rente krijg.

 5. De reële rente (rekening houdende met inflatie) is al jaren negatief. Het geld op de spaarrekening is er voor mij als buffer en om renovaties aan het huis te betalen. Niet om rendement op te halen. Vooral voor de pensioenfondsen is deze lage rente een strop. Pensioenspaarfondsen in België zijn door de overheid verplicht om grotendeels in obligaties te beleggen, resultaat is dat het pensioenfonds via mijn werk dit jaar een rendement van zeggen en schrijven 0,5% heeft behaald ..

Reacties zijn gesloten.