Investeren, afschrijven en reserveren

Onlangs schreef ik over mijn volle buffer. Per e-mail kreeg ik hier een vraag over, omdat ik schreef dat mijn buffer alleen bestaat uit een aantal maanden leefgeld, en twee potjes voor verwachte bijzondere uitgaven. Of ik niet reserveer voor grote (vervangings)uitgaven en investeringen, en hoe ik omga met afschrijvingen?

Het antwoord is heel simpel: dat doe ik niet. In een aantal reacties zag ik dat mensen reserveren voor de vervanging van een auto. Maar wij hebben geen auto, en zijn ook echt niet van plan om er eentje te kopen (of leasen).

Al mijn andere bezittingen vind ik niet waardevol genoeg om een investering te noemen, laat staan om ervoor te reserveren. Onze hele inboedel en mijn persoonlijke bezittingen hebben voor mij dus als waarde nul Euro. Feitelijk schrijf ik ze dus al helemaal af op het moment dat ik ze koop. Op mijn jaarlijkse balans staat er ook geen enkele bezitting van mij, behalve mijn aandeel in ons huis, mijn spaargeld en mijn beleggingen.

In het verleden was dat niet zo. Vroeger was ik enorm gehecht aan mijn huis vol spullen. Terugkijkend heeft dat me zelfs best wel lang vastgehouden in mijn ‘oude leven’. Het heeft me echt wel tijd gekost om dat los te laten. Tegenwoordig denk ik soms zelfs dat ik te weinig gehecht ben. Er zijn zelfs niet veel zaken waar ik emotionele waarde aan toedicht.

Aan de ene kant is mijn werkwijze makkelijker. Ik hoef geen aparte potjes bij te houden en te ‘vullen’ om geld klaar te hebben staan voor de vervanging. En ik heb dus ook geen extra geld dat ‘niets staat te doen’ totdat ik het nodig heb voor een grote uitgave. Al besef ik terdege dat deze werkwijze vooral mogelijk gemaakt wordt door (1) mijn salaris, dat mij in staat stelt om ook iets grotere uitgaven gewoon te kunnen doen en (2) een aantal levenskeuzes: de baan bij een werkgever waar OV de norm is, en wonen in de stad waar je ook werkt.

Aan de andere kant maakt mijn werkwijze het soms wel iets moeilijker. Want ik heb wel een aantal ‘duurdere’ bezittingen: mijn smartphone, tablet, laptop, en server. Maar die zijn ook weer niet zo duur dat ik er een apart potje voor hoef aan te leggen. Ik probeer er elk jaar eentje te vervangen. In 2016 was dat de server, in 2017 mijn smartphone na bijna 4 jaar trouwe dienst. Dit jaar is mijn laptop aan de beurt (die inmiddels ook al weer 4,5 jaar meegaat). Dat is nu best wel even puzzelen, want alle vier deze apparaten heb ik in één keer vervangen toen we naar het Verre Warme Land vertrokken. Maar het lijkt te gaan lukken om de vervanging nu keurig te spreiden.

Doe jij aan afschrijvingen en reserveringen?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Reserveringen maken we vrijwel niet. We hebben een gezamlijke buffer van €10K en sparend vermogen tussen €1500 en €1800 per maand. Alleen voor grotere bedragen zoals verbouwing of extra aflossing sparen we vooraf. Alle andere verwachte en onverwachte uitgaven vanuit de buffer en daarna zsm aanvullen.

 2. Hypotheekweg

  Nee, net als jij, afschrijven bij aankoop. Dat zegt overigens niet dat ik geen waarde aan die zaken hecht, alleen hangen we er geen geldwaarde aan..

 3. mariimma

  Hier ook geen reserveringen. Er is overigens wèl één grote pot inkomstenbuffer die ik als ondernemer met zeer fluctuerende inkomsten, echt nodig heb. Daaruit is het wel erg makkelijk geld vissen wanneer de laptop ermee ophoudt…. 😉

  1. Geldnerd

   Ik heb jouw blog daarover gelezen, ja. Mocht ik ooit gaan ondernemen, dan is zo’n “rustig slapen fonds” voor mij ook wel een must, ja.

 4. Vooralsnog reserveren we ook niet, maar naar mijn mening is dat wel een luxe die je je alleen kunt veroorloven bij een inkomen waarvan je elke maand een redelijk bedrag overhoudt.
  Maar waarom wil je je bezittingen gespreid vervangen? Je zou het bedrag dat je eraan uitgeeft ook op je rekening kunnen zetten en pas vervangen als het echt nodig is. Mijn laptopje uit 2011 en telefoon uit 2012 blijven het maar doen (even afkloppen) en zolang ik niet helemaal gek word van hun traagheid en vastlopen mogen ze blijven.

 5. dertigermetkids

  ja en flink ook.. nu we een koophuis hebben, apart spaarpotje voor t huis.. al doet man veel zelf, ik ben bang voor erg grote kosten die anders een gat slaan in onze buffer voor noodgevallen (ik ben zzper.. dus geen recht op ww oid en ook geen aov ivm gewoon te duur ) we sparen idd wel voor een vervangende auto omdat onze familie niet naast de deur woont en ik die wel graag blijf zien en ook mn man met de auto naar zn werk gaat en met kids ook wel handig.. jongste naar zwemles, dagje pretpark, vakantie enz, alles met de atuo. wel bewust maar 1 auto ivm de kosten ipv 2… daarnaast een potje voor een andere bakfiets.. die heb ik nodig voor mn werk als gastouder, redt t anders echt neit naar school maar gebruik m ook voor de boodschappen, uitjes naar de kinderboerderij, speeltuinen en t ophalen of brengen van mn kids bij speelafspraken, de afspraken bij de orthopstist.. is onze 2e auto zegmaar, maar dan goedkoop :p
  ook spaar ik voor de zorgpremie, om die in 1 x te betalen in januari, ipv per maand. en een potje voor zorgkosten omdat we geen aanvullende verzkering hebben en max eigen risico. daarnaast nog een potje voor apparaten.. dat kan de wasmachine zijn maar ook een mobiel. en een potje vakantie.. gewoon voor mn gevoel (hebben m niet echt nodig heb ik dit jaar gemerkt, maar werk pas 2 jaar met al die potjes :p wel heel blij mee maar soms even weer aanpassen aan de wensen en behoeftes dus misschien vervalt dat potje in de toekomst wel of bewust niet :p we zien wel )

  1. LeLe

   Ik snap dat hele potjessysteem niet. Gewoon één grote hoop en als er wat gekocht of vervangen moet worden gaat het van die hoop af.

   1. dertigermetkids

    hadden we eerst wel idd omdat we een huis wilden kopen en geen doelbedrag hadden voor verbouwen/kostenkoper etc..

    nu vind ik het fijner om voor diverse dingen een doelbedrag te stellen.. een bakfiets is 2e hands ongeveer 1500 euro..dus dat kan ik bij elkaar sparen.. een andere auto wil ik een x bedrag voor opzij zetten.. etc. het geeft me wat meer rust als ik weet dat er voor al die dingen genoeg geld is.. dan ben ik ook een keer klaar met sparen en kunnen we bijv extra gaan aflossen, minder werken of wat dan ook 😉 bij 1 grote pot vind ik het lastig te bepalen wanneer het genoeg is.. geeft me onrust :p maar ik snap t ook heel goed dat niet iedereen dat heeft 😉 als t maar werkt voor jezelf is t prima toch?!

 6. Financefitgirl

  Ik probeer het inkomen van een paar maanden als algemene buffer aan te houden. Eigenlijk is het feit dat we beiden fulltime werken, terwijl we van 1 salaris zouden kunnen leven, onze buffer.

 7. Meer door minder

  Bij koop wordt er gelijk afgeschreven.

 8. Ontsladebaas

  Ik reserveer voor de vervanging van mijn laptop en telefoon. Verder niks inderdaad. Ik heb geen eigen auto en mijn overige spullen schrijf ik direct af net als jij.

 9. Stephan

  Geef het beestje maar een naampje, je zal de vervangingswaarde toch op moeten hoesten. Of je dit nu met een potje doet of van je inkomen.

  Bij grote bedragen ( >4k voor bijvoorbeeld een auto/motor oid) zal dit wel wat minder opleveren omdat geld ‘niets’ of een heel stuk minder staat te doen, maar dit is inherent aan het hebben van dergelijke bezittingen. Want dan kan je ze niet meer met een 2 maanden buffer + lopende inkomsten vervangen.

  Als je deze bezittingen niet hebt is het hebben van een vervangingsbuffer nutteloos. Daar is een kleine buffer + inkomen voldoende voor, en anders is er een tijdelijk alternatief op marktplaats te vinden.

Reageren is niet mogelijk.