Memorabilia

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Marie Kondo noemt het de moeilijkste categorie om op te ruimen. Memorabilia. Voorwerpen uit ons verleden die herinneren aan een persoon, een bezigheid of een periode. En het klopt voor mij ook wel. Gelukkig heb ik al een paar keer in mijn leven drastisch opgeruimd. Zo resteren van de lagere-schoolperiode alleen nog wat klassenfoto’s en de rapporten, die heeft mijn moeder zorgvuldig voor mij bewaard. En ik heb helemaal niets meer van mijn middelbare-schoolperiode, behalve mijn diploma (redelijk essentieel!) en een enkele klassenfoto. Daarnaast nog twee foto-albums (vooral over mijn jeugd), en een Ikea-doosje met andere meuk. Alles bij elkaar minder dan een verhuisdoos, en dat is wel goed zo. Ik ben klaar met minimaliseren in deze categorie.

Het moge duidelijk zijn, Geldnerd is niet zo gehecht aan memorabilia. Dat schreef ik al eerder. Plichtsgetrouw heb ik alles lang bewaard, maar op een gegeven moment constateer ik dat ik er nooit meer naar kijk. Ik kijk liever vooruit. Dus gaande de reis is er bij allerlei verhuizingen van alles gesneuveld. Geen idee meer wat allemaal, en ik mis het dus ook niet. Hier in huis vind je er ook weinig. Vriendin heeft eerder dit jaar een mooi plankje in onze slaapkamer gemonteerd met daarop een aantal ingelijste zwart-wit afdrukken van foto’s van ons, inclusief Hondje. Dat vind ik wel heel mooi, ik merk dat ik er vrij regelmatig even bij stilsta. Maar verder geen familiefoto’s op het dressoir (dat hebben we ook niet) en geen portretten van roemruchte voorouders in het trappenhuis.

Voor mij zijn er drie categorieën memorabilia.

De eerste en belangrijkste voor mij persoonlijk is muziek. Ik kan een nummer horen en direct terugdenken aan een periode, gebeurtenissen en mensen. Echte memorabilia dus. Ik heb in mijn leven een hele platencollectie gehad, stapels CD’s, die daarna grotendeels gedigitaliseerd. Sinds vorig jaar is die rol hier in huis overgenomen door Sonos en Spotify. Ik hoef de muziek niet te bezitten om wel toegang te hebben tot de herinneringen.

Op de tweede plaats: foto’s. Maar dat is een categorie waar ik echt een haat-liefde verhouding mee heb. Er is een hele periode in mijn leven waarin ik liefst niet gefotografeerd werd, en nog steeds vermijd ik het als ik de kans krijg. Ik ben gelukkig van ver voor de tijd van de digitale camera’s en de smartphones. In die tijd ging er een fotorolletje van 24 in een simpele camera, en als dat vol was bracht je het naar een winkel. Die stuurden het op en na een week kon je de afdrukken ophalen. En dan moest je maar afwachten wat er gelukt was. Dat heeft er in elk geval voor gezorgd dat er van de eerste 35 jaar van mijn leven een beperkte set foto’s is. De afgelopen week heb ik met mijn nieuwe telefoon en een speciale app de voor mij meest waardevolle gescand. Verder bewaar ik dus twee foto-albums. Maar de rest is weg. De foto’s bestaan nog op mijn (dubbel uitgevoerde) server, en op de (eveneens dubbel uitgevoerde) backup-server op een andere locatie. Als er met beide iets gebeurt ben ik alles kwijt, maar dat is dan maar zo. De fysieke afstand tussen beide servers is zo groot dat die kans erg klein is. Je foto’s ben je ook kwijt als je huis afbrandt. En de foto’s staan wel op de server, maar ik kan niet echt zeggen dat ik er vaak naar kijk.

De laatste categorie zijn objecten. Objecten waar je herinneringen aan hebt. Die heb ik heel erg weinig. Nog een handvol brieven en kaarten die erg waardevol voor me zijn, en een paar kleine andere dingen. De belangrijkste is mijn (gerestaureerde) teddybeer, die inmiddels een mooi eigen glazen vitrinekastje heeft en hier op mij neerkijkt terwijl ik dit blogje typ.

Bewaar jij veel memorabilia? En kijk jij nog vaak naar oude foto’s?

(En ja, er staat een originele babyfoto van Geldnerd bij dit stukje)

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Team CF

  Goh, je bent ook niet veel veranderd 😉

  Altijd moeite gehad om ding weg te gooien, had echt heel veel bewaard. Maar hier begint steeds meer een einde aan te komen, er gaat steeds meer de prullenbak ik. Ben er nu wel (eventueel) foto’s van aan het maken, “voor het geval dat”.

 2. Greet

  Ik ben twee keer alles kwijt geraakt…en bemerkte dat ik niet echt een band heb met foto’s of spullen. Muziek is hetzelfde verhaal als bij jou, enkele tonen horen en de herinnering is er. Ik heb wel een voorliefde voor boeken, en nee dat zijn geen boeken die je op een e-reader koopt. Oude boeken, historische kookboeken bijvoorbeeld. Of mijn verzameling boeken over fietsen en wandelen en kamperen in het begin van de vorige eeuw. Dichtbundels, waar het genieten van het gedicht samengaat met het ruiken van het papier waar het op staat. Voorlopig mogen die boeken nog blijven.

 3. Rose

  Ik heb die slagen vanaf 2 jaar geleden gedaan. Een van de grootste bevrijdingen was de hifi set en 800 cd collectie te verkopen en daar sonos voor in huis te nemen. Was het beste in 2015 wat ik gedaan had.

  Verder de memorabilia zoals je beschrijft, even lastig maar mijn jeugdspullen wel teruggebracht met die van Natas naar 2 bakken waarvan mijn fotos naar 1 schoenendoos. Als je de emo spullen kan wegdoen dan staat niet veel meer in de weg. Ik heb ook tot slot 2 moeilijke dingen weggedaan, wat ik moeilijk vond. De gouden armband die ik had geerfd maar nooit draag. Deze ingewisseld voor geld. Ik had ook geen opvolger in de familie die ik het gunde of kon nalaten. Tot slot mijn tijdritfiets die te lang te mooi stond te wezen en plek innam. Na die laatste actie ben ik vrij van emotionele binding met spullen. Het huis kan nu gerust afbranden zonder dat ik er echt heel veel moeite mee zou hebben. Alles heeft een functie en is vervangbaar. Heel bevrijdend.

  Enige waar ik nu mee struikel zijn de mensen die goed bedoeld en ongevraagd je spullen geven. Ik laat me er wel over uit dat ik er niet op zit te wachten omdat we er niet om geven. Maar men kan het soms niet laten. Wat ik daarmee doe is de spullen een bepaalde tijd geven en dat ze een keer weer weggaan.

 4. Amber tree

  Ok heb ook zo een paar dozen met dingen uit het verleden. Die steekt helemaal achteraan in de kast… Ooit moet ze weg, wanneer? Dat weet ik niet.

  We hebben wel redelijk wat foto albums bij een online boekprint service. Die houden ze in principe eeuwig bij. Handig…

  Recent hebben we een heel pak boeken uit de studie tijd weggedaan naar het oud papier. Moeilijker voor mevrouw dan voor mij… Behalve van voor die paar speciale boeken en mijn strip collectie die ik niet meer lees

  1. Geldnerd

   Boeken uit de studietijd…. In mijn geval is dat zeer gedateerde kennis. Maar jij en jouw mevrouw zijn natuurlijk veeeeeeeeeel jonger!

Reacties zijn gesloten.