IKB of PAS?

Vakbondsmensen en werkgevers hebben soms een macabere vorm van humor. Zo kent heel Nederland de uitdrukking ‘ik pas’. Dat betekent meestal dat je uit het spel stapt of een beurt overslaat. Maar bij de Rijksoverheid betekent ‘ik pas’ iets heel anders. Ik heb binnen mijn afdeling verschillende mensen die wekelijks ‘passen’. PAS is een regeling voor Partiële Arbeidsparticipatie voor Senioren. Dat hebben werkgevers en vakbonden ooit zo verzonnen… Met de PAS-regeling verminder je het wekelijks te werken uren tegen inlevering van salaris en een deel van je verlofuren. Voor het deel dat je minder werkt, ben je met PAS-verlof. Je formele arbeidsduur blijft gelijk, en daarmee ook je pensioenopbouw.

Zoals wel vaker met nuttige en succesvolle overheidsregelingen gaat de PAS-regeling verdwijnen. Dat hebben de vakbonden en de werkgever zo verzonnen bij de meest recente CAO onderhandelingen waar we afgescheept zijn met een salarisverhoging die ver onder het inflatieniveau ligt.

Dus onlangs kreeg Geldnerd een dikke envelop met een lange en ingewikkelde papieren brief van de werkgever. Nu zijn mijn ervaringen met dat soort brieven niet onverdeeld positief. Maar deze viel me mee.

Er werd terecht geconstateerd dat Geldnerd vanwege zijn leeftijd onder het overgangsrecht voor de wijzigingen van de verlofregelingen valt. Ik mag dus kiezen. Wil ik onder de oude PAS-regeling blijven vallen? Of wil ik de IKB-optie? Want in de CAO zijn ook afspraken gemaakt over uitbreiding van de verlofmogelijkheden van het individueel keuzebudget, waarin een paar jaar geleden ons vakantiegeld en onze dertiende maand zijn opgegaan.

Uiteindelijk was het dilemma eenvoudig. Voor mensen in mijn leeftijdscategorie levert de (oude) PAS-optie in totaal méér verlofuren op dan de (nieuwe) IKB-optie. Maar pas vanaf het moment dat je deelneemt aan de PAS-regeling. En dat kan pas als je 58 jaar oud bent. En alleen als tot je pensioendatum bij de Rijksoverheid blijft werken profiteer je maximaal van de PAS-regeling.

Tsja. En de kans dat Geldnerd dat blijft doen is niet zo heel erg groot. Want iets met financiële onafhankelijkheid en zo. En misschien nog wel iets anders gaan doen buiten de Rijksoverheid. En eerder stoppen met werken. Ik heb dus belang bij geld en uren nu. Niet misschien over 7 of 8 jaar.

Voor mij is de keuze dus helder, ik ‘ga’ voor de nieuwe IKB-optie. Nog meer verlofuren om elk jaar op te maken!

Ben jij ook rijksambtenaar? En mag jij ook kiezen tussen IKB en PAS?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Mik

  Hier zou ik in aanmerking komen voor de PAS afbouwregeling… geen idee wat wijsheid is, maar ik heb voor deze optie gekozen.

 2. Esther

  Nee helaas ik ben 41 en val in het stukje 15 verlof uren per jaar meer. Ook niet verkeerd natuurlijk. Ik had al niet verwacht dat de PAS nog zou bestaan als ik de leeftijd van 58 zou bereiken bij het Rijk als werkgever. En misschien werk ik wel niet eens meer bij de Rijksoverheid tegen die tijd.

 3. Rein

  Helaas niet. Onder de 40, dus nergens recht op 😉 , anders dan de 64 IKB uren.

  1. Geldnerd

   Dat is meer dan niks, toch?

 4. Peter

  Geen ambtenaar, dus 40uur per week en 25 verlofdagen per jaar. Staan natuurlijk weer andere zaken tegenover. Maar PAS en IKB kennen we niet

 5. Arjan

  Inderdaad ook gekozen voor de IKB optie, om precies dezelfde redenen.

 6. Dave

  Aangezien ik ook binnen een aantal jaren vroegtijdig met pensioen ga, heb ik ook gekozen voor IKB. Dan ga ik toch voor de vrije uren nu .

 7. Marlous schijndel

  Jahoor, ik begin over 2 weken met “passen”. Dan word ik 58. Ben blij dat ik nog gebruik kan maken van de “oude” regeling.

 8. germanicus38

  bij het ministerie waar ik werk is de PAS niet verdwenen en voorlopig zijn er ook nog geen plannen voor. maar goed, ‘moderne’ zaken als IKB en flexbudget zijn ook nog lang niet in zicht, hahah

 9. L.

  Dag Geldnerd,

  Ook ik heb zo’n brief gekregen, 57 jaar en ambtenaar (Rijksoverheid). Van collega’s om me heen hoor ik dat er veel gaan passen. Nu werk ik zelf 4 x 9 per week maar ben 5 dagen per week beschikbaar voor mijn werk. Dat is handiger om afspraken te maken, ik schuif dus regelmatig in de dagen in mijn agenda. Nu werk ik heel graag en hoop dat ik de komende 10 jaar hetzelfde werk blijf doen. Daarom kies ik voor IKB en juist niet voor PAS. Er zitten ook nadelen aan PAS, bijvoorbeeld dat je niet mag ‘bijverdienen’. Nu werk ik ook als vrijwilliger waarvoor ik een vrijwilligersvergoeding krijg (met toestemming van de ‘baas’ uiteraard). Als ik zou gaan passen raak ik dit misschien kwijt, of de vrijheid kwijt om in een commissie zitting te nemen (wel tegen betaling).
  De vrije IKB uren kan ik ook verkopen….niet alles, maar wel een verhoogde aantal uren.
  Dank voor je blog, een mooie uiteenzetting.

  L.

 10. Spaarmoeder!

  Provincieambtenaar. We hebben geen brief gehad. De onderhandelingen zijn ook nog niet helemaal rond. En ja, loonsverhoging die niet meegaat met de inflatie.

 11. Dirk

  Toch wel interessant dat er in de CAO allerlei deeltijd-initiatieven worden voorgesteld en dat aan de andere kant een voltijdsbonus wordt aangedragen door diezelfde overheid omdat we allemaal meer moeten werken
  Maar goed, ik ben geen ambtenaar en zal het overzicht wel niet hebben

  1. Geldnerd

   Die voltijdsbonus is een politiek idee, geen ambtelijk idee….

Reacties zijn gesloten.