Impulsaankoop voor 50e verjaardag?

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Het is een publiek geheim dat Geldnerd ergens in 2021 een halve eeuw op deze planeet rondhobbelt. De precieze datum is Staatsgeheim. Ik ga niet verder dan vertellen dat het ergens in de eerste helft van het jaar is. Vanaf de rapportage over het tweede kwartaal zal ik mijzelf dus omschrijven als vijftiger, niet meer als veertiger.

Een halve eeuw voelt best wel lang. En blijkbaar is het een menselijke gewoonte om dan terug te gaan kijken op wat je allemaal bereikt hebt, en wat niet. Dat leidt bij veel mensen dan weer tot een existentiële crisis uit teleurstelling. Alhoewel we tegenwoordig blijkbaar zoveel druk ervaren en zo teleurgesteld zijn in onszelf dat we die elk decennium wel een keertje krijgen. De dertigerscrisis, de midlife-crisis, wie heeft ze niet meegemaakt? Vaak vertaalt zich dat dan in grote veranderingen in het leven. Denk aan ‘het roer om’, niet zelden met/door een jongere partner, een andere baan in een andere richting, een grote impulsaankoop, plastische chirurgie, dat soort dingen. Ik denk dat iedereen wel een paar sneue voorbeelden kent in zijn of haar omgeving?

Zo’n midlifecrisis heb ik niet, denk ik. Dat zou namelijk al mijn tweede of derde zijn. Ik heb me best wel verzoend met mijn eigen bestaan en de manier waarop deze planeet naar de knoppen gaat. Maar het werd wel tijd voor een grote aankoop. Eentje die veel mensen wel met een midlifecrisis zullen associëren…

Een motor.

Daar hoort een verhaal bij. Nadat ik ruim 30 jaar geleden mijn rijbewijs B (auto) had gehaald, ben ik  meteen ook op les gegaan voor rijbewijs A (motor). Dat was toen nog 1 categorie, waarmee je elke gemotoriseerde tweewieler mag besturen. Ik had destijds de tijd en het geld ervoor, en was enthousiast geworden door mijn rij-instructeur, die ook enthousiast motorrijder was. Nog steeds ben ik erg blij dat ik dat gedaan heb. Ik ben er veel bewuster door gaan autorijden, want op een motor besef je terdege dat je een stuk kwetsbaarder bent dan in de veiligheidskooi van de gemiddelde personenwagen. Net als voor het autorijbewijs ben ik ook voor het motorrijbewijs in één keer geslaagd.

Maar daarna heb ik er niet heel veel meer mee gedaan. Ex was absoluut geen fan van motorrijden en wilde niet dat ik dergelijke risico’s nam. En als brave echtgenoot schikte ik mij daarin. En ook de afgelopen 10 jaar, met het verblijf in het Verre Warme Land, was het niet echt een optie. Maar nu is het tijd voor mijzelf. Voor mijn vrijheid. Voor mijn guilty pleasures.

Dus is er nu een motor.

Cadeautje voor mijzelf. Vriendin betaalt ook mee. Dus heeft ‘ie een (eenvoudig afneembaar) zijspan. Want Vriendin wil absoluut niet achterop. En dan zouden we ook Hondje niet mee kunnen nemen. Hij lijkt hierop, maar dit is ‘m uiteraard niet. Want het is wel een opvallende verschijning, en ik hecht aan mijn privacy.

Waar ik inmiddels wel achter ben, is dat ik niet klaar ben met de motor alleen. Ik wil ‘m niet buiten op straat laten staan hier in de grote stad. Dus is er ook een gehuurde garagebox in de buurt, op loopafstand. En ik heb natuurlijk goede motorkleding nodig, inclusief laarzen. En een helm voor Vriendin en voor mijzelf. Met een communicatieset zodat we onderweg wel kunnen praten met elkaar. En verzekering. En wegenbelasting. Poe hee…. Voorlopig reserveer ik ook even € 500 per jaar voor onderhoud. Een overzicht (in afgeronde bedragen).

Eenmalige Kosten
OmschrijvingBedrag €
Motorkleding1.300,00
2x Motorhelm1.250,00
Communicatieset600,00
Totaal Eenmalig (ex. motor)3.150,00
Maandelijkse Kosten
OmschrijvingBedrag per maand €
Huur garagebox260,00
Verzekering (beperkt casco)42,00
Wegenbelasting11,00
Reservering onderhoud40,00
Totaal Maandelijks353,00

Vooral van de prijs van de helmen schrok ik. Tegelijkertijd wil je daar niet op bezuinigen. Het kan je leven redden als er iets gebeurt. We zoeken nog naar een geschikte helm voor Hondje. Zoiets als hiernaast. Hij heeft al voldoende stoere jasjes om hem warm te houden, en we hebben ook een tuigje om hem vast te zetten in de zijspan. Veiligheid voor alles.

Dus. Ruim € 350 per maand naar het nieuwe Motorpotje in mijn administratie. Ik verlaag dus de maandelijks inleg op de beleggingsrekening. Voorlopig leg ik daar sowieso even niets meer in. Want de motor en de eenmalige kosten heb ik betaald uit mijn contant geld buffer. Die staat nu vrijwel op nul. Dat moet eerst even aangevuld worden. Hopelijk gaan er de komende maanden geen grote dingen kapot. Want dan moet ik een deel van mijn beleggingen verkopen.

Ben je tot hier gekomen? Mooi zo! Weet je welke datum het vandaag is?

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Anna H.

  😀 Gefeliciteerd!

 2. uitklokken

  Haha hilarisch!!! 😀
  Je had me daar echt even! Ook met die cijfers!

 3. Anna E.

  ?

 4. Joost @ indefruitboomgaard.nl

  Dat met 50 is natuurlijk een grap, dat snappen we allemaal. ???
  Over dat met die motor twijfel ik, al ik mis de xls grafiek in de vorm van een motorfiets………

  1. Geldnerd

   Oef… Daarmee had ik ‘m natuurlijk nog realistischer kunnen maken….

 5. Marijke

  Hahahahahahahahahahahaha

 6. Marc

  Hahahaha ‘bugger’!!!! Ik zat het met steeds verder stijgende verbazing te lezen… zo niet in lijn met jouw visie… bij die paar honderd euro maandelijkse kosten zat ik gewoon te hoofdschudden… Goed geschreven!!

 7. MrPFP

  Haha, geweldig! Ik dacht al…

 8. Ties

  Haha, op een dag als vandaag geef ik je helemaal gelijk. Al dat gedoe met besparen, beleggen, verstandig zijn … Geld moet rollen.

 9. Audrey

  Haha, lekker dit! Ik zou zeggen: alsnog of alvast gefeliciteerd, aangezien ik natuurlijk niet op de hoogte ben van staatsgeheimen…

 10. A Dividend Dream

  Dat is een goede grap zeg! Ik had hem eigenlijk niet door toen ik de post snel op mijn mobiel las. Pas later viel het kwartje toen ik wist wat voor dag het was, haha! 🙂

 11. inforichardsblognlRichard

  Van harte gefeliciteerd, hele mooie aankoop, geniet ervan!

 12. Luxe of Zuinig

  Er kwam een hele grote glimlach op mijn gezicht na het lezen van deze post Geldnerd. 🙂 Chapeau!

 13. Maarten

  Hahaha mooi dit.

 14. Patrick

  ?

 15. Olga

  Helm voor hondje ?

 16. wesselt

  Hahah! Die had ik pas op de laatste regel door. Gefeliciteerd ?

 17. Marianne

  hahahaha gaaf!

 18. Chris

  haha geniaal! Met open mond zat ik te lezen.

 19. Jan

  Hahahaha geweldig!

 20. Jeroen

  Hahahahaha

Reacties zijn gesloten.