De nieuwe salarisbrief

Vol verwachting klopte mijn hart. Zoals elk jaar keek ik uit naar de salarisbetaling van januari. Dat is het moment, dan weten wij loonslaven pas echt wat het effect is van alle maatregelen die elk jaar genomen worden. Dit jaar was er een stapeling van dingen.

  • Wij rijksambtenaren kregen de laatste salarisverhoging uit onze huidige CAO, in totaal 2,0%.
  • Ons pensioenfonds, het ABP, koos voor een kleine verhoging van de pensioenpremie met 0,4 procentpunt.
  • En we kregen de optie om ons vakantiegeld en de eindejaarsuitkering per maand uit te laten betalen in het Individueel Keuze Budget, iets dat ik meteen op 2 januari heb aangevinkt in ons personeelssysteem.

Het had wat mij betreft dan ook weinig zin om vooraf te proberen precies in te schatten wat er op mijn rekening zou worden overgemaakt. Dit was zo’n stapeling van veranderingen… Ik heb gewoon afgewacht. En dit was het resultaat:

  • Het bedrag dat ik betaal aan pensioenpremies is gestegen met bijna 3,5%. Dat komt vooral door de premie van het arbeidsongeschiktheidspensioen, die van 0,12% naar 0,21% ging. De premie ouderdomspensioen steeg slechts met 2,3% ten opzichte van het bedrag in 2019.
  • In totaal is mijn netto salaris gestegen met 3,7%. Dat is dus het resultaat van de 2,0% loonsverhoging uit de CAO, de verandering van de belastingschijven en de gestegen pensioenpremie.
  • De loonheffing is voor mijn situatie 0,9% gedaald.
  • En bovenop mijn salaris krijg ik aan Individueel Keuze Budget een extra maandelijks bedrag van 12,8% van het nieuwe nettosalaris. Dit komt in de plaats van het vakantiegeld in mei en de eindejaarsuitkering in november.

De netto stijging van 3,7% (exclusief Individueel Keuzebudget) valt me alleszins mee. Ik heb ergere jaren gehad, en ook vorig jaar ging ik er netto op achteruit. Maar goed, van de huidige CAO hoeven we niets meer te verwachten, en een nieuwe CAO is nog lang niet in zicht. En ik verwacht begin 2021 een forse stijging van de pensioenpremie…

Nu de salarisbetalingen binnen zijn, heb ik ook de maandelijkse bijdrage van Vriendin en mijzelf aan de gezamenlijke huishouding herberekend. Of liever gezegd, dat heeft onze gezamenlijke administratiespreadsheet automatisch gedaan nadat ik de salarisbedragen heb ingevoerd. De aflossing op het huis doen we 50/50, en alle andere uitgaven (inclusief de hypotheekrente) gaan ‘naar draagkracht’. Dat is gedefinieerd als ‘naar verhouding van ons netto salaris’. Voor het vierde jaar op rij is ons totale huishoudbudget niet gestegen. We komen prima uit met het bedrag dat we maandelijks op de rekening storten. Dat is prettig. Daarmee kon ik ook de laatste maandelijkse automatische boeking voorprogrammeren op mijn bankrekening. Mijn financiën voor 2020 verlopen weer grotendeels geautomatiseerd volgens het principe van ‘eerst mezelf betalen’.

Hoe is het met jouw salaris in januari?

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Tips van Tom

    Klinkt als een mooie stijging, Geldnerd. Ik ga er een paar tientjes op vooruit. Niet heel veel, maar het is extra en ben er maar dankbaar voor ?

  2. DutchRN

    Ik ging 52 euro netto omhoog ivm verandering belastingschijven. In februari komt daar 5% bij vanwege de loonsverhoging van het ZH CAO en ik ga dan ook 2 schalen en 1 trede omhoog omdat ik mijn specialisatie opleiding heb voltooid.

  3. Dat is een mooie stijging! Mijn salaris is netto met ruim 1% gestegen en dat is het gevolg van de fiscale wijzigingen. Bij mij geen indexering of loonsverhoging, bruto is alles hetzelfde gebleven. Vanaf maart gaat de pensioenpremie (een karige regeling obv beschikbare premie, maar iets is beter dan niets) iets omhoog omdat ik dan in de leeftijdscategorie 40+ val, netto zal ik er dan waarschijnlijk weer iets op achteruit gaan en zelfs op een lager salaris uitkomen dan in 2019.

  4. Belia / Opnieuw Beginnen.

    Absurd dat ABP een verhoging doorberekend. Immers beleggingswinst was 15%. De dekkingsgraad is nu 94. Ik begrijp daar helemaal niets van. Er moet toch een behoorlijk bedrag aan rente uitstaan en we horen niet welke verliezen ze leden.

    Ik ben voor mijn maandelijkse betaling afhankelijk van ABP en AOW. Ik ben er op vooruit gegaan. Een paar tientjes.

    De reservering groot onderhoud huis kan ik pas berekenen nadat de OZB afrekening binnen is. Maandelijks reserveer is 1/12e van 2% van de verkoopwaarde.

Reacties zijn gesloten.