7% erbij in anderhalf jaar

Het bericht was er al iets langer. Maar nu is het echt officieel. ‘Wij’, de rijksambtenaren, hebben een nieuwe CAO. 7,0% krijgen we er in een paar stappen bij tot 1 januari 2020, te beginnen met 3,0% per 1 juli 2018 jongstleden. Dat is heel wat. Voordat je begint te roepen dat wij weer erg verwend worden, moet je overigens niet vergeten dat wij in ‘de crisis’ ook jarenlang zonder CAO hebben gezeten en effectief op een ‘nullijn’ zaten. Om het goede voorbeeld te geven.

Volgens het akkoord krijgen we per 1 januari 2019 eenmalig € 450 bruto, per 1 juli 2019 komt er structureel 2,0% bij en per 1 januari 2020 weer 2,0%. De CAO gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 en loopt tot 1 juli 2020. Dus eigenlijk komt die 7% niet in 1 1/2 jaar, maar in 2 1/2 jaar…

Verder noemt de CAO een paar moderniseringen. Genoemd wordt roosterinnovatie met meer invloed van werknemers op hun roosters. Als manager is Geldnerd benieuwd wat dat gaat betekenen. Er werkt al bijna niemand meer voltijds en op een ‘standaardrooster’ van maandag tot en met vrijdag, 09.00 tot 17.00 uur. Ook gaat dat over individuele keuzemogelijkheden wanneer vakantiegeld en eindejaarsuitkering worden uitbetaald. Dat is interessant om eens naar te kijken. Mijn eerste gedachte is dat ik dit gewoon wil laten zoals het is (vakantiegeld in mei en eindejaarsuitkering in november). Als je dit elke maand laat uitbetalen verdwijnt het op de grote hoop. Al kan ik het dan natuurlijk wel meteen inzetten voor het spaarpercentage. Hebben jullie hier ervaring mee?

Klein addertje onder het ambtenarengras: zoals bekend krijgen wij ook nog te maken met een stijging van de pensioenpremies. Begin dit jaar steeg de premie van 21,1% naar 22,9%. En ook per 1 januari 2019 kunnen we nog een premiestijging verwachten. Ik heb nog nergens kunnen achterhalen wat die stijging zal zijn, maar het zal de salarisstijging wel relativeren.

In elk geval ben ik van plan om met de netto salarisstijgingen hetzelfde te doen als met de verhoging per 1 januari 2018. Ik ga het meteen toevoegen aan mijn maandelijkse spaarbedrag. Op die manier voorkom ik dat het geld verdwijnt in de maandelijkse uitgaven.

Hoe is het met jouw salaris?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. mariimma

  Wow een fijne loonsverhoging, hoor!
  En dat terwijl jullie, ambtenaren, niet echt hard werken natuurlijk…. 😉

  … misschien moet ik dan ook maar eens, voor het eerst sinds de crisis, eens omhoog gaan met mijn uurloon. Want dat staat nu al 10 jaar vast, eigenlijk……

  Wat betreft die uitkering van de reserveringen. Ik zou dit gewoon wél maandelijks laten uitkeren, omdat je er dan veel meer rendement uit kunt halen dan wanneer je je werkgeverer steeds een jaar op laat “zitten” .

 2. Petra

  In mijn CAO zijn er vergelijkbare verhogingen afgesproken. Eigenlijk is het alleen maar inflatiecorrectie (en hopelijk is het genoeg om de inflatie te corrigeren … wie weet wat de inflatie in 2019 of in 2020 gaat zijn!).

  Ook ik krijg vanaf 1 januari 2019 de mogelijkheid om de eindejaarsuitkering en de vakantieuitkering per maand uit te laten betalen. En natuurlijk ga ik dat doen! Op je salarisstrook zie ik elke maand 1/12e deel van het bedrag bijgeschreven worden in mijn tegoed (onder EJU en onder VU), en dat bedrag staat dan de rest van het jaar niets te doen en 0% rente te trekken. Geef maar aan mij, ík kan er wel iets beters mee verzinnen.

  Voor mensen die heel slecht zijn in het omgaan met geld is het misschien beter om wel vakantiegeld te krijgen in mei, zodat ze daadwerkelijk geld over hebben om hun vakantie van te betalen (of, zucht, om hun opgelopen schulden mee af te betalen), maar voor mensen die goed met hun geld om kunnen gaan, geldt: hoe eerder je het hebt, hoe eerder je er iets goeds mee kunt doen.

 3. Bon

  Gefeliciteerd!
  De provinciale ambtenaren (NH) krijgen al jaren hun vakantiegeld en eindejaarsuitkering per maand uitbetaald. Een keuze was er niet, het was zo besloten dus gebeurde dat gewoon. Ik zet dat bedrag automatisch op een spaarrekening (ik had mezelf wel iets meer ‘uitbetaald’) en dan ook niet aan dat geld komen, dan mag pas in mei.

 4. de budgetman

  Ik had jullie CAO onderhandelingen al met belangstelling gevolgd. Wanneer de overheid oproept dat de salarissen omhoog moeten in NL, dan mag de overheid als werkgever ook het goede voorbeeld geven. Nu de inflatie oploopt weet je pas op 1 juli 2020 of je er ook echt beter van bent geworden.
  Ben zelf gemeente-ambtenaar (die doen ook niks Mariimma..) en ik heb een paar jaar geleden de keuze gemaakt om vakantiegeld en eindejaarsuitkering maandelijks te laten uitkeren. Bevalt prima. Het geld kan alvast maar binnen zijn en vakanties boeken we toch in de loop van het jaar. Ook goed voor je spaarquote, trouwens 🙂

 5. Pollie

  Mooie verhoging. Gefeliciteerd! Als ambtenaar bij een lagere overheid hebben wij al 2 jaar geen vakantiegeld en eindejaarsuitkering meer. Maar een Individueel Keuze Budget (IKB). Dit IKB mag je zelf weten wanneer je het laat uitbetalen. Persoonlijk doen ik het elke maand zodat ik het sneller voor mij kan laten werken

 6. DromenenDoen

  Gefeliciteerd! Altijd fijn een loonsverhoging.
  Ik werk als zelfstandige, dus bepaal zelf mijn loonsverhoging. Dit jaar heb ik mijn uurtarief verhoogd met ruim 6,5%. Ik was er blij mee 🙂 .
  Als ik jou was zou ik het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering maandelijks laten uitbetalen. Dan kun je het gelijk voor je “aan het werk zetten”.

 7. Jammer van die stijging van je pensioenpremie maar verder wel fijn dat jullie salarissen ook weer eens mogen “meegroeien”. Werken jullie niet allemaal 4 x 9? Dat was iniedergeval wel zo op het ministerie waar ik stage heb gelopen…

  Zoals velen hierboven zou ik denk ik ook liever gaan voor een maandelijkse uitkering. Het voor je aan het werk zetten rendeert op de lange termijn beter dan bij de overheid…

  1. Geldnerd

   Er werken er veel 4×9, en nog meer parttime. Woensdag en vrijdag kun je een kanon afschieten, de rest van de week is ‘druk’. Zelf werk ik officieel 5×8, in de praktijk meer omdat het zo (te) leuk is.

 8. hypotheekweg

  Ik heb dat al jaren, dat eindejaarsuitkering, vakantiegeld, maar ook adv-dagen maandelijks worden uitbetaald. Dat is vooral gunstig voor de werkgever, “want zo lijkt je salaris nog wat”.
  Aan de andere kant weet ik het en zet dat bedrag gelijk in voor aflossing, sparen en/of investeren. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die minder bewust met financiën omgaan dit op de grote hoop gooien en uitgeven.

 9. Ontsladebaas

  Prima loonsverhoging hoor! Jij bent al een heel stuk verder dan ik in je carrière, dus op zich is dit niet verkeerd lijkt mij. Wel schandalig natuurlijk dat het zo lang heeft moeten duren.

  Wat betreft jouw vraag over het maandelijkse vakantiegeld, daar heb ik ervaring mee. Zowel bij mijn huidige als bij mijn vorige werkgever kregen wij dat maandelijks. Dat betekent dus eigenlijk gewoon dat je in plaats van 100 euro bruto maandelijks 108 euro bruto krijgt. Ik vind dat wel prima. Heb ik zelfs liever dan een jaarlijkse uitkering. Maar ik kan me voorstellen dat anderen er moeite mee hebben. Het geld komt inderdaad op de grote hoop, voor mij geen probleem aangezien ik budgetteer voor mijn vakantie. Dan heb ik dus liever mijn geld elke maand dan dat de baas het een jaar lang voor mij zit op te sparen.

 10. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Beetje late reactie. Ik heb wat leesachterstand.
  Salaris technisch heb ik 2x een enorme stap gemaakt (resp. +20% en +10%) de eerste keer was toen ik bij de overheid kwam werken, de andere keer was toen er een goed jaar later weer weg ging 😉
  Waar ik nu werk hebben ze een jaar of 10 geleden ‘alles’ boven het wettelijke minimum qua vakantiedagen, uitkeringen, toeslagen etc. financieel gemaakt in een zgn. benefit budget. Dat mag je naar eigen inzicht inzetten/laten uitkeren.
  In de praktijk koop ik alleen de vakantiedagen weer terug en laat de rest gewoon maandelijks uitbetalen. Ja dat komt op de grote hoop, maar daar gaan we toch al zuinig mee om. Bovendien, een dubbele maand in mei maakt de verleiding tot een grote aankoop groter dan iedere maand een beetje…

Reacties zijn gesloten.