Beleggen op de automatische piloot

Geldnerd is een luie belegger. Geen gestress met het uitzoeken van de beste aandelen (en vervolgens grandioos het schip ingaan). Gewoon elke maand mijn vaste inleg overboeken naar de beleggingsrekening, één order inleggen voor een ETF, en wegwezen.

Ik hanteer hierbij een portefeuilleverdeling die ik jaarlijks bekijk. En heb mijn spreadsheet die me vertelt welk fonds ik deze maand bij moet kopen. Maar het afgelopen jaar ben ik dat stilletjes los gaan laten. Ik heb vooral VWRL gekocht. Mijn portefeuilleverdeling is immers volkomen subjectief. Geen harde wetenschap. Veel overlap tussen de ETFs. Eigenlijk gaat het alleen om de brede spreiding en de lage kosten. VWRL is hierbij nog steeds de kern van mijn portefeuille. En ik heb natuurlijk een portie dividend-ETFs, gewoon omdat het leuk is om elk kwartaal wat contant geld bijgestort te krijgen zonder dat ik er zelf iets voor hoef te doen.

Maar ongemerkt werd ik dus wel steeds luier. Mijn interesse werd dan ook gewekt toen ik medio december een mail ontving van de vrienden van SAXO. Daar lijken de problemen een beetje onder controle. Laatst kreeg ik zelfs binnen een uur antwoord op een vraag aan de klantenservice, het moet niet gekker worden! Maar ze hebben dus ook weer tijd om over hun dienstverlening na te denken.

En SAXO introduceerde dus een nieuwe dienst. AutoInvest. Zoals de naam al zegt belegt die automatisch voor mij in een fonds / fondsen naar keuze. Je stelt een maandelijks bedrag in, kiest de fondsen en de verdeling daartussen, zorgt dat er maandelijks geld overgeboekt wordt vanaf jouw tegenrekening, en naar keuze op de 28e of de 4e van elke maand zorgt SAXO voor de rest.

Nu heb ik al jaren die vaste overboeking ingesteld staan. En koop ik afgelopen jaar elke maand vooral dat ene fonds VWRL. Daar betaal ik dan bij SAXO maandelijks € 6 aan transactiekosten voor. En daar zit nu het voordeeltje voor mij, want de transactiekosten van het beleggen via AutoInvest zijn € 0. Ik betaal alleen de reguliere maandelijkse servicefee voor mijn portefeuille, maar niet meer de transactiekosten voor mijn maandelijkse order. Dat scheelt me toch € 6 per maand / € 72 per jaar. Tegen de huidige koers na ongeveer anderhalf jaar een extra aandeeltje VWRL.

VWRL of VWCE?

Ik heb nog even getwijfeld over welke ETF ik in wilde stellen bij AutoInvest. Gewoon VWRL? Of toch VWCE? Eigenlijk zijn deze twee ETFs identiek op één punt na. VWRL keert elk kwartaal dividend uit in contanten, bij VWCE wordt dat automatisch herbelegd.

Als ik blanco zou beginnen, dan had ik gekozen voor VWCE. Dan heb je namelijk ook geen gedoe met periodieke bedragen die je dan toch weer zelf moet gaan beleggen. Maar ik ben niet blanco, ik heb al een flinke stapel VWRL en ook andere specifieke dividend-ETFs in mijn portefeuille. Die opbrengsten moet ik dus toch al zelf beleggen. Vier keer per jaar. Eigen aparte orders met € 6 transactiekosten. De besparing is dus maar € 48 per jaar.

Uiteindelijk weegt voor mij het zwaarst dat ik niet nóg een extra positie in mijn portefeuille wil. Ik heb dus niet gekozen voor VWCE, maar gewoon ingesteld dat SAXO voor mij elke maand maximaal VWRL gaat kopen. Ik heb geen zin om al mijn huidige posities te verkopen en alles dan weer in VWCE te steken. Iets met transactiekosten…

Toch nog even klagen…

Is dan nu weer alles koek en ei tussen mij en SAXO? Nou nee… Want onlangs hebben ze de inhoud van hun transactierapporten weer veranderd. Sterk beperkt zelfs. Ik kan dus nu mijn boekingen niet meer automatisch importeren in mijn spreadsheet. Gelukkig handel ik niet zo veel, dus werk ik de beleggingsadministratie voorlopig maar handmatig bij. Toch nog weer een minpuntje voor SAXO dus…

Hoeveel werk steek jij in jouw beleggingen?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Leonard

  Ik heb deze mogelijkheid al vanaf dag 1 en kom net als jij van Binck. Waarschijnlijk toch een ander pakket.

  Ik kreeg ooit van een klantenservice mederwerker de volgende tip : Wil je eenmalig extra of minder aanschaffen, pas de AutoInvest aan, wacht tot de transactie heeft plaatsgevondne en pas de AutoInvest terug aan. Is wat werk, bespaart € 6,-

  Deze tip wordt u, zoals altijd op Geldnerd.nl, gratis aangeboden 😉

 2. Ties

  Het maandelijks een order moeten inleggen heeft bij mij zwaar meegewogen bij keuze van broker. Ik heb er één gevonden waar dat ook geautomatiseerd is. Maandelijks wordt er geincasseerd via een automatische incasso en wordt er in ETFs belegd. Je kan zelf de verdeling maken en obligaties zijn ook beschikbaar. Ook dividend wordt automatisch herbelegd. Ik heb vorige week voor het eerst sinds een jaar weer eens ingelogd om het jaaroverzicht op te halen. Het is prettig om er niet naar hoeven kijken. En het voorkomt dat ik zelf ga zitten hannesen.

  1. Karin

   Welke brooker ben je op uit gekomen?

   1. Ties

    Brand New Day

 3. Paul

  Hier nog iemand die er niet te veel tijd in wil steken: bij de ING gaat er iedere maand een vast bedrag naar Northern Trust World Custom ESG Equity. Ooit 1 keer ingesteld en geen omkijken meer naar. Dividend wordt ook automatisch weer belegd. Qua kosten viel het best mee, qua gemak heel fijn

 4. Tiny

  Beleg bij zowel BND als ING. Eerste gaat automatisch met elke maand een x bedrag dat vanzelf wordt ingelegd in de fondsen die ik vooraf heb gekozen. De 2e doe ik wel handmatig de overboeking, hier zit ik vooral in aandelen trackers. Afhankelijk van de prijs leg ik soms een paar euro meer in, als ik dan net 1 aandeel meer kan kopen. Hier heb ik een 3-tal trackers waar ik in investeer en dit mix ik.

 5. Jos

  Hallo Geldnerd,

  Ik beleg nog niet zo heel lang. Begonnen met Fundcoach van Binck waar je toen al op de 4e van 28e ‘gratis’ kon inleggen. Nu na de overname dus bij Saxo.

  Vanaf Oktober gaat de inleg via autoinvest. Ik had even de memo van Saxo weliswaar gemist, want in ene werd de maandelijkse aankoop ook in fracties gedaan. Daar hou ik eigenlijk niet zo van, maar goed omdat ik alleen in VWCE beleg maakt dat ook het niet zo heel veel uit. Als je meerdere aandelen hebt lijkt mij dat vervelender. (Fracties lijken mij lastiger verhandelbaar).

  Ik ben wel met VWCE begonnen, maar twijfel juist of ik op een gegeven moment niet moet overstappen op VWRL. Het is later in de uitkeringsfase natuurlijk wel handig om dividend te ontvangen, zodat je minder aandelen hoeft te verkopen.

  Voordeel van VWCE is dat je dividend eerder wordt belegd en uitgaande van een stijgende markt heeft dat een klein voordeel. Dividend van VWCE is bijvoorbeeld in December op de record date (15-12-22) toegevoegd aan de waarde, Ik vermoed dat de uitkering van VWRL bij jou op 28-12-22 was. Staat het dan ook op je rekening of neemt dat ook nog extra dagen in beslag?

  Over de uitkeringsfase gesproken, ik zou wel eens een blog van jou willen lezen hoe jouw inzichten daar over zijn. (En misschien ook wel zijn veranderd in de loop van de jaren)

  Groet!

  1. Geldnerd

   Hallo Jos, dank voor je reactie. AutoInvest van Saxo lijkt mij inderdaad ook de ‘rebranding’ van het Fundcoach concept… En naar aanleiding van een vraag van vorige week van een lezer ben ik aan het nadenken aan een blog over mijn FIRE-plannen, daarbij zal ik ook ingaan op mijn beelden over de uitkeringsfase.

  2. Gerben

   “Voordeel van VWCE is dat je dividend eerder wordt belegd en uitgaande van een stijgende markt heeft dat een klein voordeel.”

   Dat maakt niet of zeer weinig uit. VWRL en VWCE zijn onder water hetzelfde fonds. VWRL laat het dividend niet in cash staan tot het uitkeren, dat wordt ook gewoon meteen belegd. Enige wat uit maakt is dat je zelf als het dividend op je rekening staat je wel meteen weer inlegt.

 6. Edzin

  Je kan ook eens kijken naar Scalable Capital of TradeRepublic. Hier is het gratis om zonder limieten +2000 Etfs te kopen, of automatisch te laten kopen. Bovendien krijg je er 2 tot 2,3% rente op je saldo. Beide gedekt door het Duitse bankstelsel.

  1. Geldnerd

   Die twee brokers staan niet op mijn lijstje van partijen waar ik zou willen beleggen…

 7. Gerben

  Vanwaar dat AutoInvest gratis is? Gok dat de prijs wat minder is / het een marktet order is, waar men op een andere manier nog wat aan kan verdienen?

  Veel andere broker keuze dan Saxo blijft er niet. InteractiveBrokers heb ik al eens aangehaald. Verder zou Swissquote ook nog geldnerd waardig kunnen zijn, maar is ook zeker niet goedkoop.

Reacties zijn gesloten.