De markt ’timen’ of regelmatig inleggen?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Na het schrijven van blogjes en de interactie met lezers (in reacties en via e-mail) is het lezen van andere blogs één van de leukste dingen die er is. Het geeft regelmatig nieuwe inspiratie en ideeën. Ik vraag me regelmatig af ‘hoe zit dat bij mij eigenlijk?’ en dan is er weer een nieuw grafiekje of statistiekje geboren.

Eén van de blogs die ik al volgde voordat ik zelf mijn schrijfsels op het web pleurde is de blog van Geld Is Tijd. Een collega-cijferfreak waar ik regelmatig inspiratie opdoe. Zo ook gisteren, toen hij schreef over zijn successen bij het ’timen’ van de markt.

Die blogpost was voor mij aanleiding om weer eens in mijn eigen spreadsheets te duiken. Want zelf volg ik een andere strategie. Ik koop op de 25e van elke maand, zonder naar de koers te kijken. Zou dat verschillen hebben opgeleverd?

Wat deed Geldnerd?

In onderstaande grafiek zie je mijn eigen aankopen van VWRL in 2021 en 2022 (tot en met november). Dat is de periode die Geld Is Tijd ook bekeek. Ik heb in 2021 vier keer VWRL gekocht op mijn vaste aankoopmomenten. In 2022 heb ik elke maand (behalve september) VWRL gekocht.

De blauwe en groene lijnen zijn respectievelijk de hoogste en laagste koersen per handelsdag van VWRL op de EURONEXT in Amsterdam. De rode stippen zijn mijn aankoopmomenten en koersen, de oranje staven (rechter Y-as) is het aantal stuks dat ik die betreffende dag kocht.

In deze periode was mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) € 99,17. en ik kocht in totaal 278 stuks VWRL. Dat beeld is vertekend door een grote aankooporder in de zomer van 2021, toen ik mijn portefeuille herijkt heb. Mijn GAK is (uiteraard) hoger dan de ‘getimede GAK’ van € 95,45 die Geld Is Tijd gerealiseerd heeft. Maar ik heb ook gekeken naar het dividend, in deze periode heb ik in totaal op deze aangekochte stukken € 500,37 aan dividend ontvangen. Dat compenseert al bijna de helft van het aankoopverschil, en dan kijk ik alleen maar naar de afgelopen twee jaar.

Op 30 november 2022 bij sluiting van de beurs was de totale waarde van deze portefeuille € 27.430,26. Mijn eigen totale inleg was in deze periode € 27.570,51. Dat lijkt een klein verlies van € 140,25. Maar als ik het dividend meereken sta ik wel een klein beetje in de plus.

En bij een vaste maandelijkse inleg?

Ik heb ook nog even een analyse gemaakt van de performance bij een vaste maandelijkse inleg. In onderstaand voorbeeld koop ik elke maand het maximaal aantal stukken dat ik voor € 1.000,00 kan krijgen. Is de koers € 90,00 dan koop ik er 11. Is de koers € 105,00 dan koop ik er 9. En zo voorts. Als het totaal bedrag maar maximaal € 1.000,00 per maand is. Ik koop op de 25e, of op de eerste beursdag na de 25e als die datum in een weekend of op een feestdag valt. Als er een restbedrag overblijft dan vervalt dat, ik heb het niet meegerekend in de inleg van de volgende maand. Dat werd me te ingewikkeld op de maandagmiddag… Verder is de aanname dat ik koop tegen de hoogste koers van die handelsdag.

In deze periode was mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) bij deze strategie € 99,90. en ik zou in totaal 220 stuks VWRL gekocht hebben. Mijn GAK is (uiteraard) hoger dan de ‘getimede GAK’ van € 95,45 die Geld Is Tijd gerealiseerd heeft en ook hoger dan mijn eigen feitelijke GAK van € 99,17.

In deze periode zou ik in totaal op deze aangekochte stukken € 402,84 aan dividend ontvangen hebben. Dat compenseert ook al bijna de helft van het aankoopverschil, en dan kijk ik alleen maar naar de afgelopen twee jaar.

Op 30 november 2022 bij sluiting van de beurs was de totale waarde van deze portefeuille € 21.707,40. Mijn eigen totale inleg zou in deze periode € 21.978,03 geweest zijn. Dat lijkt een klein verlies van € 270,63. Maar als ik het dividend meereken zou ik ook hier wel een klein beetje in de plus staan.

Gedachten

Deze blogpost is zeker geen beleggingsadvies, het is slechts een feitelijke vergelijking van twee verschillende strategieën over de afgelopen twee jaar. Dat is voor een ‘buy-and-hold’ belegger een extreem korte periode.

Het verschil in gemiddelde aankoopkoers tussen de strategie van Geld Is Tijd en mijn eigen strategie was kleiner dan ik vooraf verwacht had. Nu is de volatiliteit van de koers van VWRL ook relatief beperkt geweest, die heeft in die periode bewogen tussen € 85,95 en € 110,80. En zelfs op de (voorlopige?) dieptepunten van 2022 is de koers nooit lager geweest dan € 90,96. Dat is nog steeds bijna 6% hoger dan de € 86 waarmee VWRL aan 2021 begon. Ik prefereer dus zelf mijn eigen strategie. Die kost me minder energie.

Zoals Geld Is Tijd terecht aangeeft werkt zijn tactiek alleen tijdens volatiele beursperioden. Bij een gestaag stijgende beurs loop je met markttiming alleen maar achter de feiten aan. Het blijft ook gokken wanneer je kleine hoeveelheden koopt en wanneer je grotere orders inlegt. Markt timen kost dus meer mentale energie, je moet er regelmatig over nadenken en een gokje nemen. Dat hoeft niet bij reguliere maandelijkse inleg. Geld Is Tijd concludeert ook dat hij toch nog steeds te defensief gekocht heeft. Maar dat is terugkijken met de wijsheid van vandaag… Die luxe heb je als belegger niet. Je handelt. Of je handelt niet.

Leg jij maandelijks in? Of jaag je op koopjes?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Belia / Opnieuwbegonnen

  In de crisissen van destijds, zoals 9/11 en de bankencrisis werd minder gekocht. De aankoopmomenten van pensioenfondsen waren duidelijk zichtbaar. De beurs veerde dan op. Het is lastig om een aankoopmoment vast te leggen. Aankopen en vasthouden is in alle gevallen het beste.

 2. Mr. Groeigeld

  De periode die jullie bekijken is relatief kort. Over langere periodes blijkt (uit studies) tijd in de markt vaak beter te werken dan timen van de markt. Ook zie je de dipjes dan bijna niet terug.

  Zelf time ik ook weinig, ik vraag me namelijk altijd af hoe ik dat goed kan bepalen (ik geloof niet zo in technische analyse). Wel koop ik bij als de markten flink zakken, misschien hoort dat ook bij timen van de markt?

  1. Toon

   In jou vergelijking geef je aan dat dividend het verschil tussen jou strategie en die van tijd is geld deels goedmaakte.

   Maar tijd is geld krijgt toch ook gewoon zijn dividend of heb je die verschillen erin meegenomen?

   1. Geldnerd

    Geld Is Tijd krijgt voor de VWRLetjes die hij gekocht heeft ook gewoon zijn dividend, dat klopt. Ik kan dat echter niet vergelijken omdat hij geen aantallen noemt in zijn blogpost. Op dit punt is het dus geen vergelijking, maar alleen een zo compleet mogelijk beeld van mijn eigen voorbeelden.

 3. Luxe of Zuinig

  Maandelijkse inleg, waar ik in het begin nog een beetje “schoof” tussen de aankoopdatum heb ik dat nu losgelaten omdat het marginaal verschil maakt op de lange termijn en het niet te voorspellen is natuurlijk. Gewoon kopen en klaar.

 4. geldistijd

  Je hebt de analyse gemaakt waar ik te lui voor was om te maken, respect! En zelfs met dezelfde spreadsheet kleurenschema :-).
  Ik denk dat we het met elkaars conclusies eens zijn: mijn taktiek werkte semi-toevallig, semi-“omdat de koers hortend en stotend aan het omvallen is”.

 5. Tuinman

  Een beetje off-topic, maar nog steeds niet overgestapt naar VWCE? Nog passiever handelen, toch?

  1. Geldnerd

   Nog steeds niet overgestapt inderdaad. En als ik overstap, dan doe ik dat alleen voor nieuwe aankopen.

   Dividend ontvangen voelt gewoon te lekker.

 6. Finansjaal

  Mooie grafiek heb je met de aankoopmomenten!

  Periodiek aankopen zonder naar de koers te kijken heeft mijn voorkeur. Je gaat toch geen significant verschil maken met een bepaalde aankoopstrategie, zeker niet wanneer je maandelijks aankoopt. Die energie is ergens anders dus waarschijnlijk beter besteed.

  Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat Lump Sum (in een keer beleggen) beter werkt dan in stappen aankopen (Dollar Cost Averaging). In veel gevallen heb je echter geen keuze, bijvoorbeeld doordat je afhankelijk bent van salaris. Hieruit blijkt wel dat geld zo vroeg mogelijk investeren beter is voor het rendement (wanneer je in een brede index belegt).

Reageren is niet mogelijk.