Van de automatische piloot af

Een aantal maanden geleden heeft Geldnerd zijn beleggingen op de automatische piloot gezet. Er werd al maandelijks na binnenkomst van mijn salaris automatisch geld overgemaakt van mijn lopende rekening naar mijn beleggingsrekening, maar (met dank aan SAXO AutoInvest) vanaf dat moment werd er ook elke maand automatisch een aankoop VWRL gedaan. Voor het ingestelde maximum totaalbedrag.

Maar na drie maanden ben ik daar nu toch weer mee gestopt. Niet omdat de dienst niet goed werkt, integendeel. Maar het past niet bij mij…

Ten eerste moet ik (zoals verwacht) alsnog handmatig de dividendopbrengsten beleggen. Rond het einde van elk kwartaal krijg ik van diverse ETFs een dividendbetaling in cash. Die wordt gestort op mijn beleggingsrekening. In de praktijk betekende dit dat ik in de eerste maand van elk kwartaal een hogere aankooporder in kan leggen. Maar daar kan AutoInvest niet mee omgaan. Die baseert de order op het ingestelde maximumbedrag, niet op het beschikbare saldo op de beleggingsrekening. Nu kan ik natuurlijk elk kwartaal eenmalig het ingestelde maximumbedrag verhogen. Maar dat is nou net niet het idee van AutoInvesten, vind ik. Jammer.

Daarnaast had ik me niet gerealiseerd dat AutoInvest ook fracties van aandelen koopt. Ik had ineens 0,3148 aandeel VWRL in mijn portefeuille zitten. Oh gruwel! Geldnerd heeft immers een heel sterke voorliefde voor ronde getallen. Ik heb zelfs mijn hypotheekspreadsheet zo opgebouwd dat de extra aflossing zorgt dat we elke maand een rond hypotheekbedrag overhouden. Een beleggingsportefeuille waarvan de koersen (en dus de waarde) elk moment fluctueert waardoor er nooit een rond bedrag staat, dat kan ik emotioneel nog net aan. Maar als ik dan ook bij het aantal stuks VWRL een bedrag na de komma zie staan, dat is teveel. Dat kan mijn (over)geordende brein niet meer aan.

Ik heb AutoInvest dus weer uitgezet. En leg vanaf deze maand gewoon weer zelf een order in. Ondanks de transactiekosten. Want het moet wel leuk blijven, dat beleggen. En heb natuurlijk tussentijds een order ingelegd om een passende fractie bij te kopen en weer op een rond getal aan stukken VWRL uit te komen in mijn portefeuille. Zodat het allemaal weer goed komt.

Heb jij ook rare tics?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Ties

  Is er geen VWRL variant die dividend automatisch herbelegd? Dat creëert overigens weer het ‘fractieprobleem’, dus misschien niet ideaal voor jouw brein 😉

  1. Geldnerd

   Die is er, VWCE. Heb ik overwogen.

 2. Marc

  Jazeker, ook met die ronde getallen. Het is bijna “erg” dat er weer rente betaald wordt op de spaarrekeningen haha. Die rare onafgeronde bedragen… die moeten gauw worden weggeboekt zodat er weer een mooi rond getal staat 😉

  1. Geldnerd

   Bij rente maak ik altijd snel wat extra geld over zodat er weer een rond getal staat….

 3. Ingeping

  Het is maar goed dat je geen Bitcoins wilt😄 Bij mij moet alles juist oneven zijn, het liefst zelfs priem. Bv. ook de tijd waarop ik de wekker zet. Makkelijkere tic om te hebben dan de jouwe, denk ik.

  1. Geldnerd

   Een tic is een tic….

 4. Nee, niet echt (gelukkig) 😉.

  Ik zit ook bij Saxo Bank (oude Binck klant) en log 1x per maand in op de 26/27ste, en pas binnen AutoInvest dan het bedrag aan (aan het beschikbare saldo), en maak een keuze op welke ETF(‘s) ik wil dat er belegd wordt die maand (28ste).

  Ik weet dat dat niet het idee van Autoinvesten is, maar het kost echt weinig tijd, bespaar op de transactiekosten, heb op deze manier alsnog keuzevrijheid waar ik in beleg, en vind het ook niet vervelend om te doen. Ook de fracties storen me niet.

 5. marijke

  haha, hier ook de tic om maandelijks het rentebedrag van de spaarrekening naar de lopende rekening te boeken zodat de spaarrekening een rond bedrag heeft en overboekingen naar de spaarrekening toe doe ik ook altijd met ronde bedragen. Qua hypotheek is dat niet te doen op het annuïteitendeel maar mijn aflossingsvrije hypotheekdeel staat ook op een mooi rond bedrag en los ik met ronde bedragen af.
  Ik denk dat veel mensen die goed met hun financiën bezig zijn de ronde-bedragen-tic wel hebben.

 6. Bas

  die fracties kunnen helemaal niet bij VWRL begreep ik, dat zijn een soort CFDs, nog een reden om het niet te doen. Vind het trouwens vreemd dat ze ondanks die fracties dan niet het hele bedrag aankopen dat je ingezet hebt. Als ik 1000 euro inzet dan wordt er voor ca. 975 aangekocht. Als je dan toch met fracties werkt, waarom dan niet het gehele bedrag inzetten? Het liefst zou ik die fracties uit willen zetten maar dat heb ik nog niet kunnen ontdekken.

  1. Geldnerd

   Ik heb contact gehad met de Servicedesk van SAXO, en die vertelden me dat je dit inderdaad niet uit kunt zetten. Misschien ooit.

Reageren is niet mogelijk.