Programmeer-seizoen is begonnen!

Seizoenen zijn toch een prachtig iets. In het Verre Warme Land waren ze er niet echt. Het was er 365 dagen per jaar zonnig en warm. Ja, er waren maanden waarin het nog warmer was dan normaal, er waren maanden met meer of minder wind, en er waren zelfs maanden met iets meer kans op regen dan normaal, maar dat was het dan ook wel. Nee, dan onze Nederlandse seizoenen! Alhoewel ze dit jaar natuurlijk wel een beetje in de war zijn geweest, met de lange, warme en vooral droge zomer. Die ook nog eens duurde tot ver in oktober!

Wisseling van seizoenen is altijd aanleiding voor veel discussie. Je houdt juist wél van de lente / zomer / herfst / winter *, of je houdt juist absoluut niet van de lente / zomer / herfst / winter * (* = doorhalen wat niet van toepassing is). Er horen rituelen bij, zoals de voorjaarsschoonmaak, of het wisselen van de zomer- en winterkleding. We eten verschillende dingen (stamppot, jummie!). Kortom, er verandert veel in onze leventjes bij de wisseling van de seizoenen.

De afgelopen maanden heb ik me natuurlijk ook beziggehouden met een ‘zomerproject’: de aanleg van onze tuin. Daar is toch best veel tijd in gaan zitten. En ook op mijn werk was (is) het een drukke tijd. Dat betekent dat andere hobby’s eronder geleden hebben.

Mijn postzegelverzameling is bijvoorbeeld niet bijgewerkt. En ook mijn sigarenbandjesverzameling loopt hopeloos achter.

Zo heb ik deze zomer nauwelijks naar mijn spreadsheets omgekeken. Ja, ik heb de beleggingsrapportage wekelijks gedownload en verwerkt. En eens in de paar weken de financiële administratie. Maar er is nauwelijks geprogrammeerd. Terwijl ik zoveel ideeën had en heb. Mijn integrale dashboard is nog steeds geen stap verder. En ook mijn beleggingsspreadsheet is dringend aan een grote onderhoudsbeurt toe. Ik heb allerlei ideeën voor nieuwe grafieken, functies en rapportages. Die heb ik allemaal verzameld, als ik een idee heb dan schrijf ik het op. Die lijst is inmiddels behoorlijk lang.

Het enige programmeerprojectje dat ik wel heb afgerond, is de eerste versie van mijn FIRE Calculator voor Loonslaven. Maar ook daarvoor heb ik nog een stapeltje e-mails en berichtjes met verzoekjes tot verbetering/verandering en foutmeldingen. Sorry, beste lezers die de moeite nemen om te reageren! Maar ik ben er nog niet aan toegekomen.

Maar er is hoop. Want nu de bladeren vallen en het buiten kouder wordt, is het weer tijd voor binnenactiviteiten. Oftewel: het programmeerseizoen is weer begonnen. Waar de een het heerlijk vindt om onder een dekentje met een kop thee voor de televisie te zitten, of een boekje te lezen, vind ik het daarnaast ook heerlijk om me een aantal uren vast te bijten in een puzzel. Oftewel: al die ideeën te vertalen in programmacode die werkt. Daarnaast heb ik ook nog steeds mijn voornemen om JavaScript te leren, daar wil ik dit komende programmeerseizoen ook mee verder. En ook Python wil ik uit gaan proberen. Ik heb er zin in!

Wat verandert er bij jou bij de wisseling der seizoenen?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Fire_Me_Up

  I hear you! Ik ben dit weekend gaan graven op internet en kwam een heleboel moois tegen om te analyseren. Maar ontwikkelen kost tijd.

  Ik kon gisteravond niet slapen en heb tot middernacht ook maar een grafiekje + figuur gemaakt om de S&P500 door de history te analyseren. Ik was ook alweer vroeg wakker en ben gelijk weer verder gegaan natuurlijk.

 2. FireMe

  Dit soort seizoenen zorgen altijd voor knutsel- en experimenteertijd, bij mijn ontaard dit zich meestal in elektronica-projectjes; soldeerbout warmstoken en dingen in elkaar flansen. Qua programmeren staat Python ook op mijn lijstje; ik werk er wel mee maar nog te weinig naar mijn zin.

 3. Lekker hoor, dat knutsel en gepriegelwerk, ik hou er ook wel van! Alles op zijn tijd toch? Het is en blijft immers een hobby! Ik heb nog geen “ingewikkelde” excelsheets gebouwd maar wie weet komt dat nog eens. Sta wel bekend om mijn vele scenario berekeningen in excel, “Saska zal er wel weer een excelsheet voor hebben”, zegt mijn vriend vaak…. Slaat de hobby dan te ver door?

  1. Geldnerd

   Wat anderen ‘te ver’ vinden, en wat ik ‘te ver’ vind, dat zijn twee verschillende dingen die niet noodzakelijk met elkaar overeen hoeven te komen…

 4. leesgraag

  Je hoeft je niet te excuseren hoor! Wij hebben jou niet ingehuurd maar krijgen een gratis super service.

  Het is al heel mooi dat je dit doet en dan ook nog met ons wilt delen, dank daarvoor.

  Ik wacht geduldig af op verbeteringen of nieuwe knutselwerken.

 5. Nicole Orriëns

  Mijn koffiekopjes : ) Ik heb speciale kopjes voor elk seizoen.

 6. Genoegzaam

  Wat werk betreft lopen werkzaamheden en daadwerkelijke seizoenen hier nogal eens door elkaar heen. Zo zat ik een aantal weken geleden met de tuindeuren wijd open te zwoegen op een project voor kerst, en werk ik momenteel aan iets dat gerelateerd is aan de periode net na de zomervakantie. Tja…

Reacties zijn gesloten.