Irrationele beslissingen

De weg naar financiële vrijheid is geplaveid met gevechten tegen je gevoel en je onderbuik. FOMO (Fear Of Missing Out) en YOLO (You Only Live Once) zijn twee voorbeelden van menselijke emoties die je veel geld kunnen kosten. Mijn eigen beleggingsblunders vallen ook in die categorie. Hebzucht komt je duur te staan. Soms vind ik mijn onderbuik dan wel weer een goede raadgever. Als iets slecht voelt, dan doe ik het niet. Ik wil iets rationeel begrijpen en het moet ook goed voelen.

En soms weet ik het gewoonweg niet. Zoals deze week. Ik heb nog een vrij-opneembare-spaarrekening-met-hoge-rente, die ik gebruik als rekening voor mijn buffer. De rekening is bij een andere bank dan waar ik mijn lopende rekening aanhoud. Nu is dat ‘hoge-rente’ natuurlijk relatief. De rente was ‘vroeger’ relatief hoog. Nu is ‘ie nog steeds 8 keer de rente bij mijn ‘lopende bank’ (0,25% versus 0,03%), maar dat is nog net het verschil tussen ‘niets’ en ‘helemaal niets’. Tot nu toe heb ik dit jaar € 45 aan rente opgebouwd, dat zou dus ongeveer € 67,50 zijn voor het hele jaar. Dat is, in een gemiddeld jaar met 7% rendement, de equivalent van € 1.000 extra in mijn beleggingsportefeuille.

Afgelopen weekend heb ik een bedrag van mijn bufferrekening overgemaakt naar de lopende rekening. Iets met liquiditeit gladstrijken en geplande uitgaven voor de tuin. En toen gebeurde er iets dat mijn onderbuik triggerde. Het geld verscheen maandag niet op mijn lopende rekening. Maar pas dinsdagochtend. En dat ergert mij. Mijn verwachtingspatroon anno 2018 is hoger dan dat. Ik weet dat het, door trage ontwikkelingen bij grote systemen als het bankwezen, nog even duurt voordat het een kwestie van seconden is. Maar ‘op-zaterdag-de-boeking-doen-en-op-dinsdagochtend-om-09.00-uur-het-geld-op-de-rekening-zien’ voelde wel erg slecht. En toen bedacht ik me: zolang de rente zó laag is, waarom haal ik dat geld dan niet gewoon terug naar de huisbank? Want die paar tientjes maken het verschil niet.

Volkomen irrationeel, ik weet het. Want 10 jaar die 6 tientjes is wel weer een leuk bedrag. Maar nogmaals, ook weer niet meer dan nu € 1.000 extra op de beleggingsrekening zetten met een voldoende lange tijdshorizon. Eén nadeel van het terughalen kon ik al wel verzinnen. Het geld is dan makkelijker toegankelijk, de drempel om aan de buffer te komen wordt wel lager. Maar dat is ook het enige bezwaar dat ik op dit moment kan verzinnen.

Dat we niet denken dat mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven, geen financiële problemen hebben… Het zijn andere problemen, dat wel.

Hoe ga jij om met emoties rond je financiën?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. de budgetman

  Ik volg m’n financiële onderbuikgevoel ook, maar heb wel met mezelf afgesproken dat ik bij het verkopen van aandelen er eerst nog een nachtje over slaap.

  Het ‘probleem’ van een vrij toegankelijke te grote bufferrekening heb ik opgelost door het grootste deel in 4 deposito’s vast te zetten. Ieder kwartaal valt er één vrij die ik dan weer voor een jaar vastzet. Zo kan ik altijd binnen 1 jaar over de volledige buffer beschikken, zonder dat er een grote hoop geld direct beschikbaar is.

 2. leesgraag

  Toch zou ik (ondanks het ongemak), dat geld daar laten staan.
  Er is nog een nadeel: zodra de rentes weer een fractie gaan stijgen, is dat bij die bank natuurlijk eerder en misschien zelfs iets meer dan bij je huisbank.

  Dat is (zegt mijn onderbuik) de reden dat ik mijn “andere” spaarrekeningen ook laat bestaan.

 3. Karin

  Die vertraging (samen met de rente uiteraard) Is juist één van de redenen waarom ik mijn buffer daar heb geparkeerd. Even snel opnemen is er niet bij. Dus altijd een momentje van bezinnen.

  1. Van her naar HOT

   Precies hoe ik het ook doe, al scheelt het voor mij vaak maar een halve dag. Anders is de verleiding om uit te geven wel erg groot. Op mijn lopende rekening heb ik een minibuffertje voor het geval ik echt direct iets moet.

 4. Genoegzaam

  Ach ja, problemen houd je toch wel ;). Maar inderdaad, ik ken het. Momenteel is het de vraag hoeveel ik gemiddeld per maand ga verdienen. En dus is het bedrag op mijn lopende rekening ineens een stukje hoger dan ik normaal aanhoud. Puur een emotionele beslissing (stel, ik verdien weinig. Dan heb ik in ieder geval nog genoeg), terwijl ik rationeel ook heus wel weet dat het op andere plaatsen veel lucratiever bewaard wordt dan op die lopende bankrekening…

Reageren is niet mogelijk.