Mijn investeringsblunders

 • Berichtcategorie:Beleggen

Prachtig blogje afgelopen week bij Cheesy Finance over beleggingsblunders. Het deed me denken aan de serie blogs die een tijdje geleden verschenen is over de lessen die we geleerd hebben als huiseigenaar. Leren van elkaars fouten, en ze delen zodat anderen ze niet hoeven te maken. Alhoewel ik ook besef dat mensen van nature eigenwijs zijn, en vooral denken ‘dat overkomt mij niet’….

Zelf heb ik in mijn leven ook het nodige leergeld betaald. Niet alleen met mijn hypotheken, maar ook met een woekerpolis. En met investeringen, ook al heb ik me nog nooit beziggehouden met sprinters, turbo’s en opties… In navolging van Cheesy Finance in deze blogpost dus mijn belangrijkste / duurste blunders op een rijtje.

Ik was er al vroeg bij met beleggen. Vanaf ongeveer mijn 12e werd er al af en toe spaargeld in een aandeel gestoken. Van ETFs en index trackers had toen nog niemand gehoord. Geen Binck, geen De Giro. Beleggen deed je bij je bank, en de orders gaf je telefonisch op, of mondeling in het bankkantoor tijdens openingstijden. Voordat jullie denken dat Opa Geldnerd sentimenteel wordt, dat mis ik allemaal niet. Ik ben erg gelukkig met de mogelijkheden die we anno nu hebben.

Op die leeftijd was duizend gulden (€ 450) veel geld, maar dat was ongeveer wat ik in zo’n aandeeltje stak. Soms ging dat goed, bijvoorbeeld met DocData, een bedrijf dat machines maakte om CD’s te persen. En soms ging het gruwelijk mis. Zoals met TextLite, een bedrijf dat zaktelexen en lichtkranten zou produceren. Ze gingen in 1984 naar de beurs. En in 1990 spectaculair failliet. In de onderzoeken daarna kwam van alles aan het licht. Sjoemelende directeuren, onoplettende accountants, slapende commissarissen. Maar ik was mijn inleg kwijt. Hoeveel het was, weet ik niet meer precies. Ongeveer € 450, denk ik. Terugkijkend ook niet bepaald een breed gespreide portefeuille en zo. Dat was geen beleggen, maar speculeren.

Na mijn studie heb ik een tijdje te maken gehad met ‘insider trading’ bepalingen, in verband met het werk dat ik toen deed. Dat beperkte mijn mogelijkheden om te beleggen nogal, dus mijn activiteiten hebben toen even op een laag pitje gestaan. Ik werd pas weer meer actief aan het einde van de jaren negentig. Mooi op tijd om leergeld te betalen in de dotcom-crisis… Vanaf dat moment hield ik alles ook keurig bij in spreadsheets. Nog niet zo geavanceerd als de huidige, maar ik kan alles mooi terugvinden.

Zoals ik al schreef, ik heb me nog nooit beziggehouden met sprinters, turbo’s en opties. Gewoon aandelen en later beleggingsfondsen. Maar ook daar kun je mooie blunders mee maken.

Zo ben ik in 2000 bij de beursgang enthousiast ingestapt in NewConomy, de bijdrage van Maurice de Hond aan de internetbubbel in Nederland. Het internet was in opkomst en alles zou anders worden. Dus gekocht op € 10,50, en later nog bijgekocht op € 15,00. Een jaartje later uitgestapt op € 1,77. Gelukkig maar 100 aandelen, maar dat leverde toch een verlies van € 1.100 op.

Medio 2000 ben ik ook ingestapt in het Robeco Medical Biotech fonds. Want biotechnologie zou het helemaal gaan maken, en Robeco was natuurlijk een goede manier om daarvan mee te profiteren. Van kostenratio’s had ik nog nooit gehoord, ik weet ook niet of ze in de documentatie stonden. Ik weet eigenlijk niet eens of ik die documentatie gelezen heb. Tussendoor ook nog een paar keer bijgekocht, totale investering zo’n € 3.250. En uiteindelijk in 2004 de positie afgesloten met een verlies van zo’n € 1.150. Later heb ik overigens alsnog goed meegeprofiteerd van de biotech, met het Franklin Templeton Biotechnology Discovery Fund. Die meer dan verdubbelde in een paar jaar tijd.

Verder dacht ik in 2006 dat de crisis in Japan wel tot het verleden zou behoren. Dus heb ik voor € 1.750 Merril Lynch Japan Opportunities Fund gekocht. En dat begin 2008 weer verkocht, met een verlies van € 1.000.

Laten we verder ook mijn avonturen met SNS Reaal niet vergeten. Zat in de problemen, zou helemaal goed komen. In 2008 heb ik 200 stuks gekocht voor iets meer dan € 8 per stuk, en daar kreeg ik op 3 januari 2011 nog € 3,20 per stuk voor terug. Ook een verlies van € 1.000 op deze positie.

Uiteindelijk heb ik hiermee langzaam geleerd dat de aandelenmarkt niet rationeel is, en dat ik zeker niet slimmer ben dan de markt. Integendeel… Dus de markt volgen is voor mij de beste strategie. Af en toe kijk ik nog terug naar mijn oude spreadsheet met deze blunders. Om mij eraan te herinneren dat ik beter niet aan individuele aandelen en specifieke fondsen kan beginnen. Om over ingewikkelder en meer riskante mogelijkheden nog maar te zwijgen. Gewoon mijn eigen, saaie indextrackers. Dat geeft op de langere termijn de beste kans op succes.

Welke dure lessen heb jij geleerd in beleggingen?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. M - TwoPennies

  Wij hebben tot nu toe geen dure lessen geleerd. Wel begonnen met beheerd beleggen in een actief beleggingsfonds, maar dat deden we met 50 euro per maand en daar kwamen we snel genoeg achter dat dat niks was. Dus hooguit een paar euro verloren toen we de inleg overboekten naar De Giro.

 2. Team CF

  Valt de schade eigenlijk ook nog mee. Maar gelijk heb je, saai is beter!

 3. MrPFP

  Mijn dure les was DAF in 1993. In de overtuiging, dat de Nederlandse staat dat oerhollandse bedrijf echr niet failliet zou laten gaan, kocht ik een call-opties.
  Ze gingen echter failliet en ik was mijn.geld.kwijt. Van die mogelijkheid was ik me trouwens volledig bewust. Was er zelfs voldoende voor gewaarschuwd door de bankmedewerker.
  Ging gelukkig omgerekend om maar ongeveer € 400. Een hoop geld voor mij toen.
  Een betere leerschool kun je eigenlijk niet krijgen 🙂

  1. Geldnerd

   Tsja, de overheid stelt wel vaker teleur. Overigens was je dat geld waarschijnlijk in een reddingsoperatie ook kwijtgeraakt…

 4. Valt best mee allemaal.
  Waar ik nog interessant zou vinden, is wat als je ‘buy and hold’ had gedaan – het leitmotiv wat ik nogal eens tegen kom? Was e.e.a. dan beter / slechter uitgepakt.

  1. Geldnerd

   Dat is een goede vraag. Ga ik me eens in verdiepen! Blog volgt.

 5. Project Lonica

  Kijk, jij hebt écht belegd. Ik ben een groentje en heb er pas de afgelopen twee jaar wat geld in gestoken. Alleen in indextrackers, zonder die helemaal uit te pluizen. Ik heb gewoon van alles wat genomen, met het idee dat het dan wel los zal lopen.

  Maar tot nu toe alleen nog maar een opgaande markt meegemaakt, dus misschien kan ik over een jaar ook wel een beleggingsblunderblogje schrijven.

 6. FireMe

  Leuk stukje Geldnerd! Beleggen is voor mij iets van de laatste 2 jaar (helaas / of juist niet). Mijn foutjes waren de eenvoudige beginnersfoutjes; vol inzetten op 1 bedrijf en verwachten dat je na een paar weken winst hebt, daarnaast geld in pennystocks, uiteindelijk niet echt veel verlies gemaakt doordat ik “jullie” ontdekte.

  Indirect heb ik wel te maken gehad met andere dure beleggings-producten zoals de “Winterthur Windex Optimaal” woekerpolis en in een verder verleden: de Waardye verzekering van Stad Rotterdam / ASR, adviseur raadde ons aan om hier ons spaarloon in op te sparen, ik denk dat er aan het eind van de rit 40% over was van onze inleg.

 7. Zó jammer dat ik mee kan praten. Ik schaam me er wel voor dus hier de korte versie dan hoef ik er zelf niet over te bloggen. In ’98 of ’99 kocht ik met mijn toenmalige vriend een huis. Een prachtig huis: trapgevel, roedeverdeling, balkenplafonds en meer van dat soort details. We overboden 10% (!). Mijn ex wilde een beleggingshypotheek, hij had geld en deed een eerste storting van 40k gulden. Ik tekende netjes een schuldbekentenis voor de helft van dat bedrag. In 2003 was de koek op, gingen we uit elkaar en verkochten het huis. Die 40k euro was zo’n 14k minder waard geworden. En dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik belegd had met geleend geld. Mijn geluk was dat het huis dusdanig meer waard was geworden dat ik er zonder schulden uitkwam, maar een fiasco was het wel. Het enige positieve was dat ik had bedongen dat ik persé geen beleggingshypotheek met ondoorzichtige kostenstructuur wilde, maar een beleggingsrekening verpand aan de hypotheek. Anders was het waarschijnlijk slechter afgelopen.

  1. Geldnerd

   Aan een beleggingshypotheek heb ik me ook schuldig gemaakt, maar die zonde had ik al opgebiecht. Die hoefde ik van mezelf dus niet nog een keer op te biechten…

 8. Anne J

  Beleggen via de huisfondsen van mijn bank (de kosten zijn veel te hoog) , in 2008 wakker geworden en alles geswitched naar indextrackers van Vanguard en Meesman. Beleg al sinds 1996, duss heb al de nodige ups en downs meegemaakt. Ooit begonnen met aandelen KPN toen die geprivatiseerd werden, maar al wel vrij snel overgegaan op inleggen bij beleggingsfondsen. Qua hypotheek ltijd een 100% aflossingsvrije hypotheek gehad, en in 2012 op het laatst een groot gedeelte omgezet in banksparen. Is een prima en voordelige combinatie. En verder geen woekerpolissen o.i.d.

 9. Geldboom

  Hier ook een tweetal lesjes geleerd. Mijn allereerste belegging was tijdens de start van de daling van de olieprijs een paar jaar geleden. Ik dacht, mooi moment om in te stappen want de olieprijs gaat wel weer stijgen. Geen enkel onderzoek gedaan en de eerste de beste ETF in olie aangeschaft voor €2.500. Staat nu nog op een verlies van €500, maar heeft op verlies van €1.500 gestaan. ETF blijkt ook olieprijs niet 1 op 1 te volgen. Daarnaast wilde ik profiteren van de Pokémon hype, snel aandelen Nintendo gekocht maar zij bleken helemaal niet de ontwikkelaar van het populaire zoekspel, positie afgesloten met verlies (weet niet precies). Heeft me wel geleerd om goed onderzoek te doen!

 10. de budgetman

  Pfff, heel erg herkenbaar allemaal. Zelf ook ‘blind’ingestapt, veel teveel kosten gemaakt en hier en daar dik verlies genomen.
  Ik zal dit blogrondje aanvullen met mijn missers, hoewel ik geen spreadsheets heb bijgehouden..

 11. mariimma

  Ik vind dat best meevallen, qua “fouten” en “schade”!
  Dat valt ruim binnen de marges van wat ik “risico” noem…

 12. Op zich redelijk beperkt; ik kocht aan het begin van mijn beleggingsperiode wat ‘penny stocks’. Ik wist eigenlijk wel dat het niet zou werken, maar wilde toch even kijken. Iets met zelf je neus willen stoten enzo. Die kelderden natuurlijk direct. Overigens heb ik net toevallig wel een paar dingen in een piek kunnen verkopen, dus we hebben het dan echt over een schade van nog geen twee tientjes.

  Nu zit ik nog steeds in relatief veilige ETF’s e.d., maar ik houd mijn ogen wel open. Grote kans dat ik straks ook nog wel een paniekmomentje heb als de beurs weer keldert. Dan is het zaak om vooral te blijven zitten en géén extra fout te maken. Zal best even lastig zijn, maar laten we hopen dat ik hier niet straks nog iets bij te vullen heb 😉

 13. Suvorov

  Stock picking. By far mijn grootste fout. Biotech, IT, van die stocks die ineens als een malle kunnen gaan lopen. Of spectaculair falen… Dat laastste gebeurde dus. Heeft me wel $10-15K gekost, denk ik.

  Ook instappen wanneer solide bedrijven een klap krijgen en er 10-15% van de koers afgaat. Komt wel goed… Misschien, misschien ook niet. In mijn gevallen niet. 🙂

  Daarnaast heb ik een tijd in het buitenland gewoond en als expat wordt je bestookt door allerlei vage bedrijfjes die je gouden bergen voorspiegelen. Ook ingestapt. Dom. Heel dom. Bleek een scam, alles kwijt. Gelukkig geen enorme bedragen, maar greed is echt niet altijd good…

  Nu ETFs, slow and steady, geen adrenaline, maar wel rust. Zelfs die procent op en neer check ik meerdere malen per week. Grafiekjes, formules, alles in een file gegoten. Er verandert natuurlijk vrijwel niets, maar het is een beetje als staren naar het rouletteballetje in het casino of zo. Zoek nu alleen niet meer die ene “klapper”. Ouder en wijzer 🙂

  Heb midden 2017 wel €15K (“speelgeld”) in crypto gestoken, maar toen ik op €35K (was €100K) stond alles eruit gehaald. Had meer kunnen zijn, misschien over een half jaar ook 0. Fouten zijn meestal niet killing, niet leren van je fouten – dat is killing.

 14. niettot71

  De enige fout die ik gemaakt is door pas te gaan beleggen toen ik 31 was. Veel te laat achteraf. Gelukkig had ik mezelf flink goed ingelezen alvorens te gaan beleggen en was ik meteen aan indexbeleggen begonnen. De welbekende VTI/VXUS combi.

 15. dertigermetkids

  haha hier ook vooral de fout pas laat te gaan beleggen wegens niet durven.. t idee hebben dat je heel veel van de economie en politiek moet begrijpen om te kunnen beleggen.. sinds vorig jaar zijn we begonnen met inleggen bij binck.. etf’s heet dat volgens mij 😉 (daar heeft mn man zich in verdiept :p ) en hij heeft geinvesteerd in cryptocoins.. ook niet zo’n denderend succes… 😉 we zijn nu 34 en 33 dus “vrij laat” begonnen. gelukkig wel een spaarpot ondertussen, dus kunnen nu verder gaan focussen op investeren/beleggen/extra aflossen of wat we maar willen. fijn gevoel (uiteraard nog wel gewoon werken hoor 😉 zo vroeg zijn we echt nog niet FIRE.. juist door t late beginnen idd)

 16. Financefitgirl

  Ik ben pas een paar maanden geleden begonnen met beleggen. Eigenlijk helemaal niet zo in verdiept, heb gewoon een aantal ETF’s gekocht via DeGiro waar ik vaker over las bij bloggers (zoals jij ;-). Een mini portefeuille van net €1000, waar ik elke maand €200 bij stort. Ben vooral heel benieuwd of het me lukt rustig te blijven en niet te verkopen in een neergaande markt (wat uiteraard wel mijn strategie is). Mijn leergeld zal waarschijnlijk dus nog komen ;-).

  1. Geldnerd

   Ja, een echte neergaande markt wordt ook voor mij een uitdaging. Mijn portefeuille is inmiddels zodanig gegroeid dat ik zelfs bij 40% daling nog geen verlies maak ten opzichte van mijn inleg, maar ook ik weet niet zeker of het mij gaat lukken om dan op mijn handen te blijven zitten.

Reacties zijn gesloten.