Een andere beleggingsstrategie?

Naar aanleiding van mijn recente pensioenblog kreeg ik een vraag van KruidigMeisje die mij ook aan het denken zette. Ze is zich aan het inlezen op beleggen en blijft het een eng idee vinden. En vervolgens stelde ze de essentiële vraag: Maar hoe zorg je dat je behoorlijk kunt slapen, zonder dat je veel geld spendeert aan een beheerder voor je geld (vermogensbeheerder, of inkopen in een fonds waarbij je kosten betaalt voor een fondsbeheerder, etc)?

Als je bewust met je financiën bezig bent, kom je vroeg of laat op het punt dat je op zoek gaat naar meer rendement. Je hebt langere-termijn doelen die je wilt of moet bereiken. Daar heb je een bepaald rendement voor nodig. En dat rendement kun je niet (altijd) behalen met sparen. Kijk maar naar het verloop van de hoogste rente voor een Nederlandse spaarrekening zonder voorwaarden sinds 2005 (bron: WijzerSparen.nl). Die grafiek houdt op in 2015, maar we weten allemaal dat het sindsdien niet beter is geworden met de spaarrente.

2016-02 Hoogste Spaarrente

Beleggen is dan voor veel mensen de logische volgende stap. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben er het geld niet voor. Het is niet verstandig om te beleggen met geld dat je niet voor langere tijd kunt missen. Want wat als je het geld plotseling nodig hebt, en de beurs is net met 10% gedaald? Maar er zijn ook andere redenen waarom beleggen misschien niet de juiste keuze is. Want stel dat je wakker ligt na iedere dag waarop de beurs en jouw portefeuille 2% gedaald zijn? Dat is het echt niet waard. Ik beleg al heel lang, en weet dus dat er gelukkig ook dagen zijn waarop de beurs (en mijn portefeuille) met 2% stijgt. Maar je weet meestal niet wanneer dat zal gebeuren.

Vermogensbeheerders moeten hun klanten tegenwoordig ‘testen’ op dit punt. Zoals ik al eerder geschreven heb beleg ik deels via Alex Vermogensbeheer, en die hebben daar een uitgebreide vragenlijst voor. Maar dat blijft een theoretisch iets. Want je kunt wel invullen dat je niet wakker ligt van een koersdaling van 10%, maar dat weet je pas zeker als het je echt gebeurd is. Je moet het meemaken om te weten hoe het voelt (meestal niet leuk, tenzij je put-opties hebt…). Dan nog geeft zo’n vragenlijst wel een indicatie. Geldnerd kent verschillende mensen die van de vragenlijst het advies kregen om te gaan sparen…

Maar er is hoop. Want ‘beleggen’ is een veelkoppig monster. Er zijn heel veel strategieën mogelijk. Ieder met z’n eigen voor- en nadelen, z’n eigen kosten en z’n eigen risico. En met een eigen rendementsverwachting. Maar dan nog: het blijft een verwachting, een gemiddelde, en je blijft afhankelijk van de grillen van ‘de markt’. Wij zijn geen van allen Warren Buffett of John de Mol, die door het doen van een aankoop of een verkoop de koers van een bedrijf stevig kunnen beïnvloeden.

Zelf heb ik een semi-passieve strategie. Ik koop geen individuele aandelen, alleen aandelenfondsen en indextrackers. Ik beperk het aantal transacties wat ik doe. Ik heb maar een paar actieve fondsen. Maar ik ben er wel actief mee bezig, elke week. En binnen de Beleggingsclub waar Geldnerd lid van is ken ik ook mensen die een zeer actieve strategie hebben. Sommigen doen zelfs aan ‘intraday trading’, fondsen kopen en het dezelfde dag (soms al na minder dan een half uur) weer verkopen. Arbeidsintensief en riskanter.

Je kunt ook ‘helemaal passief’ gaan, in lijn met het advies wat ik aan KruidigMeisje gaf. Lagere kosten, minder risico. Wat in zo’n geval zou kunnen werken is een strategie bestaande uit 3 elementen:

 1. Zoek een paar zo goedkoop mogelijk breed gespreide indexfondsen, bijvoorbeeld Vanguard Global Stock Index Fund (MSCI World Index) en Vanguard US500 Stock Index Fund (de S&P500 index) – en vergeet mijn disclaimer niet.
 2. Leg elke maand een vast bedrag in. Op die manier koop je automatisch minder als iets hoog staat, en koop je meer als het laag staat.
 3. Kijk zo min mogelijk naar de stand van je beleggingen. Op die manier voorkom je dat je in paniek raakt. Het is het niks doen wat mij zelf de meeste energie kost… Maar slechts één keer per jaar kijken (bijvoorbeeld als je de belastingaangifte moet doen) is misschien wel vaak genoeg.

En dan nog is het: leren leven met de gedachte dat er ook momenten kunnen zijn dat het minder gaat. Dus beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. 5 – 10 jaar is eigenlijk wel een minimale horizon.

Hoe heb jij leren wennen aan het risico van beleggen?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Kreupelgeld

  Je gaat wennen aan het risico door het risico te nemen. Je ervaart dan wanneer je winst wil nemen (als de koersen stijgen) en wanneer je verkoopt bij dalende koersen. Went het nooit? Dan is sparen waarschijnlijk een betere optie.

  Ik heb inmiddels ervaren dat samengeknepen billen de beste indicator zijn om aan te kopen. Dalen de koersen meer dan 10%? Dan is bijkopen misschien veel verstandiger dan in paniek verkopen.

 2. Meneer en Mevrouw

  Je went eraan door het te doen inderdaad. Lees je in en bedenk je dat het echt niet zo gek is om in de 1600 grootste bedrijven een stukje te kopen. Verder niet beleggen met geld wat je niet kan missen en rustig aan opbouwen. Alles went… 😉

 3. ikke

  De allereerste aandelen die ik kocht waren van KPN. Dat was nog in het gulden tijdperk. Daarna kocht ik Getronics voor 10 cent per stuk. Een paar weken later verkocht voor 45 cent per stuk. Maar ja, ik koop nooit meer dan voor 300 euro aan aandelen. Dat was het meeste wat ik verdiend heb aan aandelen.
  Verder heb ik nu nog aandelen in wat vroeger Fortis was. Voor 300 euro gekocht, is nu zo’n 1000 euro waard. Dividend is net niet genoeg om de bewaarkosten van de bank te dekken. Ik zie het als een appeltje voor de dorst want ze staan niet in mijn kasboek.
  En ik heb van mijn werkgever aandelen gekregen, een Frans bedrijf dus in de CAC40.
  Met SNS heb ik vette pech gehad, kostte mij 300 euro. Jammer, Jeroen heeft ze afgepakt. Losse aandelen vind ik gewoon leuk om te doen. Het kopen, en rustig afwachten. Leuker dan een avondje casino 😉
  En nu wordt het tijd dat ik wat meer grote mensen gedrag ga vertonen en mij op een verantwoorde manier bezig ga houden met aandelen en fondsen.

  En daarom ben ik blij dat ik jouw blog heb gevonden. Ik ga hier heel veel leren 🙂

Reacties zijn gesloten.