Neveneffecten van gemak

201602 Contactloos BetalenIn december was Geldnerd weer eventjes in Nederland. En toen viel het me al op: de opkomst van het contactloos betalen. Mijn eigen Nederlandse bankpas heeft de functionaliteit nog niet, en in het Verre Warme Land doet men er helemaal nog niet aan. Maar op steeds meer plekken in Nederland zag ik mensen hun bankpas ‘in de buurt’ van de betaalterminal houden, in plaats van in de terminal steken.

Gemak dient de mens. Ik had er al wel over gelezen (Geldnerd verslindt alles wat over financiën en technologie gaat). Contactloos betalen werkt op basis van Near Field Communication (NFC). De  contactloze betaalpas heeft een chip die, zodra ‘ie van buiten geactiveerd wordt, de betaalgegevens doorstuurt naar de betaalautomaat. De betaalautomaat controleert de betaling met de bank en keurt deze direct goed of af, net als bij een ‘gewone’ pinbetaling. De onderliggende technologie is al meer dan 30 jaar geleden gepatenteerd en werd in 1997 voor het eerst toegepast in Star Wars speelgoed, las ik. En ja, in dat ‘van een afstand’ zit natuurlijk een risico. Want dat kunnen kwaadwillenden ook, zoals we afgelopen week uitgebreid in de pers konden lezen.

Nieuwe technologie is vaak fijn. Het maakt ons leven gemakkelijker. Daarom ben ik er vaak enthousiast over. Maar het heeft soms ook minder leuke neveneffecten, waar we mee om moeten leren gaan. De simpele oplossing in dit geval is je bankpas inpakken in een materiaal dat elektronische signalen van buiten blokkeert, zoals aluminiumfolie. Of de functionaliteit uitzetten via de website van je bank. Maar er zijn ook al prachtige producten voor.

201602 Secrid WalletIk ga dus even een mooi Nederlands product pluggen. Ik heb geen aandelen en krijg er ook echt niet voor betaald. Maar toen een tijdje geleden mijn portemonnee aan vervanging toe was, heb ik een SecrID gekocht. Een portemonnee met een aluminium behuizing voor pasjes. Dus minder risico op beschadiging, en ze kunnen niet van een afstand uitgelezen worden. Er is dan ook geen kans voor contactloze zakkenrollers. Ik ben er erg enthousiast over, ik zou willen dat ik het verzonnen had!

Heb jij jouw contactloze betaalpas al ingepakt in aluminiumfolie?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. BespaarBalans

  De betreffende pashouders van onze bank kwamen vandaag per post binnen. Ik heb zo’n vermoeden dat deze niet lang mee gaan, gezien de kwaliteit ervan. Nu mijn portemonnee echt versleten is, ga ik eens kijken of er op de genoemde website iets van mijn gading tussen zit 🙂

 2. VeggieMo

  Ik heb de optie contactloos betalen uit gezet. Ik gebruik het nooit. Ik betaal liever contant.

 3. Bespaarzuinig

  Nee mijn pasjes zitten nog niet in aluminiumfolie, maar naar aanleiding van jouw stukje ga ik eens kijken of ik dat contactloos betalen uit kan zetten. Da’s net zo handig.

 4. Bon

  Ik heb ook een secrid gekocht. Het was wennen, maar het is echt handig in gebruik. Nu wil ik niet anders meer gebruiken. Ik denk er trouwens oven om een nieuw bankpasje zonder contactloos betalen aan te vragen. Ik zit bij die bank waar je het niet online uit kan schakelen. Maar omdat je id-kaart en de ov-chipkaart, enz. ook iets dergelijks uitzenden is een secrid erg handig om ze te beschermen tegen kwaadwilligers.

 5. Ineke

  Ik heb nog niet zo’n pas en als ik hem krijg ga ik die optie uitzetten. Veel te fraudegevoelig en hoeveel moeite is het nou om dat pasje even in het apparaat te doen. Je pint toch geen 20 keer per dag? Ik tenminste niet…. En om er speciaal iets voor aan te schaffen om me te beschermen tegen criminelen gaat me echt te ver. Het is iets als een tas zonder sluiting aan te schaffen zodat ze zo je portomonee kunnen pakken om er vervolgens een aparte klep voor aan te kopen…. Niet elke vernieuwing is een verbetering…

 6. greet

  Ik heb al een jaar een hoesje voor bankpas en OV-pas, en al langer een RIFD beschermende portemonnee en paspoorthouder. Toen ik over het uitlezen vertelde in mijn omgeving werd ik weggezet als een “doemdenkend aluhoedje” iemand die beren op de weg ziet die er niet zijn. Nu blijk ik toch gelijk te hebben.

 7. Lot

  Ik heb de optie gisteren uitgezet nadat ik er toevallig achter kwam dat die mogelijk al op mijn pasje zat.

  Bij betalen zat de pas kennelijk niet goed in de gleuf en bij het uithalen en weer terug doen ben ik langs het contactloos betalen gekomen en had ik plotseling betaald. Thuis gekomen ben ik meteen gaan onderzoekne wat er aan de hand was.

Reageren is niet mogelijk.