De betaaltrein dendert voort…

201602 Contactloos BetalenOp nu.nl vandaag (naast alle berichten over die vreselijke aanslagen in Brussel) ook het bericht dat de opmars van contactloos betalen doorzet. Ik heb er eerder ook over geschreven en dat leverde nogal wat reacties op. Nu heb ik het gevoel dat wij ‘bewuste financials’ wel vaker voorzichtig zijn dan de gemiddelde consument, maar het contactloos betalen leidt duidelijk wel tot gemengde gevoelens.

Dat de veelheid aan systemen tot problemen leidt verbaast me niet. Dat zie je overal in ICT-land ook. Verder wordt er vooral gesproken over ‘het gemak’. En te weinig over ‘beveiliging’ en ‘privacy’.

Ik vond het interessant om te lezen dat in januari 2016 zo’n 12 procent van het totaal aantal pintransacties contactloos gedaan werd. Dat vind ik best veel. Die ontwikkeling is de laatste jaren volledig langs mij heen gegaan, hier in het Verre Warme Land kan er nog niet contactloos betaald worden. We zijn pas net aan het overstappen van de magneetstrip naar de chip op bankpassen. Mijn bankpas hier heeft nog een magneetstrip, mijn Nederlandse bankpas is nog niet contactloos. Maar als ik in Nederland een nieuwe pas krijg wordt die ongetwijfeld ook contactloos. Inmiddels is 62 procent van alle Nederlandse betaalpassen geschikt voor contactloos betalen. Verder kan er bij 40 procent van de betaalterminals op deze manier afgerekend worden. Dit gaat dus erg snel.

Zelf zie ik meer in de mogelijkheid om via mijn telefoon te betalen. Ik wil zo min mogelijk bij mij dragen, en als mijn bankpas en OV-kaart op mijn telefoon zitten dan ben ik daar weer een stapje dichterbij.

‘De overheid’ heeft overigens enkele weken geleden laten weten dat de risico’s van contactloos betalen beperkt zijn (zie hier de brief aan de Tweede Kamer). <cynisme aan>Nu ben ik helemaal gerustgesteld…<\cynisme uit>

En laat de discussie over beveiliging en privacy maar weer losbarsten…

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jaap

    Is dit niet een beetje hetzelfde verhaal als een aantal jaar geleden het geval was met de Chipknip! Ja het is mogelijk een gevoelige gimmick die op je pas zit, maar met de Chipknip hadden we dit ook al. De Chipknip kon je naar wens opladen, het contactloos betalen kan je uitzetten.
    Vroeger hadden we contant geld bij ons en dat kon ook gejat worden of kon je kwijtraken. Het is in mijn ogen hooguit een verschuiving van het ‘probleem’.

  2. amber tree

    Contactloos betalen ziet er simpel uit, maar is het veilig? terechte vraag. Op een reportage had ik gezien hoe makkelijk je dat kan misbruiken. Toch even mee opletten.

    Persoonlijk verkies ik ook alles via mijn telefoon te doen. Mijn doel is alles in hoesje van mijn smartphone te krijgen. Dat lukt vrij goed tot nu toe.

Reageren is niet mogelijk.