Dilemma’s met kleuren

 • Berichtcategorie:Wonen

Als nerd heb je zo af en toe ook je dilemma’s. Hersenkrakers. Dingen die je bezig houden. Al zijn dat soms wel dingen waarvan normale mensen zullen denken: waar maak je je druk over?

Eén zo’n dilemma speelt al een tijdje. Eigenlijk sinds ik mijn hypotheekspreadsheet verbouwd heb met grafieken. Mijn favoriet daarbij is de grafiek die, in de vorm van een huisje, de financiële stand van ons huis weergeeft. Met als uitgangspunt de actuele WOZ-waarde op de peildatum, dat is 100%. En dan in verschillende kleuren de resterende hypotheek, de regulier afgeloste hypotheek, de extra afgeloste hypotheek, het eigen geld dat we bij aankoop inbrachten, en (sinds iets meer dan een jaar) ook de overwaarde. Je kent ‘m wel.

Met name over die laatste categorie heb ik lang zitten piekeren. Overwaarde. Welke kleur geef je die? Want overwaarde kan ook negatief worden. Je huis staat dan ‘onder water’. In mijn definitie is dat het geval als de resterende hypotheek en het geld dat je er zelf al ingestoken hebt (eigen geld en aflossing) bij elkaar hoger is dan de huidige WOZ-waarde. Voor sommige mensen is de definitie dat de resterende hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde, bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek. Maar die heb ik gelukkig niet meer.

Je hebt dus ‘boven water’ en ‘onder water‘. Onze woning staat, als je alleen de resterende hypotheek neemt, ruim boven water. De verkoopprijs moet, ten opzichte van de WOZ-waarde, met ruim 55% dalen voordat wij onder water staan. Maar ook dat kan gebeuren.

Maar goed, het ging hier dus over de kleur van de overwaarde. Ik heb uiteindelijk voor blauw gekozen, om toch iets met dat water te doen. Maar het geeft toch een vreemd beeld, alsof het huis deels onder water staat. Dat vind ik zelf, en zag ik ook in verschillende reacties toen ik onlangs over onze nieuwe WOZ-waarde schreef. Dus ben ik er toch weer over na gaan denken. Moet ik toch andere kleuren gebruiken? Welke dan?

Voor ‘onder water’ ben ik er wel uit. Dat is wit, het lijkt dan alsof een stuk huis is verdampt. De grafiek ziet er dan zo uit.

Maar voor ‘boven water’, de situatie met overwaarde, kan ik vooralsnog niets beters verzinnen. Het blijft dus vooralsnog even blauw. En dat houdt me bezig. Dat jullie niet denken dat ik geen problemen heb, dus.

Welke kleur zou jij gebruiken voor ‘boven water’ en ‘onder water’?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Bon

  zandkleurig, aangezien de zandkleur als eerste te zien is als je bij water staat. Zoiets dan. Wit is zo wit en lijkt onzichtbaar.

 2. Mevrouw Money Wenkbrauw

  Ik zou voor onder water negatief kiezen, dus de kleuren omdraaien. Dat wordt dan een vrij donkere paars met zwarte lijntjes voor de ramen en deur. Voor boven water zou ik een heel lichte groentint kiezen.
  Als je wit handhaaft, zou ik de omgeving / achtergrond een ander kleurtje geven.

 3. Anne

  Onder water zou ik blauw doen en overwaarde zou ik flessengroen maken zodat al het geld dat in je huis zit een groentint heeft.

 4. indefruitboomgaard

  Hahahaha je hebt problemen en echte problemen.
  Ik zou een combinatie van bovengenoemde kleuren doen.
  Voor overwaarde zandkleur en voor onderwater blauw.

 5. Mel

  Geen mening over boven water. Maar voor onder water zou ik aan de grafiek een kelder toevoegen in de grootte van de onderwaarde 😉

 6. Peter

  Wat een dilemma. Sterkte ?

 7. Leesgraag

  Ha ha, die kelder van Mel is inderdaad een leuk idee. Bovendien lopen kelders ook altijd het eerste vol met water bij overlast…

 8. uitklokken

  Gelukkig heb jij dezelfde dwangneurose als ik!
  Overwaarde is geld. Geld is goud.
  Het grappige is trouwens dat je, als je de standaard door excel voorgestelde kleuren gebruikt, er geen betekenis meer aan geeft. Dat doe ik (want ocd).

 9. nerd01

  Het probleem is herkenbaar en ik heb het zelf iets anders aangepakt, zowel qua kleuren als qua grafiek. Mijn huis is opgebouwd uit hele kleine excel cellen (bijna 600) die een kleur aannemen op basis van voorwaardelijke opmaak. Het oppervlak van het huis is de WOZ waarde. Het huis is ingekleurde met Restant hypo (geel), Afgelost (donker groen), Gespaard (lichtgroen), Eigen geld (lichtblauw), Overwaarde (grijs). Allemaal qua oppervlakte proportioneel. Mijn onderwater definitie komt overeen met die van jou. Ik teken dit Verlies (in rood) inderdaad als een kelder onder het huis, zoals al geopperd door Mel.
  Ik kan als een soort animatie simpel door de jaren heenbladeren en je ziet het huis verkleuren. Rood verdwijnt en op een gegeven moment komt grijs erbij. Het streven is naar alleen de kleuren grijs, lichtblauw en donker groen.

 10. Net als nerd01 heb ik ook een grafiek gemaakt op basis van excel cellen. Ik doet niets met onder- of overwaarde, ons eerste doel is om de hypotheek weg te poetsen. De onder- en overwaarde gebruik ik wel in de nettowaarde grafiek. Iets dat mij veel meer opvalt: door het schuine dak lijkt het deel met restant hypotheek in jouw grafiek veel kleiner. Het rode vlak is immers relatief kleiner ten opzichte van de waarde die het vertegenwoordigd. Verder kun je naast de kleuren nog soebatten over de volgorde ;). Ik heb mijn grafiek ook even op mijn hypotheek pagina gezet.

  1. Geldnerd

   Ik ben me er zeker van bewust dat het schuine dak een psychologisch effect heeft op hoe ik mijn restant hypotheek beleef. Dat is ook precies de bedoeling! Ik zie dat jouw grafiekhuis een dakkapel heeft. Die zou ik er bij mij ook nog op kunnen zetten. Dan wordt het psychologische effect iets kleiner.

   1. Dat kan inderdaad een voordeel zijn :). Naast een dakkapel heb ik ook een (verlengde) garage. De grafiek lijkt behoorlijk op ons echte huis. Het dakkapel heeft in de grafiek een waarde van 9k. Ook dat komt in de buurt van de daadwerkelijke prijs. Misschien moet ik die visueel gezien trouwens eerst aflossen. Bedankt voor de inspiratie!

 11. RHS

  Ha Geldnerd,

  Ik heb het kleuren issue iets anders opgelost. De overwaarde heb ik al blauwe lucht boven het dak opgenomen, leek me wel passend aangezien dit nog geen onderdeel van het huis tot een eventuele verkoop. Die metafoor volgend kan ik met voorstellen dat wanneer je huis onder water staat een blauwe vlak de x-as loopt die dit tekort vertegenwoordigd.

Reacties zijn gesloten.