Derde kwartaal 2016

 • Berichtcategorie:Doelen

201610 HerfstOktober is aangebroken. En daarmee het laatste kwartaal van 2016. Tijd dus om eens terug te kijken op het derde kwartaal van 2016. Ik heb dit jaar nog niet veel teruggekeken op mijn rendement en vermogensopbouw. Het is natuurlijk ook een maf jaar, met de verhuizing uit het Verre Warme Land en de landing hier in Nederland. Maar kwartaal 3 is het eerste ‘normale’ kwartaal, dus ook qua vermogensbeheer wordt het langzaam weer ‘business as usual’.

Allereerst mijn beleggingen. Daar heb ik in het derde kwartaal een rendement behaald van 4,2%. De S&P500 index heeft in die periode een rendement behaald van 3,3%, dus ik heb het iets beter gedaan dan de index. Dat is mooi. Maar het gaat mijn totale rendement van dit jaar niet redden. Dat komt vooral omdat ik nog steeds een kleiner deel van mijn vermogen dan normaal in beleggingen heb zitten. En het rendement op spaargeld is (zoals alle lezers wel weten) abominabel.

Mijn spaarpercentage in het derde kwartaal is 59,9%. Daarmee ben ik blij verrast. Aan de inkomstenkant was er een mooie meevaller doordat de Belastingdienst mijn teruggave over 2014 uitbetaalde. Maar er gebeurde ook het nodige aan de uitgavenkant. Zo gaf ik een behoorlijk bedrag uit aan kleding, omdat mijn garderobe na drie jaar Ver en Warm Land wel wat vernieuwing en aanvulling kon gebruiken. Inmiddels zijn ook de winterjassen gekocht, dus hier verwacht ik de komende maanden geen grote uitgaven meer. Dat ik voor het kwartaal op een spaarpercentage van bijna 60% uit zou komen had ik eigenlijk niet verwacht.

In het vierde kwartaal verwacht ik ook nog een paar meevallers. Hopelijk een kleine teruggave van de Belastingdienst over 2015, en daarnaast zal in november ook mijn ’13e maand’ uitbetaald worden. Ook heb ik een aantal verlofdagen verkocht, die betaling verwacht ik ook in november. Aan de uitgavenkant wordt het spannend of we nog gaan verhuizen. Als dat gebeurt, gaat er ook heel veel geld uitstromen. We zullen zien.

Hoe was jouw derde kwartaal?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Team CF

  Zeer respectabele savings rate met bijna 60%. Doen we je niet na. Maar verkoop van je verlof dagen? Voel je je wel lekker? Ten eerste mis je zuur verdiende vrije tijd en ten tweede betaal je het volle pond belasting. In mijn ogen een loss-loss, maar je zal er wel een goede verklaring voor hebben?

  1. Geldnerd

   Tsja… Voltijds werken is hier 36 uur. Een 40-uurscontract met salaris voor 40 uur is geen optie. 40 uur werken wel, met dus 4 uur compensatieverlof per week. En die 40 uur maak ik echt wel.

   Dat verlof gebruikte ik soms, maar dit jaar dus niet. En compensatieverlof vervalt aan het einde van het kalenderjaar. Dus het is verkopen (met volle pond belastingen inderdaad) of helemaal met lege handen staan.

 2. Mr FOB

  Dat is een heel net spaarsaldo! Ik haal 46%, de zomervakantie heeft het saldo wat gedrukt.

 3. Chris

  In het verleden met 18,5 ADV dagen ook wel eens 10 verkocht. Helemaal niet gek, zeker als je straks vermogen in je nieuwe huis wil steken en ADV dagen moeten vaak in hetzelfde jaar worden opgemaakt. Bij huidige werkgever alleen 25 vakantie dagen en tijd voor tijd boven 42,5 uur. Dan ben je iets zuiniger….

  Q3 hier op schema. Grote aflossing van €13K in de hypotheek en kleine aanpassing aan de postzegel die in een vinex wijk ook wel bekend staat als achtertuin.

  Ten slotte weer bezig om het (be)spaar percentage omhoog te krijgen. Niet noodzakelijke verzekering opgezegd en TV abonnement opgezegd. Staan nog een paar besparingen op energie, fast food en ziektekosten op stapel voor Q4 evenals een derde extra aflossing op de hypotheek. Met 5,65% rente haal ik een hoger rendement dan de S&P500

 4. Nona

  Oei…die savings rate vind ik altijd zo moeilijk te berekenen!
  We verhuren ook een paar kleine huisjes. Daar heb je ook kosten van, of huurders die eens niet betalen…de ene maand heb je heel veel kosten en de andere maand komt er erg veel binnen. En soms moet je investeren in verbouwingen om je rendement op lange termijn te vergroten. En je hebt ook leningen die je aan het afbetalen bent. Die leningen zitten volgens mij gewoon bij de kosten, en niet bij het sparen. Maar aan het einde van de rit heb je die huizen wel afbetaald, dus ergens zit dat toch bij ‘sparen’, en de rente die je betaald bij ‘kosten’ dan? En die huur, die eigenlijk ‘passief’ inkomen is, tel je die mee voor je savings rate of niet? Moeilijk hoor…iemand een idee?

  1. Geldnerd

   Ha! Interessant boekhoudkundig vraagstuk!

   Zelf denk ik dat ik de verhuuractiviteiten boekhoudkundig apart zou zetten. Daar gaat het volgens mij niet om een spaarpercentage, maar om rendement op de investering. Het spaarpercentage beschouw ik als iets wat zuiver over mijn inkomsten uit loondienst gaat. En die bereken ik heel simpel: in mijn administratie zie ik wat er in totaal in een bepaalde periode ingekomen is, en wat er uit is gegaan. ( (Inkomsten – Uitgaven) / Inkomsten ) x 100% is hoe ik het bereken. Je zou jezelf indien mogelijk een ‘fictief salaris’ kunnen betalen uit de verhuuractiviteiten, dat telt dan mee in je inkomsten voor je spaarpercentage.

   Maar er zijn vast anderen met vergelijkbare situaties die hier nog veel betere ideeën voor hebben!

  2. Team CF

   Hey Nona,
   het is helemaal aan jou om dit te bepalen. Je moet er zelf achter kunnen staan en het kunnen verdedigen voor jezelf. We zitten in een zelfde situatie en zijn van plan om alles op de grote hoop te gooien. De reden hiervoor is dat we uiteindelijk een groot deel van ons financieel onafhankelijk zijn gaan realiseren door het vastgoed. Kortom, de cashflow is belangrijk voor ons. Maar dat moet je wel consequent zijn, kortom alle inkomsten en uitgaven moet je dan meenemen (inclusief leegstand, verbouwingen, etc.). In dat geval gaat je savings rate flinke uitzwaaiers maken.
   Als alternatief, zoals Geldnerd al zei, is je eigen inkomen uit loondienst of zzp werk nemen evenals je huishoud uitgaven. Alles wat met je pandjes te maken heeft wordt dan apart bijgehouden. Voor wat betreft de hypotheek, wij rekenen alleen de rente als kosten. De aflossing is “eigen geld” en komt terug in je netto vermogen berekening.
   Succes!

 5. Amber tree

  Mooe savingsrate…. 60 pct das top!

 6. Overgeldzaken.com

  Netjes! Die 60% doe ik je voorlopig niet na. Denk je dat de komende kwartalen zo hoog te kunnen houden?

  1. Geldnerd

   In het vierde kwartaal waarschijnlijk wel, met de 13e maand en verkoop van verlofdagen. En afhankelijk van verhuizing…

   Zonder de belastingteruggave was ik in Q3 rond de 40% uitgekomen.

Reageren is niet mogelijk.