Belastingaangifte 2014 en 2015

 • Berichtcategorie:Belastingen

201607 Blauwe EnvelopEerder schreef ik al over de voortgang in mijn Belastingaangifte 2014. Een paar weken geleden werd ik gebeld door de blauwe vrienden: ze hebben mijn aangifte geaccepteerd. Dat is fijn. En inmiddels is de bevestiging binnen. Ik krijg € 8.600 terug, en daarin zit ook een bedrag aan rente van € 380. De teruggave is 48% van het bedrag wat ik in 2014 zelf aan pensioenpremie heb betaald. De volgende stap is de Aangifte 2015. Geldnerd en Vriendin hebben allebei uitstel aangevraagd voor onze Aangifte 2015, om de uitkomst van de Aangifte 2014 af te wachten. Nu dat rond is, willen wij de Aangifte 2015 zo snel mogelijk afhandelen (onze deadline hiervoor is 30 september 2016). Hierbij lopen wij nog wel tegen een paar problemen aan.

In 2015 was onze situatie onveranderd ten opzichte van eind 2014. Dat betekent dat wij, ondanks het verblijf en werken in het Verre Warme Land, belastingplichtig zijn in Nederland. Dat is fijn voor Geldnerd, want het betekent dat Ik over 2015, net als in 2014, de door mij in Nederland betaalde pensioenpremie kan aftrekken als negatief loon.

Maar tot onze verbazing heeft Vriendin bericht ontvangen van de Nederlandse Belastingdienst dat zij over 2015 geen aangifte hoeft te doen. Dit terwijl zij over 2014 wel aangifte moest doen, haar situatie ongewijzigd is, en haar vermogen boven de vrijstellingsgrens ligt. Dat snappen we niet. Als Vriendin wel belasting is verschuldigd moet ze volgens mij wel aangifte doen, ook al heeft ze bericht ontvangen dat ze dat niet hoeft te doen. Dat moeten we nog uitzoeken.

En als Vriendin geen aangifte hoeft te doen, kan Geldnerd haar in zijn Aangifte 2015 niet opvoeren als fiscaal partner. Dus kan ik nu aangifte doen alsof ik geen fiscaal partner had in 2015?

Ik zal blij zijn als dit allemaal voorbij is. De Aangifte 2016 wordt ook nog complex, deels in het Verre Warme Land en deels in Nederland. Zoals het er nu uitziet wordt dan de Aangifte 2017 weer normaal. Maar die hoef ik pas in 2018 te doen.

Hoe gaat het tussen jou en de Belastingdienst?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Petra

  Je hoeft je van het bericht, dat Vriendin geen aangifte hoeft te doen, niets aan te trekken. Ze HOEFT het niet te doen van de belastingdienst, maar als zij zelf weet dat het beter voor haar of voor jullie is om het wél te doen (meer geld terug), dan MAG zij wel gewoon aangifte doen.

  1. Geldnerd

   Ik vrees dat het ‘meer betalen’ wordt voor haar. Maar de vraag heb ik zojuist bij de Belastingdienst neergelegd.

 2. leven zonder schuld

  Als je een afvoerbrief hebt gekregen ben je niet verplicht om aangifte te doen tenzij je meer dan 45 euro zou moeten betalen, want dan ben je het wel verplicht. Meestal betekent deze afvoerbrieven dat je niet hoeft te betalen, maar terugkrijgt. En als je fiscaal partners bent dan kun je sowieso beter samen aangifte doen, en de verdeling zo maken dat het voor jullie financieel het voordeligste is.

Reageren is niet mogelijk.