Wakker en oneerlijk

 • Berichtcategorie:Belastingen

201607 Blauwe EnvelopDe Belastingdienst is wakker geworden. In augustus heb ik zelf mijn Aangifte 2015 gedaan (lees ondermeer hier). Daarbij heb ik aangegeven dat Vriendin mijn fiscaal partner is, maar dat zij zelf geen aangifte hoefde te doen. Dat vonden we vreemd, want Vriendin heeft meer dan het drempelbedrag op de bank staan, en afgelopen jaren heeft zij ook gewoon aangifte gedaan.

En inmiddels is de Belastingdienst ook wakker geworden. Afgelopen week kreeg Vriendin bericht dat zij alsnog aangifte moest doen over 2015. Met een keurige deadline van 1 november. Dus afgelopen weekend hebben we ingelogd bij de Belastingdienst, en samen aangifte gedaan. Hoe romantisch… Onze eerste keer aangifte doen als fiscaal partners. Feitelijk was dat voor mij ook opnieuw aangifte doen. Aan het eind hebben we nog een beetje zitten schuiven met onze Box 3 vermogens. Daarmee besparen we onszelf nog een paar honderd euro, die we dan onderling weer verrekenen.

Voor Vriendin was er nog wel een moment van verontwaardiging, toen ze zich realiseerde dat wij fiscaal voordeel hebben van samenwonen. Dat vindt ze oneerlijk tegenover singles. En dat is het misschien ook wel een beetje? Want voor singles is het leven al duurder, niemand om de vaste lasten mee te delen. En dan kun je ook nog eens niet schuiven in je aangifte…

Nu is het afwachten tot we bericht krijgen. Dat zal wel een paar maanden duren.

Hoe ver zijn jullie met de afwikkeling van de Belastingaangifte 2015?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Mr FOB

  Ben gelukkig klaar daarmee. Kreeg dit jaar wel een naheffing over 2014, had een fout gemaakt. Altijd fijn als je daar geen rekening mee houdt. Die maand had ik een negatief spaarsaldo in plaats van >50%.

 2. Team CF

  Romantisch is….. samen je belastingaangifte doen. Hij is leuk!

  We zitten nog steeds te wachten op de definitieve aanslagen voor ons beide. Hebben waarschijnlijk te veel terug gekregen voor Mev. CF, weten alleen nog niet hoeveel.

  Echter, net wel bericht gehad van de belastingdienst aan de andere kant van de oceaan. Daar is wel wat mis gegaan (daar hebben we weer te weinig terug gekregen). Kortom, werk aan de winkel volgend weekend.

 3. Wat een mooie mijlpaal, samen belastingaangifte doen 🙂
  Wij doen het alweer flink wat jaren samen. Dat wil zeggen: ik doe het, en mijn partner klikt op akkoord aan het eind 🙂 Ook best gezellig.

Reacties zijn gesloten.