Een hypotheek van één miljoen Euro…

Geldnerd en Vriendin zijn op zoek naar een huis. Een koophuis. Een plek om een thuis van te maken. En alhoewel wij een behoorlijke stapel spaargeld hebben, willen we dat niet helemaal in stenen stoppen. Dus hebben we een hypotheek nodig, want de huizenprijzen hier in de Randstad zijn nou ook weer niet bepaald laag te noemen.

Dus de afgelopen week hebben wij de websites van diverse hypotheekaanbieders bezocht. En we hebben een gesprek gehad met een hypotheekadviseur. Want het was alweer 4 jaar geleden dat Geldnerd voor het laatst een hypotheek had, en er zijn sindsdien veel regeltjes veranderd. Vroeger had ik Beleggingshypotheken en Spaarhypotheken, dat mag nu allemaal niet meer. Het wordt gewoon een ouderwetse vertrouwde Annuïteitenhypotheek.

Het eerste waar we naar kijken is onze maximale leencapaciteit. Geldnerd en Vriendin verdienen allebei niet slecht. Maar van het maximale bedrag wat wij mogen lenen schrokken we wel. We voerden onze inkomensgegevens in en drukten op ‘berekenen’. De uitkomst: net iets meer dan één miljoen Euro. € 1.000.000,00 – dat vinden wij verschrikkelijk veel geld en willen we niet voor een huis uitgeven. We zijn maar met z’n tweetjes en Hondje. Zoveel ruimte hebben we niet nodig (al willen we graag een tuintje of in elk geval een buiten). De maandlasten voldoen dan ook niet aan ons criterium dat we maximaal 30% van onze netto inkomsten aan woonlasten uit willen geven.

We hebben het daarom omgedraaid. Wat willen wij maximaal kwijt zijn aan een hypotheek. In eerste instantie dachten we aan het bedrag wat we maximaal kwijt willen zijn aan huur: € 1.200 per maand. Maar dat levert dan weer een erg lage leencapaciteit op. En we realiseerden ons nog iets. De rente beschouwen we als ‘huur’, dat betaal je en is weg. Maar je betaalt ook aflossing. En daarmee wordt die verzameling stenen elke maand een beetje meer van jou. Geldnerd en Vriendin sparen op dit moment elk een behoorlijk bedrag per maand. We vinden het niet erg om een deel van dat spaargeld in de stenen te steken. Na wat discussie kwamen we hiervoor op een bedrag van € 400 per persoon per maand.

Dat levert ons dus een maximale wenselijke hypotheeklast op van ( 1.200 + 400 + 400 = ) € 2.000 per maand. Daarvoor kunnen we momenteel € 470.000 aan hypotheek krijgen. Samen met de € 100.000 die we aan eigen geld in willen brengen, hebben we dus een maximaal budget van € 570.000 voor de aankoop inclusief bijkomende kosten en eventuele verbouwing. Als we met dat in gedachte rondkijken op de diverse websites, moet er echt wel iets te vinden zijn…

We houden geen rekening meer met de hypotheekrente-aftrek. Want we vrezen dat die nog wel verder zal verdwijnen.

Wat wil jij maximaal aan een hypotheek uitgeven?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. anoniem

  Wat idioot veel geld :). Ik werk zelf in de zorg en kan met verbazing naar zo’n bericht kijken (en ik denk als je het financieel bekijkt, ik iets verkeerd heb gedaan).
  Maar voor de duidelijkheid: het is jullie van harte gegund.
  Hoop nog vele stukjes van je te lezen.

  1. Geldnerd

   We hebben allebei een goede baan en we werken er hard voor. Maar ook wij vinden dit allebei idioot veel geld! Dank voor je reactie, ik hoop nog veel stukjes te kunnen schrijven!.

   1. N.

    “We werken er hard voor” is een stokpaardje waar ik van ga steigeren 😉 Alsof mensen met een (veel) lager inkomen er niet hard voor werken. Wie weet nog wel harder. Hard werken laat zich helaas vaak genoeg niet in geld uitdrukken. Maar zo heb je het vast niet bedoeld.

    Verstandig trouwens om niet voor de hoofdprijs te gaan. Maar waarom eigenlijk lenen? Je zou simplistisch gezien met zo’n goed inkomen met een paar jaar sparen van het tweede salaris een huis met eigen middelen kunnen kopen. Maar dan betaal je waarschijnlijk in de jaren waarin je daarvoor spaart een behoorlijke som vermogensbelasting. Leuke case. Ben benieuwd naar jullie overwegingen.

    N.

    1. Geldnerd

     Je triggert me wel met die opmerking over ‘we werken er hard voor’. Blijkbaar voel ik inderdaad de noodzaak om me daarvoor te verontschuldigen. En ik ben me er terdege van bewust dat er veel mensen zijn die nog veel harder moeten werken voor veel minder geld, dus zo heb ik ‘m inderdaad niet bedoeld. Sorry als ik daarmee iemand beledigd heb.

     We hebben het gehad over doorsparen, maar kiezen daar bewust niet voor. De voornaamste reden is dat we niet al onze eieren in één mandje willen leggen. Ons spaargeld is ook bedoeld als aanvulling op ons pensioen, en daar bewaken we dus ook de mix sparen / beleggen / huis vrij zorgvuldig.

     Maar er woeden in Huize Geldnerd momenteel inderdaad wel discussies over hoe ver we willen gaan. Vriendin heeft vandaag een huis bezichtigd wat gisteren op de markt is gekomen. Daar waren vandaag 8 bezichtigingen, en eind van de middag belde de makelaar dat er ook al een bod is gedaan. Als we nog mee willen doen moeten we vóór morgen 12.00 ook bieden. Tsja, dat is nog niet iets waar wij in onze zoektocht aan toe zijn.

     Kortom, wordt vervolgd….

 2. Mom4life

  Ik vind het heel veel geld! Zou je niet liever wat lager gaan zitten?
  Is het nog op te brengen op 1 salaris, mocht iemand z’n inkomen kwijtraken etc.
  Deze zaken namen wij in elk geval mee. We zijn blij dat we niet te hoog gingen zitten en hebben nu ruimte om versneld af te lossen.

  1. Geldnerd

   Dat kan inderdaad nog op 1 salaris. Bij ons is dat ook een belangrijk criterium.

 3. hypotheekweg

  Pfoe wat een bedragen…
  Maar als ik kijk naar wat wij op dit moment aan de hypotheek kwijt zijn is dat tussen de 25% en 30% van het netto inkomen van de hoofdkostwinnaar. Dat was in het verleden meer en we zijn nog ongeveer 15% extra kwijt aan aflossen van de restschuld van het vorige huis. Maar ik zou denk ik ook nooit meer dan 30% van het hoogste netto inkomen aan hypotheek willen hebben.
  Het gekke is, als wij ons huidige huis zouden verkopen en de hypotheek niet zouden meenemen zouden we nu een huis van een ton meer kostprijs dan het huidige huis kunnen kopen zonder dat de maandlasten significant stijgen.

 4. Erik

  Daarvoor moet je dus (zonder spaargeld) 100k en 120k per jaar voor verdienen. Wat voor werk doen jullie uberhaubt?

  1. Geldnerd

   Sorry, daar zeg ik zo min mogelijk over…

 5. Leonardo

  Idd een hoog leenbedrag.
  Misschien moet ik ook het bedrijfsleven in gaan .

  Goed dat je samen tot een max. leenbedrag gekomen bent terwijl dit zeker niet de max is. Wat ik mij af vraag of jullie in het ver en warm land (je hebt het een keer verklapt welk land :-)) wel pensioen hebben opgebouwd? Anders moet je mss daarvoor toch wat opzij zetten of extra premie inleggen.

  1. Geldnerd

   We hebben gelukkig gewoon pensioen opgebouwd in het Verre Warme Land, we zijn alleen niet zo optimistisch over wat we daadwerkelijk gaan krijgen. Bovendien hebben we een behoorlijk leeftijdsverschil, terwijl we liefst tegelijk met pensioen gaan. Vandaar dat we redelijk wat aanvulling nodig denken te hebben…

 6. Geldnerd

  Alvast allemaal hartelijk dank voor jullie reacties! Ze helpen ons echt in ons denkproces, en herinneren ons er ook aan in wat voor bevoorrechte positie we ons bevinden….

 7. Anne

  Wij kunnen ook ruim 1 miljoen lenen, maar onze hypotheek is slechts 40 procent van dat bedrag en onze bruto maandlasten (spaarhypotheek en aflossingsvrij) zijn onder de 1500 euro. Heerlijk is dat, kunnen we onverwachte periodes van werkeloosheid (2x inmiddels) overbruggen?

 8. Geld is tijd

  Das inderdaad een flink budget! Ik vraag me af wat jullie lange termijn doel is: veel blijven werken en breed blijven leven, of zo snel mogelijk gaan rentenieren (a la Mister Money Mustache)

  1. Geldnerd

   Wij zoeken een tussenweg. Vooralsnog vinden we allebei ons werk erg leuk en relevant, we hoeven dus niet zo snel mogelijk te rentenieren. Maar ‘breed leven’ doen we ook niet echt, we proberen juist zo snel mogelijk vermogen op te bouwen.

   Een (t)huis is voor ons allebei erg belangrijk, daar willen we dus best wat geld aan uitgeven.

 9. Het rijke wijf

  Hier een hypotheek van 84.000 euro afgesloten. Twee onder een kap klushuis, dus nog wel wat extra dingen laten doen met geld van duurzaamheidsleningen (soort van verkapte hypotheek als het ware). Alles bij elkaar nog geen 110.000 euro. Maargoed, nog een keuken en een badkamer te gaan, hopelijk dit jaar.
  En dan weer lekker aflossen.

  Fijn dat jullie zover kunnen gaan. Als je gelukkig wordt van een huis en het makkelijk maandelijks kunt opbrengen qua kosten, lekker doen.

 10. Janny

  Het klinkt wel leuk, een hypotheek van 1 miljoen:). Ik denk dat jullie een goede tussenweg heb gevonden, je houdt dan genoeg ruimte over bij evt veranderingen. En niks is fijner om in een huis te wonen waar je je thuis voelt:) Kijk ook rond voor nieuwbouwprojecten. Je komt soms hele leuke en betaalbare projecten tegen op mooie locaties.

Reacties zijn gesloten.