Betaalstatistieken 2011 – 2020

Geldnerd houdt van alles bij. Ook hoe hij betaalt. En dat ontwikkelt zich. Er zitten een aantal langere-termijn trends in, en soms gebeuren er ook onverwachte nieuwe dingen.

Betaalstatistieken

De trend is bijvoorbeeld dat ik steeds minder contant geld gebruik. In heel 2019 was dat tweemaal. Eén keer toen ik iets in een collectebus gooide, en één keer toen ik op stap was met een groep mensen die niet wisten wat een Tikkie is, en we allemaal een tientje lapten. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld het jaar 2013, toen ik maar liefst 226 contante betalingen deed. Maar als je kijkt naar de langere termijn dan zie je dat er af en toe ook technologieën komen die het toch niet redden. Zo hadden we vroeger de Chipknip. Logisch dat die het niet gered heeft. Je kon niet aan je bankpas zien wat het saldo op de Chipknip was, en je moest ‘m apart opladen bij een automaat. Het enige voordeel was dan nog dat je geen contant geld nodig had. Blijkbaar vond ik dat handig, want bijvoorbeeld in 2011 tot en met 2013 gebruikte ik die Chipknip jaarlijks zo’n 300 keer.

De rol van de Chipknip was, toen wij in 2016 terugkwamen uit het Verre Warme Land, overgenomen door de contactloze betaalpas. Die ik ook gretig omarmde. Niet meer apart opladen, en alles kwam automatisch in mijn administratie terecht want het waren gewone banktransacties. Ik dacht dat ik nooit meer iets anders nodig zou hebben. En eigenlijk is dat ook zo.

Maar het kan altijd makkelijker. En minimalistischer. Toen mijn huisbank Apple Pay aan ging bieden heb ik ook dat gretig omarmd. Ik hoef niet eens meer een portemonnee mee te nemen als ik van huis ga, mijn telefoon is voldoende. Nu nog afwachten tot ik ook mijn OV-kaart vanaf de telefoon kan gebruiken. In 2020 heb ik tot eind maart 8 keer contactloos met mijn pinpas betaald, en één keer met contant geld. Er zijn 10 creditcardtransacties, en 90 keer heb ik met Apple Pay betaald.

* Gegevens 2020 tot en met eind maart

Mijn eerste kasboek hield ik overigens bij in 2004, van 1 januari tot 1 april. In die periode deed ik toen 102 contante uitgaven. En ik ben vooral ook blij om te zien dat het totale aantal transacties dat ik doe een dalende trend laat zien. Dat zie ik ook terug in mijn spaarpercentage, want dat stijgt juist met de jaren.

Betaalgedrag

Mijn betaalgedrag is heel consistent. Betalingen van de gezamenlijke rekening, zoals boodschappen, doe ik met de bankpas van de gezamenlijke rekening. Daar hebben Vriendin en ik er elk eentje van. Persoonlijke betalingen van mijn eigen rekening gaan naar keuze contactloos met mijn persoonlijke bankpas of via Apple Pay.

Mijn persoonlijke creditcard gebruik ik voor uitgaven ten behoeve van vakanties, voor persoonlijke online aankopen en als het cashflowtechnisch beter uitkomt, bijvoorbeeld voor een grote kledingaankoop. Dan kan ik aan het einde van de maand het geld uit mijn kledingpotje overmaken van de bufferrekening naar mijn lopende rekening, zodat er voldoende saldo is voor de creditcardafrekening. Thuis hebben we ook een kleine noodvoorraad cash, genoeg voor enkele weken boodschappen.

De wereld verandert

Winkels accepteren nog volop cash, ondanks de opkomst van het pinnen. Al is dat nu even wat minder vanwege het corona-virus. Sinds een paar jaar betalen wij Nederlanders vaker met de pas dan contant. En het wordt allemaal wel storingsgevoeliger en ingrijpender naarmate de afhankelijkheid van technologie toeneemt. Zo was er op 10 maart een landelijke storing bij de Rabobank. Stond ik daar in het bedrijfsrestaurant met alleen mijn iPhone… En ik was niet de enige. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe mijn betaalgedrag er over 5 jaar uit ziet. Als ik dan nog steeds blog, zal ik er vast en zeker over schrijven.

Is jouw betaalgedrag door de jaren heen ook veranderd?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. uitklokken

  Ik gebruik door de jaren heen een klein aantal keer PayPal. Vooral software of diensten uit de USA.
  In een groep stuur ik sneller een “tikkie” rond, zodat de groep als geheel minder directe betalingen doet, en meer indirecte via bankoverschrijvingen. De tikkies van tegenwoordig doen het goed.
  Ik heb trouwens naast mijn telefoon altijd een pas bij me, omdat niet alle pinapparaten altijd draadloos goed werken. Soms moet je de pas er nog wel eens insteken.

 2. fighttofire

  Ik heb het nooit in detail bekeken, maar ik weet wel dat ik amper nog contact betalingen doe sinds een jaar of 10. Ik doe er mss 2 gemiddeld per jaar sinds ik werk (sinds 2012). Ik vind het ook veel gemakkelijker voor mijn administratie. Ik moet gewoon inloggen en ik kan perfect zien wat ik heb aangekocht en wanneer. Maakt het veel gemakkelijker om een mooi overzicht te generen. Ik heb zelf nog niet echt gebruik gemaakt van Google pay omdat ik een kleine pashouder heb met daarin mijn belangrijkste kaarten.

 3. Audrey

  Ik pin nu bijna alles, en zoveel mogelijk ook contactloos, terwijl dat eerst ook nog wel regelmatig cash was. Ik heb wel nog altijd ook cash bij me, in het kader van ‘je weet maar nooit’. En zoals uitklokken al zegt: ik had toevallig vanochtend nog zo’n moment dat ik mijn pas toch in het apparaat moest steken. Ik ben te veel een control freak voor de deur uit gaan met slechts 1 betaaloptie…

 4. Mijn Virtuele Vent

  Ik betaal 99% met mijn telefoon. In mijn hoesje zit een €50 biljet verstopt voor noodgevallen.

 5. Radical FIRE

  Leuke ontwikkelingen! Ik pin zelf bijna alles of betaal via mijn telefoon. Ik heb dan alles in mijn bankoverzicht en kan met mijn maandelijkse afrekeningen makkelijker zien wat er allemaal in en uit is gegaan.

Reageren is niet mogelijk.