Stijgende rente

De rente stijgt. Hoera, wat mij betreft! Sinds de verkiezing van Donald Trump zag je de Amerikaanse rente op obligaties al oplopen. Ook in Nederland steeg de hypotheekrente licht. En deze week heeft de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, eindelijk ook een lang verwachte renteverhoging doorgevoerd. Alleen de Europese Centrale Bank blijft stug doorgaan met het opkopen van obligaties en het laag houden van de rente, al is het in een iets lager tempo dan voorheen. Dat zegt wat mij betreft veel over de deplorabele staat van veel economieën in de Eurozone. En het maakt me bezorgd over een liquiditeits-zeepbel waar we nog veel last van kunnen krijgen. Want de meeste zeepbellen barsten ooit een keer uit elkaar.

Ik ben wel blij met de stijgende rente. En ik verwacht en hoop dat die nog even door stijgt. Hopelijk gaat het leiden tot een iets hoger rendement op spaargeld, zodat we in elk geval de vermogensrendementsheffing terugverdienen. Al verhogen de banken de rente op leningen altijd sneller dan de rente op sparen… En het maakt een aantal andere beleggingscategorieën mogelijk ook weer wat interessanter. De afgelopen paar jaar was er weinig rendement te halen.

Een hogere rente is natuurlijk wel nadelig voor mensen met schulden. Zeker schulden met een variabele rente, die meebeweegt met de marktrente. Daar heb ik gelukkig geen last van. Onze hypotheek staat voor de komende 20 jaar vast. Verder heb ik geen schulden.

Zijn jouw financiën bestand tegen een veel hogere rente?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. hypotheekweg

    Jazeker. Hypotheekrentes staan vast tot 2025, 2026 en 2036. En zoals de planning nu is, zijn we bij het aflopen van de eerste twee rentevaste periodes ook klaar met het aflossen van die delen. De lening die tot 2036 vaststaat is de spaarhypotheek, die we mogelijk in de toekomst nog laten inkorten. En zo niet, de spaarhypotheek loop sowieso af in 2036.
    Dus als het goed is gaan wij geen renteverhogingen meer meemaken op deze hypotheek.

  2. Team CF

    Het is een beetje om het even, rente op spaar tegoeden maakt me nog niet zo veel uit (hebben geen spaarrekening, alles gaat vastgoed of aandelen in). Aan de andere kant, wij hebben een vrij kort lopende hypotheek periode (5 jaar), een kleine verhoging van de rente zou jammer zijn bij de volgende keer dat we weer opnieuw de rente vast zetten. Maar zeker niet overkomelijk. Het is ook jammer aangezien we graag nog wat extra vastgoed zouden willen, maar daarvoor moet je geld lenen, wat bij een hogere rente toch weer minder aantrekkelijk is.
    Echter, zo onwijs veel is de rente toch ook weer niet gestegen, en ik wacht eerst nog maar eens af hoeveel verder de rente omhoog gaat.

Reageren is niet mogelijk.