Kopen of huren?

  • Berichtcategorie:Wonen

De afgelopen 7 jaar was Geldnerd een huurder. In 7 jaar heb ik 7 huurlocaties gehad, waarvan 5 volledig gemeubileerd. Daarvoor ben ik 12 jaar huiseigenaar geweest. En sinds een maandje ben ik dat weer. En dat voelt goed.

Huren of kopen: de meningen verschillen enorm. Maar ik ben blij met mijn status als huizenbezitter. Want volgens mij ben ik goedkoper uit. De afgelopen periode betaalden wij € 1.600 per maand aan huur. Aan rente, gas/water/licht/internet, gemeentelijke lasten, bijdrage aan de VVE, en verzekeringen zijn we nu fors minder kwijt dan dat bedrag. Zoals eerder uitgelegd tel ik de aflossing hier niet in mee, dat beschouw ik als sparen.

Maar er zijn ook argumenten tégen woningbezit te bedenken. Voor sommige mensen betekent het dat hun hele vermogen vastzit in ‘de stenen’. Dat is bij ons niet het geval. Momenteel zit ongeveer 1/3 van ons vermogen in het huis, en dat percentage zal de komende jaren stapsgewijs kleiner worden.

Een situatie waarin je moet verkopen is natuurlijk wel lastig. Je zult zien dat dan net de markt tegenzit, of zelfs dat je huis onder water staat. Dat risico kun je nooit vermijden. Maar er is dus ook de kans op een hoger rendement. Zo werkt de markt ook. Tegenover risico staat meestal de kans op een hoger rendement.

Je moet tenslotte ergens wonen. En wie wil je daarvoor betalen? De huisbaas (als je huurt) of jezelf? ‘Jezelf eerst betalen’ is één van de gouden regels van de meeste financiële goeroes. Dus waarom zou dat niet gelden voor woningbezit. Ja, voorlopig betaal ik iedere maand een bedrag aan rente aan de bank. Maar ik betaal ook iedere maand een bedrag aan mezelf. De aflossing, waardoor er iedere maand een extra stapel stenen van mij wordt.

Wat doe jij, huren of kopen?

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Team CF

    Even voor de goede orde, dit is geen kritiek om het bezit van een huis maar een puntje van aandacht voor een goede appels met appels vergelijking.
    Je kijkt nu eignelijk alleen naar maandelijkse cash-flow (met uitzondering van je aflossing, die dien je idd niet mee te nemen in de kosten). Das leuk, maar niet de correcte method voor de totale kosten berekening. In de huurprijs zit namelijk ook je lange termijn onderhoud en vervangingskosten geprijsd. Met je huis heb je dit nu niet meegenomen. Neem nu eens ongeveer 1.5%-2.5% van de waarde van je woning mee voor toekomstig onderhoud en vervangingskosten (percentage is afhankelijk van hoe goed onderhouden je woning is en of bv de badkamer or keuken of dak binnenkort vervangen dient te worden). En dan moet je eigenlijk ook nog de “gemiste” inkomsten op dat 1/3 van de vermogen mee rekenen in je kosten (zeg even 5-7% gemist rendement op basis van investeringen in aandelen). De vraag is dan of je nog steeds goedkoper uit met je koopwoning? Zou me niet verbazen als de balans dan de andere kant op gaat slaan en dat een huurwoning overall een goedkopere optie wordt.
    Dit is natuurlijk alleen een financieel plaatje, er komt ook nog een emotioneel component bij die niet in geld is uit te drukken.
    Ben erg benieuwd!

    1. Geldnerd

      Terecht punt. Ik heb het niet meegenomen in de tekst maar wel in mijn berekeningen. Formeel is ons huis overigens deel van een appartementencomplex, dus een groot deel van het onderhoud loopt via de VVE. Maar daarnaast reserveren we ook zelf (met inachtneming van het feit dat het net gerenoveerd is met ook een nieuwe keuken en badkamer en CV-ketel, en dat we dus als het goed is de komende jaren beperkt onderhoudskosten hebben). En zelfs als ik dat meeneem ben ik goedkoper uit.

      1. Team CF

        Zit net ook nog te denken, wat betreft de appels met appels vergelijking, de woningen moeten natuurlijk ook vergelijkbaar zijn voor de koop vs huur discussie. Een vergelijking tussen bv een gemeubileerd appartement versus een leeg rijtjeshuis is natuurlijk zinloos. Neemt niet weg dat je op deze manier wel goedkoper uit kan zijn met je financiële plaatje.
        Overigens heb je ook wel een goed punt dat winst bij verkoop (na eventuele kosten dus) ook meegenomen moeten worden als reductie van de kosten van het wonen (of vice versa als de huisprijs zakt). Maar dit blijf wel koffiedik kijken en is dus pas aan het einde van de rit te bepalen.
        Blijft toch een discussie met net iets te veel onbekende variabelen voor een definitieve conclusie….

        1. Geldnerd

          En wij bloggers zijn dol op dat soort discussies, want dat geeft aanleiding voor nieuwe stukjes…

        2. Geldnerd

          In aanvulling: Jaarlijks neem ik de waarde van het appartement natuurlijk wel mee bij het opstellen van de balans. Hoe ik dat precies ga doen weet ik nog niet. In het verleden hield ik de verkoopprijzen van vergelijkbare appartementen in de gaten maar dat is me te arbeidsintensief. Met een WOZ-waarde loop ik weer te ver achter de feiten aan. Dus ik zoek nog een tussenvorm. Maar daarmee wil ik, zolang we in het huis wonen, wel jaarlijks een gevoel krijgen bij de totale baten en lasten van het wonen in dat huis.

      2. Team CF

        Dan ga je zeker ook nog je hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait meenemen in de mix? Wordt nog wel een leuke berekening. Misschien heeft Geld-Is-Tijd er nog wel een rekentooltje voor (en anders kan ie die nog wel maken) 😉

  2. Project Lonica

    In mijn geval is kopen veel goedkoper dan huren. En het financiële risico valt nogal mee met een appartement in Amsterdam. Het appartementencomplex waar ik woon is gebouwd in 2009 en we hebben een financieel gezonde VVE, dus qua onderhoud zit ik ook gunstig. En ja, mijn geld zit voor een deel in stenen, maar ik moet het ergens laten, toch? Het maandelijkse ‘rendement’ (minder hypotheeklasten en geen VRH) is beduidend hoger dan op een spaarrekening. Volgend jaar wordt het nog ietsje beter vanwege gewijzigde schuld/marktwaardeverhouding.

  3. R13jann3

    Vriendlief heeft hier ook ongeveer 10 jaar een koophuis gehad, nu huren we omdat we niet genoeg verdienen om te kopen. Dit veranderd binnen een paar jaar en dan gaan we weer kopen. Aan zijn koopappartement heeft hij geen cent overgehouden. Gekocht voordat de crisis uitbrak, en een paar jaar geleden verkocht. Hij heeft nooit extra afgelost (had daar ook nooit over nagedacht) en bij verkoop hield hij niets over. In zijn geval maakt het dus niet uit of hij huurt of koopt, het geld is weg. Ik denk dat dat eigenlijk voor veel meer mensen geldt die tussen 2000 & 2005 een woning hebben gekocht en het nu willen verkopen. Alleen als er extra is afgelost krijg je dat nu terug, of je moet er al langer >20 jaar wonen om alsnog een winst te behalen.

    Ik denk dat dat eigenlijk voor meer mensen geldt die net voor de crisis iets gekocht hebben, op die huizen zit nu geen winst.

  4. Marjolein

    Ik heb in 2013 gekocht in een achterstandswijk in Amsterdam. Woningen in mijn gebouw verkopen nu in een week tijd voor 30K meer dan wat ik betaald heb. Ik ben meteen beginnen met extra aflossen, en ben over 5 jaar hypotheek vrij. Huren is niet te betalen hier.

  5. Bouk

    Wij huren op het moment nog, we zijn wel druk aan het huizen kijken. Mijn huur ligt vrij hoog en wanneer we een eigen huis kopen zitten we maandelijks goedkoper qua vaste lasten. Natuurlijk moeten we rekening houden met het vervangen van een keuken/badkamer/kozijnen etc. Het geld wat we nu sparen kunnen we voor de leuke dingen gebruiken…. Het heeft beide voors en tegens hoor…we zien wel of we iets kunnen kopen wat ons naar de zin is!

Reacties zijn gesloten.