Hillary Trump of Donald Clinton?

 • Berichtcategorie:Beleggen

201611-clinton-trumpGelukkig, het zit erop. De Amerikaanse presidentsverkiezingen. Samen met het Referendum over het Associatieverdrag met de Oekraïne en het Brexit referendum voor mij toch wel het dieptepunt van de democratie in 2016.

Toch belangrijk, die verkiezingen. Voor mij een belangrijke indicator voor de politieke (in)stabiliteit. Mijns inziens overschatten politici hun impact op de economie. Als het politiek een puinhoop is, dan heeft dat meestal een negatieve impact. Is het politiek stabiel, dan is de impact hooguit neutraal.

Stabiliteit of onzekerheid, dat is volgens mij dus de keuze. Een keuze voor Hillary of een keuze voor Trump. Ik ben zelf vooral blij dat ik geen Amerikaan ben. Ik denk dat ik deze verkiezingen dan thuis zou zijn gebleven. Maar, los van de standpunten van de beide kandidaten en wat ik daar persoonlijk van vind, ik denk wel dat een keuze voor Clinton een keuze is voor stabiliteit, en kiezen voor Trump is kiezen voor onzekerheid. En onzekerheid, daar houden markten niet van. Maar als ik zo kijk komt er wel een koopmoment aan op de effectenbeurzen. Want ik zie op dit moment veel rode cijfers op de financiële markten.

En nu afwachten wat er in het echt gaat gebeuren…

Wat vind jij van de uitslag?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Chris

  In tegenstelling van onze financiële kijk op zaken, verschil ik nogal van mening met je op politiek gebied. Met ruim driehonderd miljoen Amerikanen denk ik dat er echt wel 2 betere kandidaten beschikbaar waren. Met het kiezen tussen 2 kwaden vind ik Trump de minst slechte.

  Hij is absoluut een botte seksistische hork, maar bij Clinton denk ik dat we op globaal politiek vlak een slechtere koers varen, omdat zij eerder op ramkoers met Poetin zit dan Trump. Voor de Nederlandse export waarschijnlijk niet zo positief met de door Trump aangekondigde zelfvoorzienigheid en export heffingen, maar een sluimerende 3e wereld oorlog, al dan niet uitgevochten in de Oekraïne of Syrië, zal denk ik door Trump minder snel opgeschaald worden.

  Het blijft speculeren, de feiten zullen het uitwijzen.
  Inderdaad weer een mooi instapmoment is, net zoals na de Brexit uitslag.

  1. Geldnerd

   Ik heb over de kandidaten geen mening, want ik ben geen Amerikaan. Ik vind het wel jammer omdat het zulke onzekerheid in de financiële markt oplevert. Dus dat is best wel egoïstisch van me…

 2. Mr FOB

  Mijn egoïstische kijk: ik treur niet om deze onzekerheid in de markt, omdat ik er voor de lange termijn in zit. Bedrijven gaan gewoon door met zo efficiënt mogelijk mijn belegde geld laten renderen. Hooguit een koopmoment.

 3. mariimma

  Er zijn belangrijkere dingen op de wereld dan financiën.
  Verdraagzaamheid bijvoorbeeld. Respect. Begrip voor elkaar.

  Dus ja. Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd….

 4. Ik ben het helemaal met Mariima eens! De financiële gevolgen, dat geloof ik verder wel. Maar wat dit voor de mensen gaat betekenen, dat vind ik doodeng.

 5. Marjolein

  I am terrified. Ik ben bang voor mijn pensioen in de Amerikaanse markt en met mij vele andere Amerikaan in dezelfde positie, ik,heb 9/11 ook meegemaakt in de market. Maar nog meer belangrijk ik,ben bang voor deze president elect in de white house.

 6. Geld is tijd

  Interessant dat je dit vergelijkt met Brexit. Direct na het referendum kelderden daar de koersen…maar die zijn ondertussen alweer flink hersteld.
  Ik denk dat je er goed aan doet om nu veel Amerikaanse aandelen te kopen. Nu staan ze lekker laag, en over een paar weken is de ergste schrik geweken.

Reageren is niet mogelijk.