Politiek en Economie

Toen ik woensdag 9 november wakker werd lag Trump in de telling al ruimschoots voor op Clinton, al was zijn overwinning nog niet helemaal zeker. De Nikkei index, graadmeter van de Japanse aandelenbeurs, stond al wel zo’n 5% lager. Ook de Chinese Hang Seng index koerste 2% lager, en de Mexicaanse peso was gedurende de nacht zo’n 15% gedaald. Vol spanning keek ik naar de opening van de Europese beurzen. Daar was de daling al een stuk minder, en verschenen later zelfs plusjes. De Amerikaanse beurzen koersten daarna allemaal meer dan 1% hoger. ‘Zie je wel’, las je vervolgens, ‘het voorspelde negatieve effect blijft uit. Dat zag je ook na de Brexit’.

Ik vind het rijkelijk vroeg en naïef om die conclusie te trekken. Zelf ben ik een groot aanhanger van behavioral economics. Economie is geen exacte wetenschap. In mijn ogen worden de aandelenbeurzen gedreven door menselijke emoties die menselijk handelen bepalen. En menselijke emoties zijn korte termijn gericht en vergeten snel. Ondertussen vinden in de echte economie hele andere lange- en korte termijn mechanismen plaats die we nog lang niet allemaal snappen en doorzien. Ja, we hebben onze modellen, maar een model is altijd een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. En kent dus tekortkomingen.

Ik zou dolgraag doorzien wat de effecten op korte en lange termijn zijn, zowel voor de Brexit als voor het presidentschap van Donald Trump. Dat zou namelijk erg goed zijn voor mijn rendement, als ik dat kon voorspellen. Maar helaas, dat lukt me nog niet.

Toch ben ik niet zo optimistisch als veel van de ‘analisten’ en ‘deskundigen’ die ik nu zie, hoor en lees. In de volgende editie van van Dale moet de definitie van ‘deskundige’ wat mij betreft overigens aangepast worden, een deskundige is iemand die het altijd bij het verkeerde eind heeft en vervolgens ook uitgebreid komt uitleggen waarom hij/zij het bij het verkeerde eind had.

Zelf denk ik dat het twee tot drie jaar duurt voordat de echte langere-termijn effecten van politieke keuzes zichtbaar worden. Als je verder leest dan de juichende berichten over de Britse economie, bijvoorbeeld hier en hier, dan zie je een genuanceerder beeld. Korte-termijn indicatoren best oké, maar wel neerwaartse signalen voor de langere termijn.

Eén van mijn favoriete economen, Paul Krugman, was direct na de verkiezingen in shock en schreef een zeer emotionele column. Inmiddels is hij weer tot rust gekomen, maar zijn analyses over wat te verwachten van de plannen (en het gedrag van) Trump zijn niet mals. Ik ben benieuwd hoe we over twee of drie jaar terugkijken op de keuzes die de kiezers gemaakt hebben in 2016. En ik hou ook wel een beetje mijn hart vast voor 2017: verkiezingen in ondermeer Duitsland, Frankrijk en ons eigen landje…

Wat verwacht jij?

20161112-sp500-6m

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Team CF

  “In mijn ogen worden de aandelenbeurzen gedreven door menselijke emoties die menselijk handelen bepalen”, dat was misschien in het verleden zo, maar op dit moment komen er nog maar zeer weinig mensen handen aan te pas bij de beurs. Het overgrote deel is complete computer gestuurd en reageren dus alleen nog maar op media nieuws (wat dan wel weer mensen werk is) en allerlei andere sociaal en economische parameters.
  Neemt niet weg dat ik het wel met je eens bent wat betreft kijken op de lange termijn, ben dan ook zeer benieuwd wat er gaat gebeuren. Denk overigens ook dat zowel Brexit als Trump een veel grotere negative impact gaat hebben dan nu duidelijk is. Koop momentje?

  1. Geldnerd

   Koopmomentje!

 2. Misschien wel de reden om nog niet in aandelen te zitten… Ik kan er geen grip op krijgen. Teveel speculaties en emoties. Verder denk ik wel dat elke verkiezing invloed heeft op de (lokale) beurs, omdat men niet precies weet wat het beleid gaat worden. Verder kan ik geen verwachting uitten, ik snap er te weinig van…

  1. Team CF

   Je hoeft er ook ook weinig van te snappen, het enige dat je moet weten is dat het niet te voorspellen is. Kortom, gewoon altijd blijven kopen en niet proberen te timen. Makkelijkste vorm zijn toch wel de befaamde indexfonsen, gewoon op de automatische piloot elke maand investeren. (Bijna altijd) Succes gegarandeerd op de lange termijn.

 3. Ik heb geen verstand van beleggen en aandelen maar zelf denk ik dat t goed is vast te houden aan je eigen koers. En minder blind te varen op de paniek van de dag.
  Buiten dat denk ik dat Trump zelf heel emotioneel en impulsief is en aangedreven door motivaties niet liggen bij het belang van de meerderheid.
  De tijd zal het leren.

 4. Marjolein

  Ik denk dat de beurzen nu optimistisch zijn want de wereld bestaat nog. Ik ben sinds 2000 aan het investeren. 2001 was slecht, 10% verlies, daarna 9/11 en 45% verlies. Ik zit al sinds het begin in index funds en mijn pensioen is een life-stage investment, dat wordt meer conservatief belegd naarmate ik ouder wordt. Ik was zelf bang voor een hele grote beurs daling na DT. Dat valt dus mee, maar ik denk dat hij wil,proberen om bijv. Dodd-Frank op te heven, en deregulatie in de bank industrie weer uit te breiden, dit heeft O.a. Meegedragen aan de crisis in 2008. Ik kan pas over 10 jaar met pensioen. Hopelijk overleeft mijn pensioenfonds deze election cycle.

 5. Project Lonica

  Toen beleggers bang waren dat Trump zou winnen, daalden de koersen (dat was toen de FBI het onderzoek naar Clinton heropende). Toen ie won, stegen de koersen. Voor mij bewijst dat maar weer eens dat beurskoersen niet te voorspellen zijn. Ik hou gewoon lekker vast aan mijn buy and hold strategie. Al kan ik het niet laten om bij dit soort dipjes wat bij te kopen als ik het geld heb.

Reageren is niet mogelijk.