In balans op de beurs

 • Berichtcategorie:Beleggen

Deze week heb ik weer een ‘herbalancering’ van mijn portefeuille uitgevoerd, en wat geld van aandelen naar obligaties geschoven. Dit vanuit het vuistregeltje dat ik maximaal (100 minus mijn leeftijd) procent van mijn vermogen in risicovolle beleggingen wil hebben zitten. Maar ik blijf bezorgd over de korte-termijn perspectieven van de aandelenmarkten. In maart is het 8 jaar geleden dat de beurs haar dieptepunt bereikte in de crisis. Voor mijn gevoel zijn we te dicht bij een volgende crisis om nu nog grote stappen te maken.

Maar ja, het kan natuurlijk ook nog jaren duren voordat er een volgende correctie komt. In januari 2016 dacht ik: ja, nu is ‘ie er… Maar ondertussen heeft de beurs record na record verbroken. En zelfs het BREXIT referendum en de verkiezing van die oranje meneer met dat bijzondere haar in de Verenigde Staten heeft niet meer dan een kleine ‘blip’ op de grafieken veroorzaakt.

Op dit moment koop ik regelmatig plukjes aandelen bij met geld uit mijn maandelijkse ‘inkomstenoverschot’. Maar ik heb, naast mijn buffer ter grootte van 6 maanden uitgaven, nog een behoorlijk bedrag aan cash geld op een spaarrekening staan. Daarmee wil ik pas in gaan stappen op het moment dat de beurs echt serieus begint te dalen.

Toch bijzonder hoe dat werkt. Want ik weet dat ik hiermee mezelf een beetje voor de gek houd, en dat het mij op dit moment geld kost. Want mijn beleggingen hebben in de eerste anderhalve maand van 2017 een rendement van 1,95% opgeleverd. En dat terwijl mijn best renderende spaarrekening op dit moment 0,50% per jaar oplevert. Maar toch is dit blijkbaar iets wat ik nodig heb om me financieel veilig te voelen. Afgelopen week werd ik er ook al aan herinnerd dat handelen in opties niets voor mij is. Ik ken de grenzen van mijn eigen risico-tolerantie wel een beetje.

Hoe staat het met jouw portefeuille?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Team CF

  Tjsa, als je dat grafiekje zo bekijkt (met de trendlijnen) lijkt er weinig aan de hand en kunnen we idd nog wel even door met nieuwe records op de beurs. Toch niet maar een deel van al dat cash in dividend aandelen stoppen? Krijg je er in ieder geval meer dan die 1.95% voor (ga er even vanuit dat dit een jaarlijks rendement is) en kan je altijd nog meer aandelen erbij kopen als de beurs zakt (gaat je rendement alleen maar verder omhoog!).

 2. hypotheekweg

  Goed dat je je eigen risicobereidheid goed kent en er ook naar handelt. Wij kopen iedere maand voor een paar 100 euro bij, maar ik moet eerlijk zeggen dat we naast de nog aan te sterken buffer nu ook nog geen aparte pot geld hebben staan om bij een “crash” veel in 1x bij te kunnen kopen.
  Wel kijken we over het algemeen naar de fluctuaties van individuele aandelen, dus een record van de index hoeft niet te betekenen dat dat individuele aandeel ook all time high staat…

  1. Geldnerd

   Zelf doe ik eigenlijk niet aan individuele aandelen, maar alleen aan indexes.

 3. Marjolein

  Ik beleg alleen passief nu in index funds, dus met dividend reinvestment. Een van de fondsen daarvan is voor “growth” en de andere is “mixed” met een “life stage adjustment” en dat word automatisch meer conservatief naar mate ik ouder wordt. Ik heb een van deze index funds sinds 1995 en de andere sinds 2000

 4. BescheidenBeurs

  Het klinkt toch een beetje alsof je met je cashreserve de markt probeert te ‘timen’ . Knap als je dat kan, maar mij is het nooit gelukt 😉

  1. Geldnerd

   Als je met ‘timen’ bedoelt: wachten totdat de markt weer 10 – 20 procent gedaald is: ja, inderdaad. Dat is me in 2009 ook gelukt. Maar resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen enkele garantie voor de toekomst.

 5. Project Lonica

  Ik doe ook aan indexbeleggen en heb ook een paar duizend euro apart staan voor het geval de koers flink gaat dalen. Tot nu toe gebeurt het niet…

  Ik had ook braaf een deel in obligaties zitten, maar heb het een tijdje terug omgezet naar 100% aandelen. Ik begrijp deze manier van risicospreiding gewoon niet zo goed. Doordat ik niet al mijn geld in aandelen heb zitten, maar ook op een spaarrekening en in mijn huis, spreid ik toch sowieso mijn risico al?

  1. Geldnerd

   Ja dat klopt.

 6. Bas

  Hier 3,0% dit jaar. Zit er over te denken om wat index trackers (Vanguard) te verkopen.. Maar voorlopig stijgt het nog gewoon door. In obligaties zou ik nu helemaal niet durven in te stappen met die lage rente, het rendement daarop kan alleen maar omlaag in mijn gevoel.

Reageren is niet mogelijk.