Een lezer vroeg mij of ik eens wilde schrijven over het veilig wegzetten van je spaargeld. Als iemand je pas en pincode van een van de grootbanken in handen krijgt is je betaal- en spaarrekening direct toegankelijk. Mijn eerste reactie was dat ik hier niet meteen een onderwerp in zag. Maar toen ik er verder over nadacht schoten me toch een aantal gedachten door het hoofd. En dan ontstaat er toch weer een schrijfsel.
Allereerst denk ik dat iedereen, die z’n spaargeld nog bij een van de grootbanken heeft staan, volslagen gestoord is. 0,05% rente. Met een inflatie van ongeveer 1,5% en een vermogensrendementsheffing van 1,4% heb je sowieso een procent of drie aan rendement nodig om ervoor te zorgen dat de koopkracht van jouw geld op peil blijft. Nu krijg je die rente op dit moment nergens, maar 0,05% is minder dan kan. Een paar kliks met de muis en je geld staat op een plek waar het (iets) minder slecht rendeert.
Ten tweede: Er is altijd risico. Als iemand je pinpas en pincode jat (nooit bij elkaar bewaren dus), al heb je dan ook nog een cardreader nodig van de betreffende bank. Als je je geld elders stalt ook. De meeste spaarbanken werken met gebruikersnaam en wachtwoord, ook oppassen met hoe je die bewaart dus. Al moet je bij de meeste spaarbanken een vast tegenrekeningnummer instellen, dat is de enige plek waarheen je je geld kunt overmaken. Maar je geld thuis bewaren in een oude sok of steeds met je meedragen, is volgens mij nog veel riskanter. Geen risico bestaat niet. Je zult altijd een risico moeten accepteren. Dat is ook niet erg, als je er maar bewust mee omgaat.
Ik heb zelf een aantal maatregelen genomen. Mijn geld staat gespreid, en in elk geval niet bij een grootbank. Daar heb ik alleen de lopende rekeningen en een heel klein buffertje (niet eens een maand aan uitgaven). De cashbuffer staat bij een andere spaarbank, en is ruim beneden de grens van het depositogarantiestelsel. Die spaarbank werkt met gebruikersnaam en wachtwoord, die bij mij op de volgens mij minst onveilige manier opgeslagen zijn. Hoe precies, dat is mijn geheim. In elk geval niet in de cloud. En bij de spaarbank staat een vaste tegenrekening geprogrammeerd, mijn eigen lopende rekening. Dus een kwaadwillende moet extra ‘hacken’ om het geld naar een andere rekening over te maken. De cardreaders om toegang te krijgen tot mijn lopende rekeningen zijn veilig opgeborgen in een verborgen fysieke kluis. Mijn bankpasjes zitten in mijn portemonnee. En de telefoonnummers om deze te blokkeren zijn voorgeprogrammeerd in mijn adresboek (dat ook op mijn telefoon staat).
Is dit honderd procent veilig? Nee, natuurlijk niet. Er blijft, zoals ik al zei, altijd een risico. Maar volgens mij heb ik hiermee een beter dan gemiddelde beveiliging. Goed genoeg voor mij.
Hoe risicoloos spaar jij?
Sparen met 0.05%? Hahaha, leuke humor Opa Geldnerd 😉
De definitie van ‘sparen’ is toch: ‘rustig achterover leunen terwijl je geld traag maar gestaag minder waard wordt’?
Klinkt als een goede definitie. Maar misschien moeten we “traag en gestaag” vervangen door “snel”. Inflatie + VRH + 0.05% rente = auw!
Vandaar de term ‘volslagen idioot’….
Ik weet het niet zeker, maar zelfs als je pas en pincode is gejat en je hebt een goed verhaal, dan zullen veel banken je schade nog steeds vergoeden.
Het grootste risico (voor wie van toepassing) is geld buiten het deposito garantie stelsel (denk icesave). En een oud – beleggers – gezegde is dat geld altijd risico zoekt. Immers zonder risico geen (of negatief) rendement.
Eigen tegenrekeningen zijn voor spaarbanken is volgens mij verder de beste beveiliging – liefst bij een andere bank waar overschrijven 1 dag duurt (of in ieder geval niet meteen is). Het grootste risico is immers iemand in je huis die dringend vraagt geld over te schrijven of even mee te lopen naar de pinautomaat. Daar helpt geen kluis / pincode aan.
Overigens een verbazing, waarom de cardreaders in de kluis? Die zijn toch standaard?
Over je verbazing: Het klopt dat die cardreaders tegenwoordig standaard zijn. Maar je kunt de kat ook teveel op het spek binden…
Volgens mij bestaat risicoloos sparen niet…..
Helemaal met je eens. Er is altijd risico. Risicoloos leven bestaat niet.
Sparen doe ik niet om rijker te worden, maar als verzekering. Het is mijn buffer en meer niet. Nou ja, sparen voor doelen zoals een vakantie en vervanging van de laptop. Dat soort dingen wel. Verder niet natuurlijk. Vermogen opbouwen doe ik wel door bewust een ander soort risico op te zoeken, op de beurs.
Hoe kom je trouwens aan 1,4% VRH? Ik dacht dat die altijd 1,2% was (minus de vrijstelling dus netto minder) en voor veel mensen met het nieuwe stelsel omlaag is gegaan?
Voor veel mensen is de VRH omlaag gegaan, maar boven een bepaalde vermogensgrens juist omhoog. En aangezien ik al jaren hard werk aan mijn vermogen…