Nog één stapje te gaan…

Onverwacht is het niet. Eerder deed ING het al. En nu kondigden ook de Rabobank en ABN AMRO aan de spaarrente te verlagen naar 0,05%.

Maakt het wat uit? Niet echt. In plaats van € 1 per € 1.000 spaargeld, krijg je dan nog € 0,50 per € 1.000 spaargeld per jaar. Het schijnt dat er nog steeds mensen zijn die hun hele spaarkapitaaltje bij de grote banken hebben staan. Maar jullie niet, toch?

Voor mijzelf maakt het in elk geval geen verschil. Het enige spaargeld dat ik nog heb is mijn buffer van 6 maal mijn maandinkomen. Dat beschouw ik eigenlijk niet eens als vermogen. Het hoeft niet te renderen, het is een vangnet. Het bedrag wordt alleen aangepast als mijn maandinkomen wijzigt. De rest van mijn vermogen zit in het huis en in mijn beleggingsportefeuille.

Vriendin gebruikt de renteverlaging wel als argument richting mij om dit jaar dan nog maar de maximale aflossing op onze hypotheek te doen. Dat lijkt mij ook nog wel een goed idee, dus dat zetten we op korte termijn in gang.

Verwacht jij nog dat er een grote bank de rente naar 0,00% verlaagt?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Marjolein

  Ik zie mijn spaar rekening als een plek om geld te parkeren tot het gebruikt moet worden. Ik spaar om extra af te lossen, ieder jaar het hele bouetevrije bedrag in januari.
  Betaal de zorgverzekering premie in december en de auto verzekering in november, goede doelen in november. Jaarabonnement OV in december. Ik betaal dan iig iets minder in extra belasting.
  Ik las in het FD dat de wet Hillen vervalt, zou je hierover een blog willen schrijven?

  1. Geldnerd

   Dat van de wet Hillen las ik ook net, ja. Voor de leken: op dit moment betaal je geen eigenwoningforfait meer na het volledig aflossen van je hypotheek. Dat komt te vervallen. Het eigenwoningforfait is nu 0,6% van de WOZ-waarde, dat wordt volgen de gelekte plannen 0,6%. Maar op een huis met een WOZ van € 250.000 is dat toch € 1.500 per jaar. Dat is een substantieel bedrag in een FIRE-situatie.
   Momenteel is het allemaal nog lekken en voornemens en niet zeker. Ik houd het wel bij, maar wacht op het definitieve Regeerakkoord. Daarna wil ik een blog maken met een overzicht van alle maatregelen die mijn situatie raken met een poging om de financiële impact te berekenen.

   1. Marjolein

    Dank je wel. Ik ben benieuwd. Ik vind het jammer dat verantwoordelijkheid nemen voor schulden op deze manier behandeld wordt. Het is natuurlijk minder geld dan een hypotheek bedrag, dus ik denk zelf dat een afgelost huis loont. Maar ik zou willen dat de regering dit meer beloont, of iig niet belast

    1. Geldnerd

     Tsja, dat ben ik wel met je eens. In het algemeen wordt schulden maken ‘beloond’ (of in elk geval ‘verzacht’) met aftrekposten en vermogen opbouwen wordt ‘bestraft’ (omdat je nog een keer belasting betaalt over geld waar je ook al inkomstenbelasting over betaald hebt).

 2. M - TwoPennies

  Misschien dat ze het in kleine stappen gaan verlagen, en eindigen met 0,1% rente? We hebben inderdaad ook een buffer en reserveringen op de spaarrekening staan. De rest gaat naar de hypotheek of beleggingen.

  1. NietTot71

   Ik denk dat ze in december naar 0,0 gaan. 0,1 is dubbel zoveel dan 0,5 dus dat zal niet direct gebeuren. Je bedoelde vast en zeker 0,01. Men verwacht dat de hypotheekrente eind dit jaar ligt gaat stijgen. De spaarrente zal dan meegaan denk ik.

   1. Ontsladebaas

    Hypotheekrente en spaarrente zijn op twee verschillende onderliggende rentes gebaseerd. Vaak zien we eerst de lange rente stijgen, daarmee de hypotheken, en pas later de spaarrekeningen.

 3. Rinette - GeldvoorNop

  Bij Moneyou is het nog 0,45%. Ik hoop dat dit zo blijft. Ik ben benieuwd wanneer je moet gaan betalen om je geld op een rekening te zetten. Dat punt komt steeds dichterbij.

  1. Geldnerd

   Feitelijk doen we dat al met een (niet-gratis) lopende rekening.

 4. Ontsladebaas

  Bij KNAB inderdaad ook nog 0,45%. Niet echt over om naar huis te schrijven. Ik heb dan ook alleen mijn reservefonds en reserveringen voor onderhoud en vervanging op de bank staan. De rest in de beleggingsportefeuille en een klein deel in cryptocurrencies.

Reageren is niet mogelijk.