Onze nieuwe WOZ-waarde in 2022

De WOZ-waarde van onze eigen woning speelt een belangrijke rol in mijn financiële systeem. Die gebruik ik namelijk jaarlijks om de woning te waarderen bij de berekening van mijn vermogen. De waarde is min of meer objectief vastgesteld, en de WOZ-waarde loopt altijd 1 à 2 jaar achter op de huidige marktwaarde. Daarmee bouw ik wat veiligheidsmarge in bij het berekenen van mijn vermogen. Daar ben ik in het verre verleden namelijk wel eens te optimistisch in geweest.

In Geldnerd City ontvang ik de nieuwe WOZ-waarde normaliter medio februari, als de gemeente ons verblijdt met de aanslag gemeentelijke belastingen voor het huidige jaar. Dit jaar was het begin februari al zo ver. Ik zat er al op te wachten, en herken dus wel iets van de spanning die collega-blogger Geldsnor beschrijft.

En eigenlijk viel ik wel een beetje van mijn stoel van verbazing. De WOZ die we kregen had namelijk als peildatum 1 januari 2021. Het verschil tussen de vorige en deze reflecteert dus de waardestijging gedurende het jaar 2020. Volgens het CBS stegen de prijzen van koopwoningen in Nederland in die periode met ruim 9%. Maar de stijging van onze WOZ-waarde is slechts 2,7%. Ik heb ook nog het taxatierapport van de gemeente gedownload, maar daar krijg ik ook echt niet een idee van deze relatief beperkte stijging. We hebben gewoon geluk gehad met de woningen waar we mee vergeleken zijn, of de gemeente is niet van plan om de WOZ helemaal met de gekte op de woningmarkt mee te laten bewegen. Onze ontwikkeling wijkt namelijk nogal af van de CBS-prijsindex van bestaande koopwoningen.

Gelukkig heb ik geen prijsstijging meer nodig om mijn hypotheekrente te kunnen verlagen. Wij zitten met onze hypotheek al jaren in de laagste risicocategorie, onze huidige LTV is 32,5%. Dus eigenlijk is een beperkte stijging alleen maar voordelig. Het scheelt volgend jaar bij de berekening van het eigenwoningforfait in onze belastingaangifte.

Impact op de grafiekjes

Door de hogere WOZ-waarde verschuiven er weer wat lijntjes in mijn grafieken. Mijn bekende ‘huisjesgrafiek‘ gebruikt namelijk de WOZ-waarde als 100%. Daar gaan vanaf het ingelegde eigen geld bij aankoop, de reguliere en extra aflossing op de hypotheek, en de resterende hypotheek. Wat er overblijft is de overwaarde.

In onderstaande grafieken zie je links de grafiek op basis van oude WOZ-waarde, en rechts de grafiek op basis van nieuwe WOZ-waarde. Het verschil is dit jaar niet groot, maar wel duidelijk zichtbaar. Het gele vlak van de overwaarde is weer iets groter geworden.

En onderstaand zie je hoe de verschillende onderdelen van deze grafiek zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. Belangrijkste voor mij is dat het rode deel, de resterende hypotheek, steeds iets sneller klein wordt. Het effect van versneld aflossen volgens de sneeuwbalmethodiek.

Het blijft natuurlijk allemaal papieren rijkdom. Het is pas echt geld als we de woning verkopen. Ook een reden waarom het goed is dat de WOZ-waarde niet nóg hoger wordt. Volgende maand krijgen jullie weer mijn halfjaarlijkse hypotheekupdate. Die is dus op basis van deze nieuwe WOZ-waarde.

En het is weer WOZ-seizoen, dat is duidelijk! Onder andere De Budgetman en Geldsnor schreven er ook over.

Hoe is het met jouw nieuwe WOZ-waarde?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Tiny

  Ik wacht nog op de nieuwe. Afgelopen paar jaar waren de stijgingen hier absurd. Vorig jaar ook bezwaar aangetekend en het was verlaagd naar nog onder de waarde van het jaar daarvoor. Schijnt ook een soort van nieuwe rekenmethode voor te zijn. Ben benieuwd wat het dit jaar wordt, hoop geen al te gekke stijging.

 2. Luxe of Zuinig

  Helaas, wij hebben hem nog niet mogen ontvangen. Maar ik ga ervanuit dat we ongeveer 10% omhoog gaan. Dat was voorgaande jaren ook het geval en ik kan mij niet inbeelden dat de gemeente hiervan gaat afwijken….. In ieder geval verwacht ik ook snel een brief/mail met hierin wat extra info

 3. DutchRN

  Ik heb deze woning in 2013 gekocht. Sinds die tijd is de WOZ waarde met 114% gestegen. Dit jaar met 5% vergeleken met 2020.
  Ik woon in een wijk die (nog) niet geliefd is.

 4. EL

  Vorig jaar was onze WOZ waarde was €1m. Dit jaar komen we niet verder dan €186k. Voor de grond voor ons in aanbouw zijnde nieuwe huis.

 5. Marjolein

  Bij ons helaas nog niet, deze komt pas aan het einde van de maand.
  Gemeentes zijn er niet bij gebaat al te grote verhogingen door te voeren, omdat de waarde dan ter discussie komt te staan. Gevolg te veel bezwaren en dat kost te veel geld. Makkelijker is dan het tarief wat verhogen.
  Een WOZ taxateur wil ook geen discussies want ze krijgen per huis maar heel weinig en doen dus alles op basis van modellen.

  Ook zijn de regels voor het opstellen van de woz taxatie dit jaar veranderd. Er wordt nu gekeken naar gebruiksoppervlak, dus alles boven de 1,5 M wordt meegenomen. Daarvoor werd ook oppervlakte meegenomen die lager was en hiervoor werd een schatting gemaakt.

 6. Marc

  Iedereen kan kijken op wozwaardeloket.nl of de nieuwe WOZ-waarden er al zijn. Misschien krijg je die leuke envelop van de gemeente nog niet, maar is de nieuwe WOZ-waarde er wel al.

  Voor de twee appartementen die ik verhuur is de WOZ-waarde ook van 2021, maar al wel vrij gunstig. Beiden zijn in Den Haag. Appartement 1 is van 136.000 Euro naar 150.000 Euro, dus 11%, en appartement 2 is van 220.000 naar 270.000 Euro (!!) dus 22% stijging. De belastingen stijgen een stuk minder, dus ik denk dat Den Haag het percentage belastingen wat verlaagd heeft.

  Aangezien ik de hypotheken nu wil gaan oversluiten, zijn die waardestijgingen voor mij gunstig.

  Het verbaast mij wel dat voor de waardestijging bij jou het percentage maar 2,7% is. Ook in 2020 gingen de prijzen al aardig omhoog. Ik geloof dat het toen ook al 6-8% was. Misschien zijn er relatief weinig transacties geweest in jouw omgeving? Die tellen toch ook mee bij de gemeentelijke taxatie?

Reacties zijn gesloten.