Ontmoedigingsbeleid

Belasting betalen moet ik. Vind ik ook niet zo erg, want de overheid geeft mij er ook het nodige voor terug. Natuurlijk willen we altijd minder betalen en er meer voor terug, dat is menselijk. En sommige belastingen vind ik redelijker dan andere.

Er is al een tijdje discussie over de vermogensrendementsheffing: 30% belasting over een fictief rendement van 4%, oftewel 1,2% van je vermogen jaarlijks afdragen. Dat vonden de meeste mensen niet zo erg toen het verwachte rendement van sparen op of boven die 4% lag. Maar dat is alweer een hele tijd geleden. Tegenwoordig ligt het verwachte rendement van sparen meer rond de 1% per jaar. Met 1,2% vermogensbelasting wordt je alleen al door de Belastingdienst armer, en dan hebben we het nog niet eens over het effect van inflatie. Met beleggen kun je wel meer rendement halen, maar loop je ook meer risico en heb je kosten.

Vandaag last ik een stukje van Errol Keyner, de adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, over de plannen met de vermogensrendementsheffing. Ik ben het grotendeels eens met zijn commentaar. Tegelijkertijd snap ik de uitdaging voor de regering, want het koppelen van de vermogensrendementsheffing aan de feitelijk behaalde rendementen is (1) arbeidsintensief voor de Belastingdienst, en zou (2) leiden tot ongewenste fluctuaties in de overheidsinkomsten.

Maar een beetje krom is het wel. De afgelopen 10 jaar horen we steeds vaker dat we als burger meer voor onszelf moeten gaan zorgen. Zelf sparen voor pensioen en voor verwachte hogere toekomstige zorgkosten. Maar in plaats van dat aan te moedigen, voert de overheid een soort ontmoedigingsbeleid. En dat vind ik dan toch een beetje teleurstellend.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Arie

    Typisch nederlands… Maatregelen verzinnen en niet uitvoeren. Hier in Duitsland doen ze het een heel stuk makkelijker.. De VRH wordt door de bank berekend en automatisch afgedragen aan de belastingdienst. Het kan dus wel!

    Verder vind ik het inderdaad jammer dat er in Nederland een ontmoedigingsbeleid is voor oa het oudedagsparen. Waar zijn toch die tijden dat je zonder jaarruimte gewoon kon storten in een lijfrentepolis!

    Tot slot: het zou de (R)overheid sieren gewoon aan regelingen vast te houden en niet steeds de spelregels te veranderen. Dat schept een boel rust en duidelijkheid!

  2. Kreupelgeld

    Ik verwacht niet de de wijzigingen aan de box-3 belasting door de tweede en eerste kamer komen. Dan blijft het vooralsnog hetzelfde en is er wat te kiezen bij de volgende verkiezingen.

    Belasting afhankelijk maken van het rendement (wat dus ook negatief kan zijn) lijkt mij de meest eerlijke optie. Arbeidsintensief? Nu zie ik ook al bijna alles in mijn box 3 automatisch ingevuld door de aanlevering van gegevens door banken aan de belastingdienst.

Reacties zijn gesloten.